Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγμάτευση σε εννέα μέτωπα με τρόικα

Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει και να παρουσιάσει τις θέσεις σε εννέα βασικούς τομείς, με κυριότερο την οριστικοποίηση του κενού της διετίας 2015-2016. Ζητούνται διαβεβαιώσεις από δανειστές για ομαλή χρηματοδότηση. Αγκάθι οι οφειλές σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και οι πωλήσεις των αμυντικών βιομηχανιών.

Διαπραγμάτευση σε εννέα μέτωπα με τρόικα
Φουλ τις μηχανές έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών για να είναι έτοιμο ώστε να προωθήσει τις θέσεις της Ελλάδας στην επόμενη διαπραγμάτευση που ξεκινά σε 15 ημέρες, με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα.

Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει και να παρουσιάσει τις θέσεις σε εννέα βασικούς τομείς, με κυριότερο την οριστικοποίηση του κενού της διετίας 2015-2016, αλλά και να λάβει τη διαβεβαίωση από τους δανειστές για την ομαλή χρηματοδότησή της και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επόμενος έλεγχος θα περιλαμβάνει:

- Το χρηματοδοτικό κενό. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί με τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και με τη χρήση μέρους των κεφαλαίων που δεν θα χρειαστούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

- Νέα μέτρα. Επιτελείς της οδού Νίκης πιστεύουν ότι τα μέτρα που θα πρέπει να προσδιοριστούν ως το 2016 δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα επιμένει ότι ανέρχονται σε 4,2 δισ.

- Δημόσιο. Πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία για το δεύτερο κύμα των επιπλέον 12.500 εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Παράλληλα, όπως έχει αφήσει να φανεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ζητήσει παράταση για το δεύτερο κύμα με επιχείρημα την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου.

- Αποκρατικοποιήσεις. Τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων καθορίζουν το μέγεθος της τρύπας του χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας.

- Πρόγραμμα προσλήψεων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θέλει να το εφαρμόσει, αλλά η τρόικα θέλει να διαπιστώσει εάν θα υλοποιηθεί σωστά ή θα γίνουν προσλήψεις ασύδοτες και χωρίς έλεγχο.

- Αγορά εργασίας. Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

- Καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Είναι πρωτίστης σημασίας για την τρόικα, αφού εκτιμά ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών μπορεί να δώσει τα εχέγγυα στην κοινωνία για να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα.

- Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για λογική άρση της απαγόρευσης με την απόλυτη προστασία των οικονομικά αδύναμων και απομένει να φανεί εάν η τρόικα θα προβάλει αντιρρήσεις επί του σχεδίου αυτού.

- Κλειστά επαγγέλματα. Η τρόικα περιμένει να δει τις αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων, ενώ θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Αμυντικές Βιομηχανίες και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Τα χρέη του Δημοσίου στις εταιρίες ύδρευσης και η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ παραμένουν ανοιχτά ακόμη από το μέτωπο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα οδηγήσει στην έγκριση της τρόικας για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί μέσα στον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Παρά το γεγονός ότι στο κρίσιμο θέμα της συρρίκνωσης του Δημοσίου φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα, τα μέτωπα των αμυντικών βιομηχανικών και της ΛΑΡΚΟ, αλλά και των δύο μεγάλων εταιριών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η διευθέτηση των χρεών προς ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, που συνδέεται άμεσα με την αποκρατικοποίηση των δύο επιχειρήσεων, φαντάζει δυσεπίλυτο πρόβλημα, αφού το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου φτάνει περίπου τα 600 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα βρίσκεται όχι τόσο στις οφειλές από υδροληψία, οι οποίες υπολογίζονται κοντά στα 200-230 εκατ. ευρώ, όσο στις κρατικές επενδυτικές οφειλές, που ξεπερνούν 350 εκατ. ευρώ.

Η τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανικών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, αφού το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Περιβάλλοντος πάρουν τη γνώμη της τρόικας για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν στείλει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ θα ακολουθεί τον κανόνα του 2 σε 1 ακολουθώντας τον αρχικό σχεδιασμό του Δημοσίου για πώληση της επιχείρησης ως ενιαίας μονάδας. Συγκεκριμένα, θα γίνουν δύο διαγωνισμοί: ένας για το ορυχείο και ένας για το εργοστάσιο της εταιρίας. Ωστόσο, ο ιδιώτης επενδυτής που θα ενδιαφερθεί για ένα από τα δύο τμήματα θα έχει αυτόματα και δικαίωμα προτίμησης και για το άλλο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει η αποκρατικοποίηση να έχει τελικά δύο ιδιώτες που θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της ΛΑΡΚΟ. Σε ό,τι αφορά περίπου τα 1.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα στην εταιρία, υπάρχει αρχική απόφαση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στην ΕΑΣ είναι δεδομένο ότι ακόμη και μετά την απόσχιση του πολιτικού από το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει μείωση του προσωπικού των 800 εργαζόμενων. Από εκεί και πέρα, το στρατιωτικό σκέλος θα παραμείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Άμυνας, ενώ το πολιτικό θα οδεύσει προς αποκρατικοποίηση.

Αγκάθι και σε αυτό θα αποτελέσουν οι... παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ τις οποίες έχει εντοπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Η επιλογή της απόσχισης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι στο πολιτικό κομμάτι της επιχείρησης οφείλει μόνο το 7-8% των κρατικών ενισχύσεων ήτοι περίπου 10 εκατ. ευρώ που θεωρείται ότι μπορούν να καλυφθούν.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, η εταιρία θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι τη δραστηριότητά της και να αρχίσει την εκκαθάριση που αποφάσισε ο σύμβουλος του Δημοσίου. Με βάση τον νόμο του 2005, με τον οποίο θα γίνει η εκκαθάριση, ο υπεύθυνος δεν θα μπορεί να αναιρέσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρίας, αλλά θα μπορεί να καταργήσει -και μάλιστα αζημίως για το Δημόσιο- συμβάσεις εργασίας.

Με άλλα λόγια, αν θεωρηθεί ότι στους περίπου 300 εργαζόμενους υπάρχουν υπεράριθμοι, το προσωπικό μάλλον θα μειωθεί περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v