Μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο βλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 40 οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι καταλήγουν στο ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ισπανία θα παραμείνει πάνω από το 27% μέχρι και το 2015.
«Η ατέρμονη δημοσιονομική λιτότητα απλούστατα δεν αποδίδει και η ανεργία -ειδικότερα η ανεργία των νέων- παραμένει σοβαρό πρόβλημα για την ευρωζώνη», υποστηρίζει ο Alan McQuaid της Merrion Stockbrokers και συμπληρώνει: «Απουσία αναπτυξιακών μέτρων, το ποσοστό της ανεργίας στις χώρες της περιφέρειας θα παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα».
Σε άλλη δημοσκόπηση του Reuters που έγινε σε οικονομικούς αναλυτές, την προηγούμενη εβδομάδα, η ανεργία των νέων θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης, μαζί με το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Ο μέσος όρος των προβλέψεων κάνει λόγο για επιστροφή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, ενώ για την Ελλάδα εκτιμάται ότι ίσως βγει από την ύφεση το 2014. Για το 2013 προβλέπεται ύφεση 4,5%.
«Η συνολική εικόνα παραμένει μικτή. Η ανάκτηση της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα -ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και προϋπολογισμού- που έδειχναν την ασθένεια της Ελλάδας επί σειρά ετών είναι ένα θετικό σημάδι», δηλώνει ο Άγγελος Τσακανίκας του ΙΟΒΕ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin