Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ: Στο 5,7% η βουτιά του ΑΕΠ στο Q4

Στο 5,7% διαμορφώθηκε η μείωση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2012 σύμφωνα με την τελική μέτρηση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μείωση 6%. Στο 6,4% η ύφεση στο σύνολο της περασμένης χρονιάς.

ΑΕΠ: Στο 5,7% η βουτιά του ΑΕΠ στο Q4
Στο 5,7% διαμορφώθηκε η μείωση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο σύμφωνα με την τελική μέτρηση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 6%.

Στο σύνολο του 2012, η πτώση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 6,38% ή στα 12 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές. Η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό μιλούσε για πτώση 6,5%.

Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το δ΄ τρίμηνο του 2012.

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση 5,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του δ΄ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14
Φεβρουαρίου 2013.

Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 9% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011.  

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Μείωση 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας
θετικά στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση 4,8% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9%.

Μείωση 8,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%.

Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα χρονική σειρά των τριμηνιαίων στοιχείων θα αναθεωρηθεί ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των αντίστοιχων ετήσιων εθνικολογιστικών αποτελεσμάτων, προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v