Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολικά, υδροηλεκτρικά πληρώνουν τα ελλείμματα

Θύματα των μεγάλων ελλειμμάτων της ενεργειακής αγοράς έχουν πέσει και οι τεχνολογίες που δεν ευθύνονται, καθώς η κυβέρνηση, μετά τα αδιέξοδα που προκάλεσε η πολιτική της στα φωτοβολταϊκά, επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αιολικά, υδροηλεκτρικά πληρώνουν τα ελλείμματα
Θύματα των μεγάλων ελλειμμάτων της ενεργειακής αγοράς έχουν πέσει και οι τεχνολογίες που δεν ευθύνονται, καθώς η κυβέρνηση, μετά τα αδιέξοδα που προκάλεσε η πολιτική της στα φωτοβολταϊκά, επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα και στις «οικονομικές» τεχνολογίες.

Έτσι μετά την επιβολή εισφοράς 10% επί του τζίρου των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών, οι επενδύσεις στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο για επιδότηση κεφαλαίου.

Οι συλλογικοί φορείς και των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών αντιδρούν, καθώς οι δύο τεχνολογίες προκαλούν από μηδενική έως ελάχιστη επιβάρυνση του λογαριασμού ΑΠΕ, ενώ, ιδίως τα υδροηλεκτρικά, είναι από τις τεχνολογίες που προσφέρουν τη μέγιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία κατά τη φάση της κατασκευής.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών΄Εργων (ΜΥΕ), με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς -ΛΑΓΗΕ-, τους δύο πρώτους μήνες του 2013 τα μικρά υδροηλεκτρικά συμμετέχοντας μόνο στο 5,2% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ συνεισέφεραν το 15% της ενέργειας που παρήγαγαν συνολικά οι ΑΠΕ και αποζημιώθηκαν με ποσό που αντιστοιχεί στο 7% περίπου των συνολικών πληρωμών.

Εκτιμάται δε ότι για όλο το 2013 οι πληρωμές των μικρών υδροηλεκτρικών θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό κάτω του 5% των συνολικών. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2012 ήταν συμμετοχή στην ενέργεια 12% και συμμετοχή στις πληρωμές 5,6%. Έτσι η ενέργεια από τα μικρά υδροηλεκτρικά αποζημιώθηκε με τη μικρότερη μεσοσταθμική τιμή μεταξύ όλων των άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τα αιολικά, η Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ, σε αντίστοιχη επιστολή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο αιφνιδιαστικός αποκλεισμός από τον αναπτυξιακό
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinαποτελεί ένα ακόμη κρούσμα των διαδοχικών αρνητικών αιφνιδιασμών που έχει υποστεί ο κλάδος την τελευταία περίοδο.

Ιδίως τη στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνίζεται να ανορθώσει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα και να διατηρηθούν στην Ελλάδα ξένοι και εγχώριοι επενδυτές.

Ας σημειωθεί ότι η πιστωτική ασφυξία που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν νεκρώσει τον κλάδο των αιολικών που είναι εντάσεως κεφαλαίου. Έτσι όλο το 2012 προστέθηκαν μόνο 100 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν σε ώριμη κατασκευαστική φάση, ενώ για το 2013 οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου μιλούν για 50 μεγαβάτ στην καλύτερη περίπτωση.

Όπως λέει στο Εuro2day.gr επικεφαλής θυγατρικής μεγάλης ξένης εταιρείας κατασκευής και εκμετάλλευσης αιολικών, το ενδιαφέρον της μητρικής έχει μηδενιστεί για την Ελλάδα όχι μόνο εξαιτίας της πιστωτικής στενότητας, αλλά κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν τα κάθε είδους μέτρα φορολογικά, διοικητικά και άλλα.

Εξάλλου εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για μεγάλα σύνθετα projects αυτήν τη στιγμή προχωρούν μεν, αλλά με τα ελάχιστα δυνατά έξοδα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα μικρά υδροηλεκτρικά λόγω της μορφής τους απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης στο αδειοδοτικό στάδιο, που έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο, με αποτέλεσμα, παρότι προσφέρουν σταθερή παραγωγή για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ελάχιστες να ολοκληρώνονται.

Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί μόλις έξι νέες άδειες εγκατάστασης πανελλαδικά, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 είχαν προστεθεί μόλις 11,5 νέα μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v