Τα «καυτά» θέματα στο ραντεβού με τον πλανητάρχη

Πού ποντάρει ο πρωθυπουργός στο ραντεβού με Ομπάμα, ποια είναι η στόχευση των ΗΠΑ. Η συζήτηση για το χρέος και οι γερμανικές εκλογές. Γεμάτη η ατζέντα στην ενέργεια. Οι τοποθετήσεις στις τράπεζες και η αναζήτηση επενδυτών.

Τα «καυτά» θέματα στο ραντεβού με τον πλανητάρχη
Με υψηλές προσδοκίες για αμερικανική στήριξη στην κυβέρνησή του φθάνει στον Λευκό Οίκο σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Έχοντας υπόψη τα δύσκολα δεδομένα του Σεπτεμβρίου, οπότε θα ζητηθούν νέα επώδυνα μέτρα από την τρόικα για να καλυφθούν τα κενά των εσόδων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να αποσπάσει δηλώσεις οι οποίες -έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο- θα δείξουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί αυτήν την κυβέρνηση πετυχημένη και ικανή να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Εντός της κυβέρνησης έχουν ήδη υποβαθμιστεί οι ελπίδες για την υποτιθέμενη μετωπική ΗΠΑ - Γερμανίας για το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί διατάραξη των σχέσεων με το Βερολίνο εν όψει των γερμανικών εκλογών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατζέντα μάλλον θα επικεντρωθεί σε πολιτικά ζητήματα της ευρύτερης Μεσογείου και κυρίως στις προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ να σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο Παλαιστινιακό και στο Κυπριακό. Πάντα με φόντο τις ενεργειακές business και τις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει μια σειρά θετικών δημοσιευμάτων σε μεγάλα αμερικανικά μέσα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις σε όλους τους τομείς, εν όψει και της ριζικής αναθεώρησης του βαλτωμένου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως πρώτα είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, η τρόικα πιέζει (με γερμανική εντολή) να φύγει ο έλεγχος από το ΤΑΙΠΕΔ και όλες οι προς πώληση και ιδιωτικοποίηση εταιρίες του ελληνικού δημοσίου να περάσουν σε ιδιωτικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα συνδιαχειρίζονται Έλληνες αξιωματούχοι με ξένους εμπειρογνώμονες.

Πάντως, το Μαξίμου γνωρίζει ότι εν όψει και της εφ' όλης της ύλης αναθεώρησης του μνημονίου το φθινόπωρο το «ατύχημα» είναι ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να αποκλειστεί. Και με τον γνώμονα ότι καμία κυβέρνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν επιθυμεί εκλογές που θα επαναφέρουν την κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης, θα ζητήσει πολιτική στήριξη.

Ποια hedge funds μπήκαν στις ΑΜΚ των τραπεζών

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα Σαμαρά, γεγονός που δικαιολογεί και το μπαράζ ραντεβού με οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές. Το έως τώρα ενδιαφέρον, όμως, περιορίστηκε σε επενδυτικές θέσεις σε ομόλογα και μετοχές και προέρχεται αποκλειστικά από χρήμα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, δηλαδή από hedge funds.

Τα τελευταία, αφού αποκόμισαν εντυπωσιακές αποδόσεις από τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ποντάρουν μικρό μέρος του υπό διαχείριση ενεργητικού τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές, υπολογίζοντας σε ισχυρές αποδόσεις στην περίπτωση όπου βγει το στοίχημα του Grecovery.

Hedge funds όπως τα Third Point, Baupost, York Capital, Fairfax συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και ιδιαίτερα σε αυτές της Πειραιώς και της Alpha Bank. Στην αύξηση της Πειραιώς τα hedge funds έβαλαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα μικρή ήταν η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Εθνικής.

Οι επόμενες κινήσεις

Άμεσες ξένες επενδύσεις σε τράπεζες εκτιμάται ότι μπορεί να έρθουν το επόμενο διάστημα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να δοθούν και οι τελευταίες εγκρίσεις για τη μεταβίβαση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) σε σχήμα εγχώριων και ξένων επιχειρηματιών έναντι τιμήματος της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Στο σχήμα συμμετέχουν η Calamos Inv., ο Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας Άρης Χαλικιάς, καθώς και εγχώριοι επιχειρηματίες.

Ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από hedge funds όπως τα Baupost, Third Point, Fairfax, W. Ross και για την αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει η Γενική, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, ενδέχεται να δοθεί δικαίωμα προτίμησης σε όσους επενδυτές συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς, γεγονός που αν γίνει θα φέρει σε πλεονεκτική θέση τα Third Point, Baupost και York Capital.

Την ενίσχυση της υφιστάμενης μετοχικής της θέσης στη Eurobank Properties ετοιμάζει η Fairfax μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει εξαγοράζοντας και τα δικαιώματα της Eurobank.

Τέλος, σειρά ξένων funds αλλά και επενδυτικών τραπεζών σκανάρουν τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών, καθώς ενδιαφέρονται για την εξαγορά τους προσφέροντας, όμως, τίμημα που ενέχει σημαντικό discount σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Στο επίκεντρο η ενέργεια και το Ισραήλ

«Κρυφή» παραμένει μέχρι στιγμής η ατζέντα των συνομιλιών Ομπάμα-Σαμαρά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Ωστόσο η συγκυρία των τελευταίων μηνών και ο ρόλος που ενδιαφέρεται να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό - γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής θέτουν μια σειρά ζητήματα, για τα οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις.

Μετά τις εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ρωσικής Gazprom, την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar και την επιλογή του ΤΑΡ ως του αγωγού του νότιου διαδρόμου για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αναλάβει ρόλο στη μεταφορά των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθώς η γεωγραφική της θέση της προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα.

Την πολιτική αυτή προωθούν την τελευταία διετία οι ελληνικές κυβερνήσεις προτείνοντας σχέδια λιγότερο ή περισσότερο μεγαλεπήβολα, όπως η πόντιση καλωδίου Κύπρου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας-Ιταλίας, ή η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς.

Ωστόσο το μέγιστο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να πεισθεί το Ισραήλ και οι εταιρείες που πραγματοποιούν τις έρευνες (Noble, Delek) ότι τα σχέδια που ακούγονται και προβάλλονται για μεταφορά του αερίου της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ μέσω του τουρκικού δικτύου δημιουργούν συνθήκες εξάρτησης και προσφέρουν έναν επιπλέον μοχλό πίεσης της Άγκυρας προς τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ενημέρωση θα γίνει στον Αμερικανό πρόεδρο για τις προοπτικές ανακάλυψης υδρογοναθράκων στην ελληνική ΑΟΖ (Ιόνιο, Νότια Κρήτη) και για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αμερικανικές εταιρείες.

Περιορισμένες οι αμερικανικές άμεσες επενδύσεις

Εν τω μεταξύ, πάντως, τα απτά αποτελέσματα παραγωγικών επενδύσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Το περασμένο φθινόπωρο η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Paine & Partners ανακοίνωσε την εξαγορά της Eurodrip. Της συγκεκριμένης αμερικανικής επένδυσης είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 2011, μία ακόμη σημαντική αμερικανική επένδυση στη χώρα. Αναφερόμαστε στην πολυεθνική Watson Pharmaceuticals Inc. η οποία, έναν χρόνο μετά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, και κόντρα στις Κασσάνδρες, προχώρησε σε μια από τις σημαντικότερες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν επί ελληνικού εδάφους τα τελευταία χρόνια. Η πολυεθνική Watson Pharmaceuticals Inc. επένδυσε στη χώρα εξαγοράζοντας έναντι 400 εκατ. ευρώ την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Specifar.

Δυστυχώς οι συγκεκριμένες εξαγορές – επενδύσεις αποτελούν δύο από τις λίγες στις οποίες έχουν προχωρήσει αμερικανικές εταιρείες στη χώρα.

Ακόμη και Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι έχουν καταφέρει να κτίσουν κολοσσούς στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού διστάζουν να επενδύσουν κεφάλαια στα πάτρια εδάφη και να προχωρήσουν σε επενδύσεις παρά τις καλές προθέσεις τους.

Κάποιοι πάλι, όπως ο Ευτύχης Βλαχάκης, που η ζωή του έγινε πρόσφατα και ταινία, σχεδιάζουν να χτίσουν στην Ελλάδα εργοστάσια. Ο κ. Βλαχάκης είναι ιδιοκτήτης της Earth Friendly Products, εταιρείας που παράγει φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά, η οποία διαθέτει πέντε εργοστάσια σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η ουσία πάντως είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει τα αμερικανικά δολάρια. Για του λόγου το αληθές, οι συνολικές εισροές αμερικανικών κεφαλαίων προς τη χώρα την περίοδο 2003-2012 ήταν μόλις 1,529 δισ. ευρώ (πηγή Τράπεζα της Ελλάδας).

Αποτέλεσμα: στις χώρες με την ισχυρότερη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 8η θέση, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει την πρώτη, τη Γαλλία τη δεύτερη και το Ηνωμένο Βασίλειο την τρίτη. Στοιχεία που πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι εν μέρει υποβαθμίζουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ορισμένες επενδύσεις γίνονται από θυγατρικές στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, η πορεία τους μοιάζει με ασανσέρ. Ενώ πέρυσι σε σχέση με το 2011 κατεγράφη αύξηση, φέτος η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς σημειώνεται πτώση 7,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v