Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΕ: Δικαστική απόφαση υπέρ εργαζομένων της ΕΑΒ

Δεκτά έκανε Μονομελές Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων της ΕΑΒ, κατά των περικοπών, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ. Αγνοήθηκαν οι ειδικές συνθήκες εργασίας αναφέρει στο σκεπτικό του το Δικαστήριο, τονίζει η ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ: Δικαστική απόφαση υπέρ εργαζομένων της ΕΑΒ

Δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων αποτελεί η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων 259/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών, με την οποία αναγνωρίζεται η παραβίαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την αδιάκριτη επιβολή σωρευτικών περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και την κρατική παρέμβαση στην κατάργηση της ισχύουσας ΣΣΕ, αναφέρει σε δελτίο τύπου της η Γ.Σ.Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Δικαστήριο δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. από το 2010 για τον παράνομο χαρακτήρα όχι μόνο αυτών καθαυτών των μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και της οριζόντιας επιβολής του ενιαίου μισθολογίου στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Κι αυτό γιατί οι μνημονιακές δεσμεύσεις και ρυθμίσεις αγνόησαν προκλητικά και πλήρως:

  • το πραγματικό γεγονός της διαφορετικής σύνθεσης του μισθού και της εφαρμογής διαφορετικού συστήματος αμοιβής στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που βασίζεται τόσο στην επιχειρηματική ή/και παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυτών όσο και στα επαγγελματικά ή/και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων τους και τις ειδικές συνθήκες εργασίας (πχ λόγω τεχνικής εξειδίκευσης, επικινδυνότητας ή λόγω του ανθυγιεινού αυτής).
  • τις συλλογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν και εφαρμόζονταν επί σειρά ετών στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που, εκτός όλων των άλλων, ήταν προσαρμοσμένες στα ιδιωτικο-οικονομικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους.

Τα παραπάνω αναγνωρίζονται από την απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «τo γενικό συμφέρον σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προσβολή του πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο οποίος ως περιορισμός των περιορισμών, συνιστά το απαραβίαστο όριο για κάθε ρύθμιση του κοινού νομοθέτη», ότι «η μείωση των αποδοχών αντίκειται στη συγκεκριμένη περίπτωση σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, καθώς καταργούνται οι ισχύουσες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που έχουν συναφθεί μεταξύ του σωματείου και της ΕΑΒ, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και η αρχή της αναλογικότητας με την ισοπεδωτική εξομείωση των όρων εργασίας των εργαζομένων της ΕΑΒ με εκείνους που ισχύουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, χωρίς μάλιστα να συντρέχει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος».

Eπίσης, αναγνωρίζεται ότι «η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην ΕΑΒ, δηλαδή ενός συστήματος με παντελώς διαφορετική φιλοσοφία, λογική και στόχευση αντιμετωπίζει την ΕΑΒ ως μια «τυπική» δημόσια υπηρεσία, ενώ πρόκειται για πρωτοπόρο επιχείρηση τεχνολογίας αιχμής με μοναδικό έργο και προσωπικό υψηλής ειδίκευσης», «αντιστρέφοντας την ιεράρχηση των προσόντων των εργαζομένων αναφορικά με τη μισθολογική τους εξέλιξη...» και καταργώντας επιπρόσθετα επιδόματα «που είχαν θεσμοθετηθεί με ΣΣΕ σχετικά με τη λήψη εκ μέρους των εργαζομένων ανάλογων πιστοποιήσεων, απαραίτητων για την ίδια τη λειτουργία και έγκαιρη και ορθή εκτέλεση των συμβάσεων που αναλαμβάνει η ΕΑΒ...».

 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v