Πώς θα βρεθούν οι 15.000 αποχωρήσεις

Το πώς θα κινηθεί αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αποκάλυψε ο Α. Μανιτάκης. Η κινητικότητα είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις. Οι 4+1 πηγές αποχωρήσεων.

Πώς θα βρεθούν οι 15.000 αποχωρήσεις
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, αποκάλυψε σήμερα πώς θα κινηθεί αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως είπε η κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως άλλωστε αποσυνδεδεμένη από τις αποχωρήσεις ήταν και η μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων του πρώτου κύματος της κινητικότητας του Νοέμβριου του 2012. Κύριος σκοπός της κινητικότητας είναι η ορθολογική ανακατανομή του ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού και όχι οι αποχωρήσεις. ‘Άλλο αν από την διαδικασία της κινητικότητας κάποιοι προτιμήσουν την αποχώρηση από την μετακίνηση».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «από αυτές τις 15.000, οι 4.000 προγραμματίζεται να αποχωρήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και οι υπόλοιποι 11.000 το 2014 στη βάση ενός τριμηνιαίου προγραμματισμού. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και οποιοδήποτε άλλο νούμερο διαδίδεται δεν έχει καμία βάση».

Οι αποχωρήσεις θα προέλθουν από τέσσερις πηγές
:

Πηγή πρώτη: Οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι που θα κριθούν απολυτέοι με τελεσίδικη δικαστική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ουσίας, δηλαδή του Σ.τ.Ε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠηγή δεύτερη: Από την κατάργηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και από την λύση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά.

Πηγή Τρίτη: Από την αποτίμηση των προσόντων δηλαδή από την αξιολόγηση των προσόντων, που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες διευθύνσεις των δημόσιων υπηρεσιών, (των Υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, και των Οργανισμών), η οποία γίνεται αμέσως μετά την αξιολόγηση των δομών τους και ενόψει της Μετακίνησης του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλη δημόσια υπηρεσία που έχει κενά διαπιστωμένα από τα σχέδια στελέχωσης.

Τέταρτη πηγή: Από την εθελούσια έξοδο όλων όσοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας, ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας, προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το Δημόσιο λαμβάνοντας αποζημίωση που δικαιούνται ή εξαγοράζοντας τρία πλασματικά έτη, αρκεί να μη βρίσκονται τρία χρόνια πριν την πλήρη συνταξιοδότηση.

Τέλος υπάρχει και μια άλλη πηγή, ενσωματωμένη ωστόσο στις προηγούμενες. Κατά την αποτίμηση των προσόντων και με αφορμή τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών και οργανισμών θα ελεγχθούν και αξιολογηθούν αναγκαστικά τα τυπικά προσόντα όλων όσων απασχολούνται στο δημόσιο: θα ελεγχθεί η νομιμότητα της έννομης σχέσης που τα συνδέει με αυτά, η πραγματική συνδρομή των τυπικών προσόντων που επικαλούνται και θα γίνει βέβαια πιστοποίηση των προσόντων και των δικαιολογητικών τους. Δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο τομέα όσοι δεν τους συνδέει έγκυρη έννομη σχέση με το δημόσιο ή δεν έχουν καν σύμβαση εν ισχύει πρόσληψης με το δημόσιο.

Όπως σημείωσε οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις δεν αποβλέπουν σε μείωση του προσωπικού των Δ.Υ., αφού η προβλεπόμενη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων επιτυγχάνεται και με το παραπάνω με τις συνταξιοδοτήσεις. Προβλέπεται έτσι μείωση του προσωπικού μέχρι το 2015 κατά 180.000 χιλιάδες. Οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές αποχωρήσεις αποβλέπουν αποκλειστικά στην άμεση ποιοτική ανανέωση του προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v