Ένα διττό ρόλο έχει η κυβέρνηση σε αυτήν την επίσκεψη της τρόικας: αφενός να πείσει τους δανειστές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν και θα αυξάνονται σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα και τις προβλέψεις και αφετέρου ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν τηρηθεί και εφαρμόζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που μεταβαίνει στη Λετονία για το άτυπο Ecofin, θα προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και ότι με τα πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου θα καλύπτει τις ανάγκες της μόνη και θα προσπαθήσει να τους δεσμεύσει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο.
Έτσι με την άφιξη των πρώτων ομάδων χαμηλόβαθμων στελεχών της τρόικας χθες στην Αθήνα άνοιξε η αυλαία του νέου εξονυχιστικού, μακράς διαρκείας ελέγχου για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.
Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη καταφθάνει ο κύριος όγκος των τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής αναμένονται επί του ελληνικού εδάφους την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των γερμανικών εκλογών.
Η τρόικα θα βάλει στο μικροσκόπιό της τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου και θα εξετάσει τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τρύπα στα έσοδα, η οποία έφθασε τα 713 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο φέτος.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ελεγκτών θα βρεθούν ακόμα: Η εξέλιξη της είσπραξης των φόρων εισοδήματος του 2013 και των φόρων ακινήτων, η αποδοτικότητα της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η πρόοδος των φορολογικών ελέγχων και το κρίσιμο ζήτημα των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και του τομέα της υγείας. Εν συνεχεία, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.
Μεγάλη σημασία θα δοθεί από τους ελεγκτές στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2014-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να συμφωνηθούν πολιτικές που θα επιτρέψουν να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 (υπολογίζεται από την τριμερή στα 4-5 δισ. ευρώ), χωρίς ωστόσο να υπάρξει από τώρα περαιτέρω εξειδίκευση μέτρων.
Το οικονομικό επιτελείο θα εμμείνει στην ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση της ύφεσης και στη δυναμική που δημιουργεί το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι το δημοσιονομικό κενό της επίμαχης διετίας μπορεί τελικά να είναι μικρότερο. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα κάλυψης της επίμαχης τρύπας θα αποτελούσε πλήγμα στο καλό κλίμα που διαμορφώνεται σταδιακά.
Πάντως, ο νέος αυτός έλεγχος θα γίνει σε δύο στάδια, αφού θα μεσολαβήσει ολιγοήμερη διακοπή λόγω της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίασης του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εγκριθεί στη συνεδρίαση αυτή η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να ξεκλειδώσει η αποδέσμευση σε επίπεδο Euro Working Group στις αρχές Οκτωβρίου.
Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει άμεσα τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις:
(α) οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ,
(β) εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ,
(γ) ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα,
(δ) νέος Κώδικας περί Δικηγόρων.
Η δεύτερη και πιο σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Οκτωβρίου και θα αφορά, μεταξύ άλλων, το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ.
Το τοπίο εκτιμάται ότι δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από το Eurogroup της 11ης Νοεμβρίου.