Την ανάγκη κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για τις τράπεζες από την κυβέρνηση και τις αρχές, το οποίο, μεταξύ άλλων θα πρέπει να προβλέπει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και τη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού της Eurobank σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Ειδικότερα όσον αφορά στη Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου του 2014.
Ως εκ τούτου, έως τα τέλη του προσεχούς Αυγούστου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι, οι οποίοι θα μετρήσουν, ως τα μέσα Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών. Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να επιτραπεί η διερεύνηση των «βιβλίων» της τράπεζας (due diligence) από τους υποψήφιους.
Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να δομήσει την όποια συμφωνία έτσι ώστε να παρέχει κίνητρο στους επενδυτές να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο στο μέλλον
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται πιο ρητά από τις προηγούμενες φορές ότι Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύονται για τη διατήρηση τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο το ΤΧΣ κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών τους.
Η ΤτΕ δεσμεύεται επίσης για τις εξής ενέργειες:
- να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές ως προς την άσκηση εποπτείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς.
- να ολοκληρώσει τα stress tests ως το τέλος της φετινής χρονιάς υπό την εποπτεία επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΤτΕ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαικής Ένωσης, της EBA και του ΔΝΤ
- να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που διενεργεί η BlackRock ως το τέλος Νοεμβρίου του 2012.
- να διατηρεί επαρκή ρευστότητα στο σύστημα
- να λαμβάνει από τις τράπεζες τρίμηνα πλάνα χρηματοδότησης (funding plans) που να αποσκοπούν στην απεξάρτησή τους από τον ELA και τη μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεσμεύεται για τα εξής:
- να εφαρμοσθεί ο νόμος που έχει ψηφισθεί για τα κριτήρια υπαγωγής υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη ρύθμιση δανείων ως το τέλος Αυγούστου.
- Να θεσπισθούν τα αποδεκτά έξοδα διαβίωσης ως κριτήριο για την υπαγωγή στη παραπάνω ρύθμιση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin- Να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες διευθέτησης προβληματικών δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Να μην απαιτεί την καταβολή μερισμάτων για προνομιούχες μετοχές εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν προς διανομή κέρδη.
- Να αξιολογήσει σε συνεργασία με την DG Comp, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το προσωπικό του ΤΧΣ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα, Υπουργείο Οικονομικών και ΤτΕ δεσμεύονται σε συνεργασία με το ΤΧΣ να συντάξουν ξεκάθαρη στρατηγική για το τραπεζικό τομέα, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, την περαιτέρω βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών και του ΤΧΣ, την ενίσχυση της διαδικασίας εκκαθάρισης των τραπεζών, που έχουν εξυγιανθεί, και την διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η νέα στρατηγική θα πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία πιο λιτών και οικονομικά αποδοτικών τραπεζών, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που θα είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Κομισιόν.
Σημειώνει δε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρχές για να βελτιώσουν τη σχέση αναλαμβανόμενου ρίσκου με απόδοση, να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα εξασφαλίζοντας τοπική χρηματοδότηση και να δώσουν έμφαση στις εν Ελλάδι τραπεζικές εργασίες.
Η νέα στρατηγική θα παράσχει την επιλογή για ορθολογικότερη διεθνή παρουσία και πωλήσεις non core business assets εκ μέρους των τραπεζών.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τα stress tests, που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, έχουν προχωρήσει σημειώνοντας ότι η ΤτΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ συνέταξε το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαγνωστική ανάλυση της ποιότητας των assets των ελληνικών τραπεζών.
Η μελέτη θα συμπεριλαμβάνει και έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού καθώς των προβλέψεων για πιστωτικές ζημιές για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών και με ορίζοντα ως τη λήξη των προβληματικών δανείων.
Επιπλέον η άσκηση θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των πολιτικών και των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση προβληματικών δανείων η οποία θα διενεργηθεί, όπως αποκάλυψε το Euro2day από την BlackRock.
Ζητείται νέο καθεστώς για προβληματικά δάνεια και εκκαθαρίσεις
Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και της διαδικασίας εκκαθάρισης τραπεζών.
Σημειώνει ότι έχουν προσληφθεί σύμβουλοι για την εκπόνηση μελέτης που να βοηθήσει στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών τονίζει όμως ότι θα πρέπει οι αρχές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια βελτιώνοντας το νομικό κανονιστικό και δικαστικό περιβάλλον.
Ζητά μεταξύ άλλων την υιοθέτηση τυποποιημένων πρωτοκόλλων που να διευκολύνουν την επίλυση των καθυστερούμενων δανείων καθώς και την τροποποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πολλαπλών υπό εκκαθάριση τραπεζών.