Σε κομμάτια αποφάσισαν να σπάσουν τη δόση οι Ευρωπαίοι δίνοντας στην Ελλάδα ποσό 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων (τον Ιούλιο) η οριστικοποίηση της κινητικότητας και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Τα ποσά αναλύονται ως εξής:
* Καταβολή 2,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης (EFSF) τον Ιούλιο και επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
* Η Ελλάδα θα λάβει από τις κεντρικές τράπεζες (κέρδη από το πρόγραμμα SMP) 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
* Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το 1,8 δισ. ευρώ που του αναλογεί.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση των 6,8 δισ. στηρίχθηκε στα στοιχεία που υπήρχαν από τον Μάιο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.
Ικανοποιημένος με την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση 6,8 δισ. ευρώ δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα προσέβλεπε στην έγκριση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.
"Η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και σε γενικές γραμμές αυτό που περιμέναμε", σημείωσε ο ίδιος στο Reuters.
"Θα θέλαμε να λάβουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. Τα χρήματα αυτά, το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη για το 2013, θα μεταφερθούν τώρα πιθανότατα στον Νοέμβριο ή αργότερα, λόγω των εκλογών στη Γερμανία", ανέφερε.
O Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το MNI, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό κενό στον τομέα της υγείας έχει καλυφθεί. O υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική βουλή θα εγκρίνει το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την επίτευξη της συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι εκτός από τα 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευτούν στην Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα, η χώρα έχει ήδη λάβει από τον μηχανισμό 131 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 145 δισ. που δικαιούται.
Ως τις 19 Ιουλίου τα πρώτα προαπαιτούμενα
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Εκτίμησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει έως τις 19 Ιουλίου να καλύψει τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις του Ιουλίου. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την κινητικότητα στο Δημόσιο και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Η εκταμίευση του 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις και με στόχους που αφορούν το Δημόσιο.
"Δουλέψτε στη μείωση των τιμών"
Τη συμφωνία με την τρόικα χαιρέτισε και ο Όλι Ρεν, οποίος πρόσθεσε ότι έγινε πραγματικότητα, παρά την πρόσφατη πολιτική κρίση. Εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις να τονωθεί η ρευστότητα.
Τόνισε ωστόσο ότι η Ε.Ε. περιμένει να δει περισσότερη αποφασιστικότητα σε ορισμένους τομείς: στην επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά και στις αλλαγές στον δημόσιο τομέα. Πρέπει επίσης να προσπαθήσει περισσότερο στο κομμάτι που αφορά τη μείωση των τιμών και να άρει τα εμπόδια που εμποδίζουν την αποκλιμάκωσή τους, καθώς ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα. "Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να μπουν οι βάσεις της ανάκαμψης", τόνισε.
"Θα δούμε για το χρηματοδοτικό κενό"
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι στα τέλη Ιουλίου το Ταμείο θα κρίνει την έκθεση της τρόικας και την πορεία των προαπαιτούμενων και πιστεύει ότι θα αποφασίσει την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει στη συνέχεια του έτους, δεδομένου ότι θα πρέπει να καλύπτεται ο κανόνας ότι η χώρα που παίρνει βοήθεια έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το επόμενο 12μηνο, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν στο ελληνικό πρόγραμμα και υπό αυτήν τη βάση εκτιμά ότι αυτό θα εξελιχθεί κανονικά.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στο προσεχές μέλλον δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκύψει στα τέλη του 2014, δίνοντας χρόνο να ληφθούν αποφάσεις. Ερωτηθείς πάντως για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ομόλογα ANFA, απάντησε ότι είναι σε διαδικασία μετακύλισης, για την οποία δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί. «Θα περιμένουμε να δούμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε».
Σόιμπλε: Εκταμίευση δόσεων μετά την επίτευξη όρων
Το Eurogroup αποφάσισε να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα βασιζόμενο στην έκθεση της τρόικας, που αναφέρει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
"Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία βασιζόμενοι στην έκθεση που αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημείωση σημαντική πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος" ανέφερε.
"Η οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα είναι εντός του προβλεπόμενου πλαισίου και η χώρα βρίσκεται στον δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος", πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο W. Schaeuble υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τη διοίκησή της σε κάποιον βαθμό, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω της κρίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η εκταμίευση των δόσεων θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συγκεκριμένων όρων του προγράμματος.
"Η Ελλάδα βρίσκεται από πολλές απόψεις σε σωστή τροχιά, αλλά επίσης έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα σε κάποιους τομείς", επισήμανε.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα
"Το Eurogroup ενημερώθηκε για την έκβαση της τρίτης αποστολής αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας για τους αναθεωρημένους όρους του προγράμματος.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε τροχιά, με τις προαπαιτούμενες δράσεις να αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα. Η Ελλάδα έχει καταγράψει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα, αν και σε ορισμένους τομείς με αργό ρυθμό.
To Εurogroup σημειώνει ακόμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την προηγούμενη αξιολόγηση και ενθαρρύνεται από τα πρώτα σημάδια, που δείχνουν σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Το Eurogroup επαινεί τις αρχές για τη συνεχή δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, σε μια εντυπωσιακή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και σε έναν πιο ανθεκτικό τραπεζικό τομέα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν κλειδί για μια σταθερή ανάπτυξη και απασχόληση και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Ως εκ τούτου, το Eurogroup εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.
Την ίδια ώρα, απαιτείται σημαντική περαιτέρω προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες για την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση. Ειδικότερα, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να προχωρήσουν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα ενόσω θα μειώνεται σταθερά το μέγεθός του και περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της συλλογής των εσόδων από φόρους.
Η διασφάλιση μιας γρήγορης και άμεσης εφαρμογής όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον περιορισμό των κινδύνων του προγράμματος και την έλευση σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.
Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το Eurogroup Working Grouo (ΕWG) να εγκρίνει την επόμενη δόση του EFSF, η οποία αντιστοιχεί σε 3 δισ. ευρώ. Η δόση θα εκταμιευτεί σε δύο επιμέρους υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση των 2,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το EWG και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, μόλις τα κράτη μέλη ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες εθνικές διαδικασίες.
Η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 0,5 δισ. ευρώ θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013, σε εξάρτηση με την εφαρμογή των βασικών όρων (milestones) του MoU, όπως συμφωνήθηκαν από την τρόικα και την Ελλάδα. Επιπλέον, ένα ποσό 2 δισ. ευρώ, αντίστοιχο με τα έσοδα του χαρτοφυλακίου SMP των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης το 2012, θα εκταμιευτεί στον ειδικό λογαριασμό για την Ελλάδα. Ένα πρώτο μέρος 1,5 δισ. ευρώ θα περάσει στον ειδικό λογαριασμό της Ελλάδας μαζί με την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης του EFSF. Τo υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ θα περάσει στον ειδικό λογαριασμό της Ελλάδας μαζί με την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του EFSF".