Η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία αναφέρει η Wall Street Journal σε σχετικό άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα στο γάντζο".
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μια κυβέρνηση που κινδυνεύει με κατάρρευση κάθε φορά που επιχειρεί να "περικόψει το λίπος" δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία, πόσο μάλλον να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας.
Σύμφωνα με την WSJ η πολιτική και κοινωνική κατάσταση είναι πιο εύθραυστη από όσο «υπονοούν» οι αγορές των ομολόγων.
Oπως αναφέρει η WSJ η κίνηση του Α, Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ δεν ήταν και ακριβώς ένα αποτελεσματικό μοντέλο για τη μείωση του Δημοσίου τομέα.
Τον Απρίλιο το κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο βάσει του οποίου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονταν έως τα τέλη Μαΐου. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν βάσει των σχεδιασμών και όταν η τρόικα βρέθηκε στην Αθήνα είχαν απολυθεί μόλις 99 εργαζόμενοι αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη δημοσίευμα τύπου. Η δόση των 3,3 δισ. ευρώ βρισκόταν σε κίνδυνο.
Τότε ο κ. Σαμαράς στις 11 Ιουνίου Ιουνίου έκλεισε την ΕΡΤ, απολύοντας σχεδόν 2.700 εργαζομένους και υποσχέθηκε να ξανανοίξει μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης τρεις ημέρες μετά.
Ωστόσο το λουκέτο στη ΕΡΤ προκάλεσε αντιδράσεις αλληλεγγύης τόσο από media του εξωτερικού όσο και από ευρωπαίους πολιτικούς.
Ο κ. Σαμαράς είχε δίκιο που υπερασπίστηκε την απόφασή του, παρά τον κίνδυνο να προκληθούν εκλογές. Η ΕΡΤ λειτουργούσε για τρεις δεκαετίες ως ένα από τα οχήματα της γραφειοκρατίας για πολιτική πατρωνία.
Μετά τις εκλογές το κόμμα που κέρδιζε διόριζε πιστούς οπαδούς. Ο κ. Σαμαράς αποκάλεσε την ΕΡΤ «Jurassik Park» σπατάλης και διαφθοράς.
Ωστόσο καμία φορά η πιο απίθανη σπίθα μπορεί να προκαλέσει τη φλόγα. Για μήνες τώρα οι αγορές των ομολόγων δεν πίεζαν την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς την παρεμβολή του Μ. Ντράγκι, τονίζει η WSJ.
Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα και οι αθηναϊκοί δρόμοι είναι πιο ήρεμοι σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Η ηρεμία όμως δείχνει να φτάνει σε ένα τέρμα. Η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει την οικονομία της έρχεται αντιμέτωπη με πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες μιας κοινωνίας που βιώνει τον έκτο χρόνο ύφεσης.
Άλλος ένα γύρος απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μια νέα αύξηση φόρων ή ένας ξαφνικός θάνατος από αστυνομικό: Οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη αντίδραση, υποστηρίζει η WSJ.