Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απελπιστική η κατάσταση στο λιανεμπόριο

Εννέα στους δέκα εμπόρους δηλώνουν ότι η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, με το 76,5% να θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Αχτίδα φωτός από νέους εμπόρους, που ψάχνουν ευκαιρίες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Απελπιστική η κατάσταση στο λιανεμπόριο
Λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή έχει πεθάνει προ πολλού για το εμπόριο, αφού 9 στους 10 επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ότι η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, με το 76,5% να θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη!

Μόνη εξαίρεση σε αυτό το κλίμα γενικής απαισιοδοξίας είναι μικρή μερίδα εμπόρων νεότερης ηλικίας οι οποίοι θεωρούν πως είναι μια στιγμή όπου πρέπει να εντοπίσουν ευκαιρίες, καθώς η κρίση, όπως δηλώνουν, απαιτεί δημιουργικότητα, εγρήγορση και ευκαιρίες.

Την ίδια ώρα, πάντως, ποσοστό 12,8% εναποθέτει τις ελπίδες στον... Θεό.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Το μέλλον και η εκπροσώπηση του Ελληνικού Εμπορίου», που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013 σε δείγμα 600 ατόμων από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία της επιχείρησής τους είναι πολύ χειρότερη για 6 στις 10 εταιρείες (ποσοστό 58,2%), σταθερή είναι για το 8%, πολύ καλύτερη για το 0,3%, κάπως καλύτερη για το 2% και χειρότερη για το 30,8%.

Ως βασικότερα προβλήματα του εμπορικού κόσμου καταγράφηκαν η διάρρηξη των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - εμπόρων, ενώ ως κυρίαρχη προτεραιότητα καταγράφεται το ζήτημα της ρευστότητας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτο ερώτημα άλλωστε τι πιστεύουν ότι λείπει από το ελληνικό εμπόριο ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση (ερώτηση πολλαπλών απαντήσεων), ποσοστό 76,4% ανέφερε ως μεγαλύτερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας, το 14,6% αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των ίδιων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, ποσοστό 9% ζητά μεγαλύτερη συμπαράσταση από το καταναλωτικό κοινό και ποσοστό 8,9% βλέπει ότι χρειάζονται πρωτοποριακές ιδέες από κάθε έμπορο για την επιχείρησή του.

Στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο εμπορικός κόσμος, εκτός της έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης, είναι η αδυναμία καταβολής Φ.Π.Α., η δυσπιστία των ξένων εταιρειών και η αναγκαστική προκαταβολή για την αγορά εμπορεύματος, η διαφθορά στο Δημόσιο (εφορία - ΣΔΟΕ), η υψηλή φορολογία, οι προβληματικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, διαδικασίες για ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα πολυκαταστήματα, το παραεμπόριο και οι συνεχείς αλλαγές στα οικονομικά μέτρα.

Στην ερώτηση «Από ποιον περιμένετε βοήθεια σε αυτήν την περίοδο της κρίσης;», το 40,1% δηλώνει από την κυβέρνηση, το 25,5% από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο το 10,1%, από την ΕΣΕΕ το 9% και μόλις το 1,5% από τον εαυτό του.

Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό 12,8%, εκφράζει την απογοήτευσή του με αναφορές στη μεταφυσική, λέγοντας ότι «μόνη ελπίδα είναι ο Θεός».

Αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, το 82,1% διαφωνεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το 13,6% βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ποσοστό 4,3% δεν παίρνει θέση. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πιο πολλοί εναντιώνονται στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, το υψηλότερο κόστος λειτουργίας λόγω απασχόλησης υπαλλήλου και η αμελητέα διαφοροποίηση στα έσοδα.

Σχετικά με το παραεμπόριο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι το πρόβλημα πλέον αφορά λιγότερο τα εμπορεύματα στον δρόμο και περισσότερο τη λειτουργία παράνομων καταστημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v