Δικάζεται αύριο στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η πολύκροτη υπόθεση της Αστραία ΑΕΠΕΥ, μετά από έφεση που άσκησαν επί της πρωτόδικης απόφασης η αντεισαγγελέας Εφετών Αθήνας Μαρία Μαλλούχου και οι καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό Χριστόδουλος Έλληνας και Φιλ. Λάρκου.
Η κ. Μαλλούχου ζητά από το πενταμελές εφετείο την κήρυξη των κ. Έλληνα και Λάρκου ως συναυτουργών στην υπόθεση, αντί απλώς ως συνεργών, όπως είχε αποφασίσει το πρωτόδικο δικαστήριο.
Και αυτό γιατί κατά την επίμαχη περίοδο, δηλαδή το τέλος του 2001, οι κ. Έλληνας και Λάρκου είχαν άμεση πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, και βοηθούσαν την κ. Σχίζα, επικεφαλής της Αστραία να πραγματοποιεί επίδικες ενέργειες, όπως αναφέρει στην έφεσή της η αντεισαγγελέας.
Σύμφωνα με την έφεση οι κ. Έλληνας και Λάρκου φέρεται να υπεξαίρεσαν το ποσό των 750 εκατ. δρχ. ενώ διενεργούνταν έλεγχος από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και προτού ανακληθεί η άδεια της Αστραία.
Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε πως οι φερόμενες ως πράξεις της Αστραία στο ΧΑΚ από τη Sharelink Securities Ltd ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και ήταν πλαστές οι παραστάσεις που δόθηκαν για εκτέλεσή τους. Η αντεισαγγελέας ζητά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι ως συναυτουργοί κακουργηματικής υπεξαιρέσεως. Ζητά, επιπλέον, όπως ο κ. Έλληνας κριθεί ένοχος ως συναυτουργός κακουργηματικής πλαστογραφίας.
Σημειώνεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών, χωρίς αναστολή, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας την πρόεδρο των δύο εταιρειών, Κωνσταντίνα Σχίζα.
Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, με αναστολή, τα μέλη των Δ.Σ. Αθανάσιο Βετούλη (οποίος απεβίωσε) σε κάθειρξη 11 ετών, Σπ. Μπισταράκη και Δημοσθένη Ιωάννου σε κάθειρξη 10 ετών, Χριστόδουλο Έλληνα σε κάθειρξη 9 ετών, Φίλιππο Λάρκου σε κάθειρξη 5 ετών, ενώ έκρινε αθώους τους Ι. Πίτσιλλο και Νεόφυτο Νεοφύτου.
Ο CEO της εισηγμένης Sharelink και πρόεδρος του συνδέσμου των ΚΕΠΕΥ Χριστόδουλος Έλληνας και ο αντιπρόεδρος της Sharelink Φίλιππος Λάρκου εφεσίβαλαν επίσης την απόφαση του τριμελούς εφετείου.
Η άδεια της Αστραία ΑΕΠΕΥ ανακλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από καταγγελίες επενδυτών.
Η Αστραία ΑΕΠΕΥ υποσχόταν στους επενδυτές μεγάλες αποδόσεις από τη διαχείριση των κεφαλαίων τους. Είχε συστήσει μάλιστα την Τετρακτύς ΑΕΛΠΕ, εταιρεία καθαρά λήψης και διαβίβασης εντολών, και δημιούργησε γύρω στα δεκαεπτά υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη διαφήμιση ώστε να προσελκύσουν πελάτες-επενδυτές.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΓια τη διαχείριση κεφαλαίων στο εξωτερικό είχε συσταθεί στο Λουξεμβούργο η Τετρακτύς Worldwide Ιnvestments, ενώ το καλοκαίρι του 2000 η κυπριακών συμφερόντων χρηματιστηριακή Sharelink εξαγόρασε το 39% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστραία.