ΕΒΕΠ: Διαφωνεί με τη μεταφορά δικαστηρίων

Διαφωνεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με την σχεδιαζόμενη μεταφορά των δικαστηρίων εκτός της πόλης του Πειραιά. Απέστειλε επιστολή στον Χ. Αθανασίου.

ΕΒΕΠ: Διαφωνεί με τη μεταφορά δικαστηρίων

Το Ε.Β.Ε.Π., με επιστολή του στο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαρ. Αθανασίου, την οποία κοινοποίησε στους Βουλευτές Α' Πειραιά, το Δήμαρχο Πειραιά, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και όλους τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη λανθασμένη απόφαση μεταφοράς των Δικαστηρίων εκτός της πόλης μας.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια της επιχειρηματικής κοινότητας του Πειραιά, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση μεταφοράς των Δικαστηρίων του Πειραιά εκτός των ορίων της πόλης και συγκεκριμένα στο κτίριο Κεράνη επί της Λεωφόρου Θηβών, του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Η ανωτέρω απόφαση, συνδυαστικά με τα δραματικά αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα στην αναβάθμιση της πόλης, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μακραίωνη ιστορία των Δικαστηρίων του Πειραιά, τα οποία από συστάσεώς τους το 1836, όταν ιδρύθηκε το Ειρηνοδικείο Πειραιώς, βρίσκονταν πάντα εντός των ορίων της πόλης. Συγκεκριμένα, το πρώτο Πρωτοδικείο το οποίο συνεστήθη με το Νόμο 1547 της 3.11.1918, εγκαταστάθηκε στο διώροφο οικοδόμημα, επί της πλατείας Κοραή, ενώ η Εισαγγελία σε κτίριο επί των οδών Καραΐσκου και Σκουζέ. Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κανείς εάν έχει υπάρξει προηγούμενο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, όπου τα δικαστήρια μίας πόλης να μεταφέρονται εκτός των διοικητικών ορίων της.

Σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια σοβαρά έργα υποδομής για τον Πειραιά, επί παραδείγματι η κατασκευή του Μετρό, με κύριο στόχο να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται ως μητροπολιτική πόλη-λιμάνι, η μεταφορά των Δικαστηρίων, τα οποία για ουσιαστικούς λόγους είθισται να δεσπόζουν στο κέντρο μιας πόλης, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αρνητικές μελλοντικές συνέπειες, κάνοντας την πόλη μας φτωχότερη. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι καθημερινά κινούνται περίπου 2.500 πολίτες στα Δικαστήρια, οπότε η απομάκρυνσή τους σηματοδοτεί ένα καίριο πλήγμα στην εμπορική κίνηση του κέντρου του Πειραιά.

Κατανοούμε πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των Δικαστικών Αρχών, αλλά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η έλλειψη διαλόγου, καθώς και σχετικής μελέτης, για την δυσκολία πρόσβασης, αφού για να μετακινηθεί κανείς από το κέντρο του Πειραιά προς το κτίριο Κεράνη, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά με αναγκαστική χρήση μεταφορικού μέσου, κάτι που σταδιακά θα αναγκάσει πολλά δικηγορικά γραφεία να μεταφερθούν επίσης εκτός Πειραιώς και πλησίον των νέων Δικαστηρίων.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνουμε απαραίτητο, ότι θα έπρεπε να έχουν εξαντληθεί πρώτα, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς, όλες οι δυνατότητες μεταστέγασης των Δικαστηρίων στα διαθέσιμα κτίρια προβολής του κέντρου της πόλης, που ανήκουν στον Δήμο Πειραιά, ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να προσδώσουν ανάλογη υπεραξία, χωρίς μάλιστα να προκύψει πρόβλημα αλλαγής χρήσης τους, στο μέλλον.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις θέσεις του ΕΒΕΠ για την κρισιμότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης, η οποία θα υποβαθμίσει το κύρος, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης μας. Η απομάκρυνση των Δικαστηρίων δεν βοηθάει την προσπάθεια των επιστημονικών και παραγωγικών τάξεων, στην δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή παραδοσιακών επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων στον Πειραιά.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Κορκίδης»

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v