Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη καμπή για την άντληση πετρελαίου σε Πρίνο

Το πρόγραμμα 60 εκατ. δολαρίων της Energean για αύξηση της παραγωγής στα κοιτάσματα του Πρίνου. Η εταιρία αναζητά διέξοδο και σε νέες περιοχές και κατέθεσε ερευνητική πρόταση για τα θαλάσσια τμήματα του Θερμαϊκού Κόλπου και του Κόλπου του Ορφανού.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κρίσιμη καμπή για την άντληση πετρελαίου σε Πρίνο

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι προσπάθειες για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Πρίνο, όπου αυτήν τη στιγμή υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα ήδη γνωστά κοιτάσματα.

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανοίγονται με την επένδυση στην παραγωγή πετρελαίου από το «κοίτασμα Ε», ύψους άνω των 100 εκατ. δολαρίων, η οποία θα διασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια τη συνέχιση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της απασχόλησης πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις τέσσερις γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί η πρώτη ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη. Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr στελέχη της Energean, εκτός από την πρώτη γεώτρηση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή νερού στο κοίτασμα του Πρίνου, όλες οι επόμενες εκτελούνται για την αύξηση της παραγωγής.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει αυτή μπορεί να προσφέρει ημερησίως 600 επιπλέον βαρέλια αργού. Η τρίτη γεώτρηση αναμένεται να δώσει στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου, με εκτιμήσεις για άλλα 600 βαρέλια, ενώ η τέταρτη περί τα τέλη Φεβρουαρίου με εκτιμήσεις για άλλα 1.000 - 1.200 βαρέλια. Έτσι με την ολοκλήρωση του προγράμματος γεωτρήσεων, η παραγωγή από τα περίπου 1.800 βαρέλια ημερησίως σήμερα αναμένεται ότι θα υπερβαίνει τα 4.000 βαρέλια.

Στελέχη της εταιρείας τονίζουν τη σημασία του προγράμματος επενδύσεων για αύξηση της παραγωγής, καθώς με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής στα 1.800 βαρέλια ημερησίως η βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης είναι οριακή, εξαρτώμενη αποκλειστικά από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα δε με τους ίδιους, σε περίπτωση υποχώρησης της διεθνούς τιμής κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τίθεται ζήτημα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά το «κοίτασμα Ε», πρέπει να σημειωθεί ότι το 2011 είχε ξεκινήσει παραγωγική δραστηριότητα, η οποία απέδωσε συνολικά περί τις 340.000 βαρέλια. Ωστόσο, η παραγωγή αυτή βασίστηκε σε μία οριζόντια και πολύ δύσκολη γεώτρηση. Έτσι λόγω των τεχνικών και γεωλογικών προβλημάτων που ανέκυψαν η άντληση πετρελαίου διεκόπη.

Η εκμετάλλευση του "Ε" θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση ιδιαίτερου επενδυτικού προγράμματος με την κατασκευή νέας θαλάσσιας πλατφόρμας εκμετάλλευσης, ενώ η πρώτη γεώτρηση στο «Ε» σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα, θα γίνει το 2014. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα και την οριζόντια γεώτρηση, προκύπτει ότι οι ποσότητες αργού που μπορούν να αντληθούν από το κοίτασμα «Ε», ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια βαρέλια.

Γενικότερα πάντως, η εταιρεία αναζητεί διέξοδο και σε νέες περιοχές που γειτνιάζουν με τον κόλπο της Καβάλας, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί και, αν γίνει δυνατό, να ενισχυθεί η απασχόληση των περίπου 300 εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό η Energean σε συνεργασία με την Ισραηλινή Ratio, κατέθεσαν ερευνητική πρόταση για τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου και του Κόλπου του Ορφανού, οι οποίες γεωλογικά έχουν σημαντικές ομοιότητες με εκείνες του Πρίνου και της Καβάλας. Πρόκειται για δύο περιοχές που είχαν παραχωρηθεί στην δεκαετία του '60 στην Texaco και στην Oceanic και εν συνεχεία επιστράφηκαν (1981 και 1984) αντιστοίχως στην τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ.

Η περιοχή στον Θερμαϊκό έχει έκταση 5.025 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στον Κόλπο του Ορφανού 2.105 τ. χιλιόμετρα. (Η παραχώρηση του Πρίνου είναι μόλις 600 τ. χιλιόμετρα). Η Energean θεωρεί ότι η εμπειρία που έχει στην εκμετάλλευση πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή, η οποία μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικά θέρετρα, αποτελεί και το βασικό της επιχείρημα για την ανάπτυξη δραστηριότητας στον Θερμαϊκό και στον Κόλπο του Ορφανού, δηλαδή σε περιοχές και με τουριστικές υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v