Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Markit: Σε υψηλό 21 μηνών η ελληνική παραγωγή

Συρρίκνωση της παραγωγής με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011 δείχνει ο PMI μεταποίησης. Καταγράφεται εξασθένηση του ρυθμού μείωσης σε νέες εργασίες και μείωση των τιμών εισροών για πρώτη φορά σε 46 μήνες.

Markit: Σε υψηλό 21 μηνών η ελληνική παραγωγή
Υψηλό 21 μηνών κατέγραψε ο ελληνικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση κλείνοντας στις 45 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή υψηλότερη από τις 42,1 μονάδες του Μαρτίου.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς οι ρυθμοί μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης εξασθένησαν κατά τη διάρκεια του μήνα, υποστηρίζει η Markit. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την πτώση των τιμών εισροών, παρόλο που τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν υπό πίεση, καθώς οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν με ταχύτερο συγκριτικά ρυθμό.

Η εικόνα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, πάντως, εξακολούθησε να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του Απριλίου, αν και ο ρυθμός επιδείνωσης παρουσίασε ύφεση κατά τη διάρκεια του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής στα εργοστάσια της Ελλάδας εξασθένησε καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011. Κατόπιν τούτου, η τελευταία συρρίκνωση παρέμεινε έντονη σε γενικές γραμμές, με σημαντικές μειώσεις της παραγωγής στον τομέα τόσο των ενδιάμεσων αγαθών όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή των κατασκευαστών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε οριακά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις περιπτώσεις όπου σημειώθηκε μείωση της παραγωγής, μέλη του πάνελ απέδωσαν τον εν λόγω περιορισμό εν μέρει στην έλλειψη εισερχόμενων νέων εργασιών σε αντικατάσταση των περατωμένων παραγγελιών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ πρόσφατη μείωση των νέων εργασιών ήταν η λιγότερο σημαντική σε διάστημα 19 μηνών, εντούτοις παρέμεινε ταχύτερη σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Οι επιχειρήσεις διατήρησαν την τάση που επικρατούσε σχετικά με τη μείωση του προσωπικού κατά τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς καταγράφηκε περιορισμός των θέσεων εργασίας σε κάθε ευρεία κατηγορία του μεταποιητικού τομέα, στην οποία πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Ωστόσο, στο σύνολό του, ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων απασχόλησης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Παρά τον περιορισμό της παραγωγικής ικανότητας, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες εξακολούθησαν να συρρικνώνονται.


Ο Phil Smith, economist της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών δηλώνει:

«Ο κύριος δείκτης PMI ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011, ως αποτέλεσμα του βραδύτερου ρυθμού μείωσης της παραγωγής και νέων εργασιών, παρέχοντας ενδείξεις ότι η ύφεση στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιβραδύνεται στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου του 2013.

Δεν υπήρξαν επίσης ενδείξεις για άμεσα αρνητικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν με ρυθμό σχεδόν αμετάβλητο από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός τομέας προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού παραμένουν, καθώς οι ελλείψεις στα αποθέματα και οι απαιτήσεις για καταβολή μετρητών οδηγούν σε βραδύτερους ρυθμούς παράδοσης προμηθειών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρεμποδίζουν τη διαδικασία παραγωγής.

Η μείωση του κόστους εισροών παρείχε τουλάχιστον κάποια ανακούφιση στους κατασκευαστές, παρότι απαιτείται πιο ουσιαστική μείωση προκειμένου να σταματήσουν να ασκούνται πιέσεις στα περιθώρια κέρδους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v