Τράπεζες: Πώς παίζουν οι ξένοι τα warrants

Τι δείχνουν οι πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης. Γιατί αγοράζουν warrants Alpha, αλλά προτιμούν μετοχές στην Πειραιώς. Τι κάνουν στη μετοχή της ΕΤΕ. Τα premium με τα οποία διαπραγματεύονται τα warrants και οι κρίσιμες τιμές άσκησης.

Τράπεζες: Πώς παίζουν οι ξένοι τα warrants

Διαφορετικές τακτικές φαίνεται να ακολουθούν οι ξένοι και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές αναφορικά με τις μετοχές και τα warrants των τριών συστημικών τραπεζών, αποφασίζοντας τις επενδυτικές τους κινήσεις με βάση θεμελιώδη στοιχεία αλλά και τη δυνατότητα των μετοχών να προσεγγίσουν τις τιμές εξάσκησης.

Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς, καθώς το warrant της Πειραιώς μετρά δύο μόλις συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης και της Εθνικής έξι συνεδριάσεις, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν σαφή διαφοροποίηση στην τακτική που ακολουθούν οι μεγάλοι επενδυτές.

Στην περίπτωση της Alpha διαφάνηκε από νωρίς ότι οι σοφιστικέ παίκτες, δηλαδή οι ξένοι και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές θα επιδίωκαν να αυξήσουν περαιτέρω τη θέση τους σε warrants, καθώς μεταξύ άλλων επιδιώκουν να έχουν μικρότερη έκθεση με διατήρηση του υψηλού περιθωρίου απόδοσης.

Η αύξηση της Alpha ήταν η μικρότερη σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, και η καλύτερα προετοιμασμένη, ενώ και τα νούμερά της μετά την εξαγορά της Εμπορικής ήταν ισχυρά.

Ένα μέρος του ενδιαφέροντος συμμετοχής στην ΑΜΚ και ιδιαίτερα στην ιδιωτική τοποθέτηση των 93 εκατ. ευρώ δεν ικανοποιήθηκε και αυτό προκάλεσε αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον εν συνεχεία, που επικεντρώθηκε στα warrants και δευτερευόντως στις μετοχές.

Από την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και των warrants της Alpha παρατηρήθηκε ότι η μεν μετοχή μετά από μικρής εμβέλειας διακυμάνσεις διαπραγματεύεται πλέον σε ένα στενό εύρος τιμών, το δε warrant έχει προοδευτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Η καλύτερη συμπεριφορά του warrant οφείλεται, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, στο γεγονός ότι η μετοχή της Alpha διατηρείται κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου (0,44 ευρώ) και επομένως κοντά στην τιμή της εξάσκησης και ως εκ τούτου το warrant της Alpha είναι κοντά στο να αξίζει τα λεφτά του (in the money).

Η τιμή εξάσκησης σε ένα έτος για το warrant της Alpha Bank είναι 0,46 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό είναι 0,43 ευρώ οπότε το premium είναι μόλις 8% και ο δείκτης τιμής προς ενσώματη καθαρή θέση για το warrant είναι 0,7-0,8 φορές, αφού η ενσώματη καθαρή θέση ανά μετοχή της Alpha Bank υπολογίζεται σε 0,58 ευρώ έως 0,61 ευρώ ανά μετοχή.

Στην Πειραιώς αντίθετα η τρέχουσα τιμή της μετοχής απέχει αρκετά από την τιμή εξάσκησης και αυτό φαίνεται να διαφοροποιεί τη συμπεριφορά των ξένων.

Το warrant της Τράπεζας Πειραιώς ενσωματώνει υψηλό premium, αφού η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. είναι στα 0,92 ευρώ και το strike price ή exercise price, η τιμή εξάσκησης του warrant δηλαδή, σε ένα έτος είναι 1,77 ευρώ. Το premium είναι λοιπόν 92% και βάσει της τιμής εξάσκησης ο δείκτης P/TBV για το warrant της Πειραιώς υπολογίζεται σε 1 – 1,2 φορές αφού η ενσώματη λογιστική αξία εκτιμάται σε 1,6 – 1,8 ευρώ ανά μετοχή.

Η απόσταση που πρέπει να διανύσει η μετοχή της Πειραιώς για να πλησιάσει τη τιμή εξάσκησης είναι μεγάλη και εκτιμάται ότι σταδιακά θα κλείσει λόγω των μεγεθών του ομίλου. Αυτό εξηγεί γιατί προς το παρόν, αν και το δείγμα όπως προαναφέρθηκε το δύο συνεδριάσεων είναι πολύ μικρό, κάποια hedge fund προτιμούν να ποντάρουν στη μετοχή παρά στο warrant.

Ρόλο στην Πειραιώς έπαιξε βέβαια και το γεγονός ότι όσοι πήραν αδιάθετες μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης που διενήργησε το Olympus Finance λαμβάνοντας και το bonus των δωρεάν μετοχών από τη Societe Generale έχουν τιμή κτήσης αντίστοιχη αυτής που διαπραγματεύονται πλέον οι μετοχές και τα warrants της τράπεζας.

Τέλος στην Εθνική η αύξηση ως γνωστόν καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από μεγάλα εγχώρια πορτοφόλια και δευτερευόντως από μικροεπενδυτές. Τα ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια συμμετείχαν μεν δεν έπαιξαν όμως τον πρωταγωνιστικό ρόλο όπως σε Alpha και Πειραιώς.

Το premium που εμφανίζει το warrant της ΕΤΕ ξεπερνά το 110% αφού σε ένα έτος περίπου η τιμή εξάσκησης του warrant είναι 4,46 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. είναι στα 2,10 ευρώ, οπότε το warrant για την ώρα είναι out of the money.

Ο δείκτης P/TBV που εξάγεται είναι μάλλον «πλούσιος» σε όρους αποτίμησης για το warrant ETE αφού βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών η ενσώματη καθαρή θέση ανά μετοχή της ΕΤΕ είναι 1,7 ευρώ -2 ευρώ ανά μετοχή περίπου, οπότε έχουμε ένα δείκτη P/TBV 2,3-2,6 φορές. Η ίδια η μετοχή στο ταμπλό του Χ.Α. είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη P/TBV 1,1-1,26 φορές.

Τα τεχνικά στοιχεία των τριών warrants

Πέραν του κοινού πλαισίου λειτουργίας τους, τα τρία warrants που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. είναι πολύ διαφορετικά. Η πρώτη ουσιώδης διαφορά είναι ο πολλαπλασιαστής του κάθε warrant και ο δείκτης gearing ή μόχλευσης που συνεπάγεται.

H Πειραιώς για παράδειγμα ενσωματώνει 4,48 μετοχές ανά warrant ενώ τα warrants των ΕΤΕ και Alpha Bank περιέχουν 8,23 και 7,41 μετοχές αντίστοιχα, γεγονός που δημιουργεί διαφορετικές αξίες για τους μετόχους των τριών τραπεζών.

Η αρχική τιμή εκκίνησης των warrants βάσει της μεθοδολογίας CRR που πρότεινε το Χ.Α. ήταν 1,45 ευρώ για το warrant της Alpha Bank, 6,83 ευρώ για το warrant της ΕΤΕ και 0,899 ευρώ για την Πειραιώς.

Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,56 ευρώ με ημερήσια διακύμανση από τα 0,241 ευρώ έως τα 0,60 ευρώ και απώλειες 61% και χθες έκλεισε στα 0,684 ευρώ.

Αντίστοιχα για την ΕΤΕ, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης το warrant σημείωσε απώλειες 80%, ενώ πραγματοποίησε υψηλό στα 2 ευρώ και χαμηλό στα 0,42 ευρώ και χθες έκλεισε με σημαντικές απώλειες στα 0,847 ευρώ.

Για την Πειραιώς, το warrant σημείωσε πτώση 53% και έκλεισε στα 0,424 ευρώ και έκανε υψηλό στα 0,60 ευρώ και χαμηλό στα 0,29 ευρώ ενώ στη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης κινήθηκε στα 0,43 ευρώ.

 

* Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v