Με πρωτόγνωρες για τα δυτικά δεδομένα διαδικασίες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr, αναφέρουν ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Statoil, Socar κ.ά.) την περασμένη Πέμπτη, κατέληξε στην απόφασή της, δηλαδή αν ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα είναι ο ΤΑΡ ή ο Nabucco.
Ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, συμφώνησαν σε μία διαδικασία διαδοχικών ενημερώσεων σε διαφορετικά επίπεδα, επιχειρηματικά και πολιτικά. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει στις 25 Ιουνίου στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στη Βουδαπέστη, όπου οι CEO Kjetil Tungland του ΤΑΡ και Reinhard Mitschek του Nabucco θα μάθουν την απόφαση από τους εκπρόσωπους της κοινοπραξίας, με δέσμευση όμως "μη ανακοίνωσης".
Στις 26 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας θα επισκεφθούν τις πρωτεύουσες Ρώμη, Τίρανα, Αθήνα και Βουδεπάστη, όπου θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών για την απόφαση, στις 27 Ιουνίου οι κυβερνήσεις θα αποδεσμευθούν να γνωστοποιήσουν ανεπισήμως την απόφαση και στις 28 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.
Μετά από αυτά, εικάζεται ότι από το απόγευμα της 26ης Ιουνίου, θα κυκλοφορήσει η είδηση, καθώς δύσκολα θα μπορέσει να μείνει μυστική μια θετική είδηση, την οποία θα επιδιώξουν να πιστωθούν οι κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών. Ας σημειωθεί εδώ ότι στην περίπτωση του Nabucco, χώρες διέλευσης είναι η Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία, ενώ στην περίπτωση του ΤΑΡ η Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Και τα δύο σχέδια, προβλέπουν σύνδεση των αγωγών με το τουρκικό σύστημα μεταφοράς, είτε στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε με την Ελλάδα.
Με τη διαφορά ότι η διασυνοριακή σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας λειτουργεί ήδη από το 2007, ενώ με τη Βουλγαρία είναι στο επίπεδο του σχεδιασμού και ο χρόνος κατασκευής, συναρτάται αμέσως με την επιλογή ή όχι του αγωγού Nabucco.
Το Host Agreement
Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΑΡ, να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Υποδοχής (Host Agreement) η οποία προδιαγράφει τις σχέσεις μεταξύ της εταιρείας και της εταιρείας του αγωγού.
Το κείμενο μονογραφήθηκε από τις δύο πλευρές, ενώ η υπογραφή του θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τετάρτη, όταν δηλαδή η Ελληνική Κυβέρνηση θα γνωρίζει αν η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, έχει επιλέξει τον αγωγό ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου.