Ρύθμιση για την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων προωθεί η κυβέρνηση επικαλούμενη την τρόικα.
Το ζήτημα έχει τεθεί εδώ και καιρό από παράγοντες της κτηματαγοράς και συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη.
Η νομοθεσία που διέπει τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις προβλέπει πως τα συμβόλαια ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων έχουν 12ετή ισχύ και στην περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών.
Επιπλέον, αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.
Το επιχείρημα όσων προωθούν την απελευθέρωση των μισθωμάτων είναι η επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, καθώς, όπως υποστηρίζεται, με τον τρόπο αυτόν θα διευκολυνθεί η είσοδος ξένων επενδυτών στην αγορά των εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων.
Με πιο απλά λόγια, θα αγοράσουν καταστήματα και γραφεία και στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν, χωρίς το προστατευτικό καθεστώς, με σύμβαση απεριόριστη ως προς τη χρονική διάρκεια.
Οι ανησυχίες πως η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας θα προκαλέσει μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων παραμερίστηκαν.
Το ίδιο έγινε και με τις επιφυλάξεις που εκφράζουν έμποροι και επαγγελματίες, οι οποίοι λένε ότι οι ιδιοκτήτες θα επιδοθούν σε ένα μπαράζ εξώσεων, αλλά και αυξήσεων ενοικίων, έχοντας το πάνω χέρι.