Ένα παράλληλο θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον. Στο περασμένο Eurogroup, η ομάδα του ΔΝΤ έδωσε τελεσίγραφο στους υπουργούς οικονομικών και την ΕΚΤ να βρουν τρόπο να καλυφθεί το κενό των 2,2 δισ. ευρώ που προκαλεί η άρνηση ορισμένων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκτήσει μέσω του προγράμματος AΝFAs.
Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να δεσμεύθηκε πέρυσι ότι το roll over θα γίνει, όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες χωρών όπως του Βελγίου, της Μάλτας και της Γαλλίας θεωρούν ότι αυτό συνιστά κρατική χρηματοδότηση (monetary financing) και συνεπώς απαγορεύεται βάσει των καταστατικών τους.
Σε αυτούς προστέθηκε και η Κύπρος, που εν τω μεταξύ μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, άρα εξαιρείται.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στο Euro2day.gr ότι το EWG και η ΕΚΤ συνεργάζονται για να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα και ισόποσες λύσεις ώστε να καλυφθεί το εν λόγω κενό. «Το ίδιο πράξαμε και τον Μάιο όταν έληγαν συγκεκριμένα ομόλογα», είπε.
Σήμερα στο Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι των Ευρωπαίων σε μια σειρά θέματα που αφορούν την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ ανησυχεί για την τροπή που έλαβε η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και τον εκτροχιασμό που παρουσιάζουν τα πακέτα διάσωσης. Είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι και η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί νέο δάνειο, ενώ ψίθυροι ακούγονται και για πακέτο στήριξης συγκεκριμένων ισπανικών τραπεζών.
Όμως, ενώ το ΔΝΤ ζητά ριζοσπαστικές λύσεις εδώ και τώρα, οι Ευρωπαίοι βυθίζονται σε απραξία γιατί κανείς δεν θέλει να συζητήσει καυτά θέματα που θα προκαλέσουν προβλήματα στην Άγκελα Μέρκελ και στην προεκλογική της εκστρατεία.
Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα, παρά τις δηλώσεις στήριξης περί προόδου. Εάν δεν βρεθεί λύση για το κενό που προκαλεί η καθυστέρηση στη μετακύλιση ομολόγων μέχρι το τέλος Ιουλίου, τότε το ΔΝΤ αυτομάτως θα συνεδριάσει για να ζητήσει να ενεργοποιηθεί η ρήτρα υποχρέωσης της Ε.Ε. να καλύψει αυτό το κενό, ώστε το Ταμείο να συνεχίσει να «υπάρχει» στο πρόγραμμα.
Αυτό είναι πρωτίστως που ενδιαφέρει τους δανειστές. Ακολούθως, και μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα τεθεί στις συζητήσεις το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από την αστοχία του ελληνικού προγράμματος. Και για ακόμα μία φορά το ΔΝΤ θα θέσει θέμα κάλυψής του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, που αναμένεται να περάσει δύσκολα λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρεί η τρόικα στο φορολογικό, στη δημόσια διοίκηση και στις αποκρατικοποιήσεις, θα ζητήσει από τους εταίρους του μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής για την έγκριση των 6,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ε.Ε. και τη σταδιακή τους εκταμίευση ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.
Από την πλευρά του Eurogroup ο στόχος είναι να δοθούν γύρω στα 2 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν μέσα στον Αύγουστο και από εκεί και πέρα βλέπουμε.
Εάν η χώρα μας χρειαστεί κονδύλια για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες μέχρι τότε, υπάρχει πάντα η -μη συμφέρουσα- λύση των έκτακτων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.
Το αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι, παρ' όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες, τόσο η τρόικα όσο και το υπουργείο οικονομικών και το EWG ήξεραν για το πιο πάνω χρονοδιάγραμμα από τα μέσα Ιουνίου!
Γνώριζαν επίσης από τότε και για τη σταδιακή αποδέσμευση της επόμενης δόσης, θέμα που είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr από την περασμένη Δευτέρα.