Την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας πλησιάζει στο τέλος της μακρόχρονης περιόδου ύφεσης στην οικονομία της εξέφρασε ο καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στα ρίσκα που ενδεχομένως η χώρα έχει να αντιμετωπίσει.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: "Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζουμε το τέλος της ύφεσης: το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, οι τραπεζικές καταθέσεις είχαν μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν ξεφεύγει από τους μηνιαίους στόχους, οι εισπράξεις του τουρισμού ξεπέρασαν τις προσδοκίες το φετινό καλοκαίρι και σε πολλούς κλάδους η πτώση στις πωλήσεις ήταν τόσο μεγάλη που με δυσκολία μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πτώση".
"Φυσικά, το τέλος της ύφεσης δεν σημαίνει και το τέλος της δυσπραγίας και της φτώχειας. Σημαίνει απλώς ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σταματάει. Η ανεργία θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, οι μισθοί και οι συντάξεις πενιχρές, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης έντονο και οι νέοι μας θα προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο κίνδυνος για αποσταθεροποίηση δεν είναι αμελητέος", πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι τα ρίσκα είναι πολλά.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα ρίσκα, τα προσδιόρισε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:
Να μη σταθεροποιηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η κατανάλωση να συνεχίσει την πρότερη πτωτική της πορεία. Κατά συνέπεια, η φορολογική πολιτική που καθορίζεται σήμερα και θα επηρεάσει τα εισοδήματα του 2014 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αρνητικές εκπλήξεις.
Να μην αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, να συνεχιστεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και να προχωρήσουν ρευστοποιήσεις ακίνητης περιουσίας, που θα εντείνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της πτώσης στις τιμές των ακινήτων.
Να αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις προσδοκίες και κατά συνέπεια στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.
Να μην επιτευχθεί το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, που υποσχεθήκαμε στους δανειστές μας, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών καθώς και στη μείωση της παρούσας αξίας του δημόσιου χρέους. Πηγές απρόσμενης εκτροπής είναι πολλές, από την αδυναμία των νοικοκυραίων να πληρώσουν τρία έτη φόρων για την ακίνητη περιουσία, μέχρι την πτώση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ή την αδυναμία ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία. Το ρίσκο αυτό είναι μικρό κατά τη γνώμη μου. 'Άλλωστε, το υπουργείο έχει επίγνωση του ρίσκου και δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας αρκετά πριν από το κλείσιμο του έτους.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση προλόγησε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Ν. Φίλιππας.