Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή κατά Ελλάδας στην ΕΕ για ΟΠΑΠ

Η RGA και η EGBA υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σε θέματα που άπτονται της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Στρέφονται και κατά της επέκτασης στο διαδίκτυο του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.

Προσφυγή κατά Ελλάδας στην ΕΕ για ΟΠΑΠ

Νέα προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον ΟΠΑΠ και την αγορά τυχερών παιχνιδιών, κατέθεσαν σήμερα η Remote Gambling Association (RGA) και η European Gaming and Betting Association (EGBA), οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους ομίλους διεθνώς στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η Ελλάδα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς με σειρά αποφάσεων που διέπουν την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών. Κατ' αρχάς, θεωρούν πως οι ρυθμίσεις μέσω των οποίων μπλοκάρονται οι ιντερνετικές διευθύνσεις (IPs) των εταιρειών στοιχηματισμού που δεν είχαν καταθέσει αιτήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 παραβιάζουν το άρθρο 56 της Συνθήκης της Ε.Ε. και το δικαίωμα παροχής και λήψης πληροφοριών.

Επιπλέον, θεωρούν πως παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες και με την επέκταση και στο Διαδίκτυο του μονοπωλίου που έχει ο ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω δικτύου συνεργατών. Ο ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής του αθλητικού στοιχηματισμού μέσω Διαδικτύου μέχρι το 2020 και σε άλλους τομείς (πόκερ και καζίνο) μέχρι το 2030.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούν, επίσης, πως παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί με την κατάργηση των προσωρινών αδειών που είχαν λάβει οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος από την Επιτροπή Παιγνίων εν αναμονή της διαδικασίας πλήρους αδειοδότησης. Από τον Αυγουστο του 2011 όπου ψηφίστηκε ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πλήρους αδειοδότησης των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχήματος, υποστηρίζουν.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η Επιτροπή Παιγνίων θα αρχίσει να μπλοκάρει τις ιντερνετικές διευθύνσεις των εταιρειών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών που δεν είχαν καταθέσει αιτήσεις για προσωρινή άδεια, ανεξάρτητα από το αν έχουν αντίστοιχη άδεια σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της αναταραχής με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά γνωστά ονόματα του κλάδου όπως η Betfair και η William Hill. 

Διακοπή λειτουργίας τον Ιούνιο

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από τον επόμενο μήνα, η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα προχωρά στη διακοπή λειτουργίας εταιρειών παροχής διαδικτυακού στοιχήματος οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί στη σχετική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ευγ. Γιαννακόπουλος είπε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως η Επιτροπή έχει στοιχεία για 482 ιστότοπους που παρέχουν παρανόμως υπηρεσίες τυχερών παιγνίων. Την ίδια ώρα η Επιτροπή συνεργάζεται και με τον ΟΠΑΠ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα για το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα φθάνουν κάθε χρόνο το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. «Υπολογίζουμε ότι ο τζίρος στοιχηματισμού παράνομων παιγνίων στο διαδίκτυο είναι 1 δισ. ευρώ και αποφέρει μικτό κέρδος 200 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ και επικαλέστηκε εκτιμήσεις ότι το σύνολο του παράνομου στοιχηματισμού (διαδικτυακό και μη) στην Ελλάδα φθάνει τα 6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η καταγραφή και πιστοποίηση των ηλεκτρονικών τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v