Ανοικτή σύγκρουση ΔΝΤ – Κομισιόν

Στα δύο έχουν χωριστεί οι… τρεις της τρόικας. «Καταστροφική» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν την πρόταση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010. Αντιμετωπίζονται τα λάθη, λέει ο Σαμαράς. "Δικαιωμένος" δηλώνει ο Βενιζέλος. Το "παράθυρο ευκαιρίας".

Ανοικτή σύγκρουση ΔΝΤ – Κομισιόν

Διαφωνεί η Κομισιόν με δύο βασικά ευρήματα της έκθεσης του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, η Κομισιόν διαφωνεί θεμελιωδώς με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το δημόσιο χρέος έπρεπε να αναδιαρθρωθεί πολύ νωρίτερα, και δη το 2010.

Ο Σάιμον Ο'Κόνορ αναφέρει ότι μια τέτοια πρόταση θα ήταν καταστροφική και συνιστά άγνοια της φύσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι οποίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

«Μία αναδιάρθρωση το 2010 του ιδιωτικού χρέους θα είχε σοβαρές πιθανότητες να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, ο οποίος διαφώνησε και με το δεύτερο εύρημα της έκθεσης που αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν σχεδίασε για την Ελλάδα επαρκώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, αυτό δεν ισχύει. Σημείωσε δε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», καθώς και ότι «οι εταίροι ανανέωσαν τη δέσμευσή τους προς την Ελλάδα μόλις τον Δεκέμβριο του 2012».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κομισιόν επιφυλάσσεται να βγάλει κι αυτή με τη σειρά της μια έκθεση που θα περιγράφει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς εταίρους.

Σημειώνεται ότι χθες το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος επέρριψε ευθύνες στην πλευρά της Ευρώπης ασκώντας κριτική για την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012.

Αναφέρει ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους πριν από τον Μάιο του 2012 ήταν "πολιτικά δύσκολη" εξαιτίας της αντίστασης ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων είχαν μεγάλες ποσότητες ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι μια άμεση αναδιάρθρωση θα ήταν φθηνότερη για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, καθώς η καθυστέρηση σήμαινε ότι οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα αποπληρώνονταν πλήρως για τα δύο χρόνια πριν από το 2012, την ώρα που το ελληνικό χρέος περνούσε στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ.

Σημειώνει μάλιστα ότι η Επιτροπή επικεντρωνόταν περισσότερο «στη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. και όχι στις επιπτώσεις στην ανάπτυξη» και ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε ήταν αποτέλεσμα της άρνησης της Ε.Ε. να συνεισφέρει περισσότερα κονδύλια στο ελληνικό πακέτο.

"Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά, μάθαμε και προσαρμοστήκαμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας" δήλωσε σήμερα σχετικά ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου. 

 Οι εγχώριες αντιδράσεις για το mea culpa και το «παράθυρο ευκαιρίας»

Κάποιοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η παραδοχή του ΔΝΤ θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη τα λάθη που αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε από το Ελσίνκι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Εάν διαβάσετε την πρόσφατη έκθεση, πιθανόν να θυμηθείτε ότι τόνιζα και ουσιαστικά ασκούσα κριτική από την αρχή για τα λάθη που αναφέρει το ΔΝΤ. Και διορθώνουμε αυτά τα λάθη εδώ και έναν χρόνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι θετικό ότι η έκθεση αναγνωρίζει ότι υπήρχαν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα κατά το παρελθόν και ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, δημιουργώντας την ανάγκη για διορθωτικές δράσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.

Για πολλούς Έλληνες πολιτικούς που παραπονούνταν επί χρόνια ότι αναγκάζονταν να υπογράψουν τις διασώσεις υπό την απειλή μιας χαοτικής στάσης πληρωμών και εξόδου από το ευρώ, ήταν στιγμή δικαίωσης.

«Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει και διατυπώνει τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένως παρουσιάσει δημοσίως, οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση των θέσεών μας κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και τα άλλα δυο μέλη της τρόικα», δήλωσε στο Reuters ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός οικονομικών.

«Υπήρξαν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να αναλάβουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε.

«Αισθάνομαι δικαιωμένος, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που αισθάνονται ότι έχουν τιμωρηθεί υπέρ του δέοντος από την τρόικα», υπογραμμίζει ο Παντελής Καψής, εκπρόσωπος Τύπου επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Η εξέλιξη αυτή καθιστά ευκολότερο για την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει χαλάρωση των μέτρων που έχουν οδηγήσει σε έξι χρόνια ύφεσης και την ανεργία σε επίπεδα - ρεκόρ», τόνισε ο Θεόδωρος Κουλουμπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Είναι σαν να πηγαίνεις στο γιατρό που σε θεραπεύει για καρκίνο ενώ έχεις Πάρκινσον και σου ζητά απλώς συγνώμη», υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έκθεση, η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει τροποποίηση μέτρων, που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν, όπως η υπερφορολόγηση. Έτσι, προσθέτει, ενισχύεται το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση, βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.

Εν τω μεταξύ, την επιβεβαίωσή του βρίσκει και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την έκθεση του ΔΝΤ, αφού παραδέχεται ότι δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της ύφεσης, ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος και ότι σήμερα παραμένει αμφίβολη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε non-paper της η Κουμουνδούρου βλέπει ακόμα τη διάψευση της κυβέρνησης όταν μιλά για success story, greecovery και μη λήψη νέων μέτρων, εξού και στηλιτεύει τις πιέσεις για επιθετικότερη εφαρμογή του μνημονίου

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v