Αναλυτικά στοιχεία για τους κινδύνους που ενέχουν τα χαρτοφυλάκια δανείων και οι απαιτήσεις από πελάτες καθώς και για τις ρυθμίσεις δανείων στις οποίες προχωρούν υποχρεούνται να γνωστοποιούν ήδη από τις οικονομικές καταστάσεις της φετινής χρήσης οι εισηγμένες τράπεζες.Σύμφωνα με κείμενο οδηγιών, που συνέταξαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της πρώτης, κατά τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου οι εισηγμένες τράπεζες θα παρέχουν τούδε και εφεξής πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τον πιστωτικό κίνδυνο «προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η συγκρισιμότητα μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων».
Η Ε.K. και η Τ.τ.Ε. αναμένουν οι τράπεζες να περιλάβουν τις παρακάτω ποιοτικές και ποσοτικές γνωστοποιήσεις στις ετήσιες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2013.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη αναδιάρθρωση που έλαβε χώρα στον τραπεζικό τομέα το τελευταίο έτος, οι δύο αρχές αναγνωρίζουν ότι οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχουν το σύνολο των γνωστοποιήσεων για τη χρήση 2013, ούτε και τα συγκριτικά στοιχεία για το 2012. Αν οι τράπεζες δηλώσουν αδυναμία, τότε για τη φετινή χρήση θα πρέπει να συμμορφωθούν με την παροχή πρόσθετων πληροφοριών για ρυθμίσεις δανείων.
Τα επιπλέον στοιχεία για τις ρυθμίσεις δανείων αποτελούν και το πιο ζουμερό στοιχείο των ζητούμενων πρόσθετων γνωστοποιήσεων καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των stress tests χωρίς να έχει διευκρινισθεί, προς το παρόν, αν οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προβούν σε πρόσθετες προβλέψεις για αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Το ύψος των αναχρηματοδοτήσεων είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή για το σοφιστικέ τμήμα της αγοράς.
Ειδικότερα, οι τράπεζες θα παρέχουν συγκεντρωτικά στοιχεία στις ετήσιες καταστάσεις για τα εξής θέματα:
- μεταθέσεις της πληρωμής τόκου
- προγράμματα μειωμένων πληρωμών
- παροχή περιόδου χάριτος
- επέκταση διάρκειας δανείου
- κεφαλαιοποίηση καθυστερούμενων δόσεων
- διαγραφή μέρους του χρέους
- συνδυασμός μέτρων ρύθμισης
- πληρωμές εκτός μετρητών
- ανταλλαγή χρέους με απόκτηση συμμετοχής
- προσαρμογές ή μη εφαρμογή ρητρών
Οι τράπεζες θα παραθέτουν ανάλυση ρυθμίσεων δανείων, αναφέροντας τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά και δεν έχουν απομειωθεί, όσα είναι σε καθυστέρηση καθώς και όσα έχουν απομειωθεί. Εν συνεχεία θα παραθέτουν τις ειδικές και τις γενικές προβλέψεις και τις εξασφαλίσεις που έχουν ληφθεί καθώς και τη ζημία απομείωσης.
Επιπρόσθετα, πρέπει να γνωστοποιούν επιπλέον στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση του πιστωτικού τους κινδύνου, την έκθεσή τους σε κινδύνους και τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν καθώς και τις πολιτικές και τις διαδικασίες για την ανάληψη, επιμέτρηση, παρακολούθηση και τον έλεγχο των κινδύνων, οι οποίοι μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
- Τη δομή και την οργάνωση της μονάδας διαχείρισης κινδύνων με αναφορά στην ανεξαρτησία, την ευθύνη, τους ρόλους και τις αρμοδιότητές της.
- Τη φύση και το πεδίο που καλύπτουν τα συστήματα για την αναφορά ή την εκτίμηση των κινδύνων.
- Τις πολιτικές για την αντιστάθμιση και τον περιορισμό των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των διαδικασιών για τη λήψη εξασφαλίσεων.
- Τις διαδικασίες παρακολούθησης της συνεχούς αποτελεσματικότητας αυτών των αντισταθμίσεων ή μηχανισμών για τον περιορισμό των κινδύνων.
- Τις πολιτικές και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για τη διαχείριση υψηλής συγκέντρωσης κινδύνου.
Οι τράπεζες θα πρέπει, επίσης, να γνωστοποιούν πληροφορίες για τις εξασφαλίσεις που έχουν έναντι χορηγήσεων και απαιτήσεων από πελάτες. Αναλυτικά, θα πρέπει να γνωστοποιούν τα εξής:
- Τις πολιτικές και τις διαδικασίες για την αποτίμηση και τη διαχείριση των εξασφαλίσεων και των λοιπών πιστωτικών ενισχύσεων.
- Την περιγραφή των κύριων τύπων εξασφαλίσεων και των λοιπών πιστωτικών ενισχύσεων (παραδείγματα των τελευταίων είναι οι εγγυήσεις, τα πιστωτικά παράγωγα και οι συμφωνίες συμψηφισμού που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για συμψηφισμό σύμφωνα με το Δ.Λ.Π. 32).
- Τους κύριους τύπους των αντισυμβαλλόμενων στην εξασφάλιση και στις λοιπές πιστωτικές ενισχύσεις, καθώς και την πιστοληπτική τους αξιοπιστία και πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις κινδύνων εντός της εξασφάλισης ή με τις λοιπές πιστωτικές ενισχύσεις.
Οι τράπεζες που έχουν λάβει εξασφαλίσεις (χρηματοοικονομικά ή μη περιουσιακά στοιχεία) τις οποίες δύναται να πουλήσουν ή να επανεχυριάσουν σε περίπτωση όπου δεν υπάρχει αθέτηση υποχρεώσεων από τον οφειλέτη, πρέπει να γνωστοποιούν τα ακόλουθα:
(α) την εύλογη αξία των εξασφαλίσεων που έχουν λάβει,
(β) την εύλογη αξία οποιασδήποτε πωληθείσας ή επανεχυριασθείσας εξασφάλισης και αν έχουν δέσμευση να την επιστρέψουν,
(γ) τους συμβατικούς όρους που συνδέονται με τη χρήση των εξασφαλίσεων.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωστοποιούν πληροφορίες αναφορικά με περιουσιακά στοιχεία που διακατέχονται (απόκτηση κυριότητας ή παροχή εγγυήσεων) ως εξασφαλίσεις για δάνεια.