ΔΝΤ: Μαζέψτε φόρους για να γλυτώσετε περικοπές

Αν η Ελλάδα βελτιώσει τη συλλογή φόρων μπορεί να περιορίσει τις περικοπές δαπανών, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray. Θέμα απολύσεων έβαλαν από τις Βρυξέλλες. Η παρέμβαση Στουρνάρα και η "διόρθωση".

ΔΝΤ: Μαζέψτε φόρους για να γλυτώσετε περικοπές
Αν η Ελλάδα καταφέρει να αυξήσει ή να βελτιώσει τη συλλογή φόρων, τότε θα μπορεί να περιορίσει τις απαιτούμενες περικοπές, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray.

Παράλληλα, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για διαρροή εγγράφου του ΔΝΤ που χαρακτηρίζει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας χαοτικό.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε  ότι θα μειώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία αν πυροδοτηθούν οι αυτόματες περικοπές στον αμερικάνικο προϋπολογισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, ανέφερε ότι η μείωση θα αντιστοιχεί σε μισή ποσοστιαία μονάδα
από την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% για τις ΗΠΑ το 2013.

"Θα δούμε τι θα γίνει την Παρασκευή, αλλά όλοι υποθέτουν ότι οι περικοπές θα ενεργοποιηθούν. Εμείς θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς και άλλες προβλέψεις" ανάφερε ο κ. Murray.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Πρέσινγκ από Ε.Ε. για Δημόσιο – απολύσεις

Για αποχωρήσεις προσωπικού από το υπέρογκο, όπως το χαρακτηρίζει, ελληνικό Δημόσιο κάνει λόγο ευρωπαίος αξιωματούχος, εν όψει της επίσκεψης της τρόικα, παρά το γεγονός ότι προ ημερών ο επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι δεν τίθεται άμεσα θέμα αποχωρήσεων.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια στελέχωσης των βασικών υπουργείων ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιττές θέσεις. Με βάση αυτά τα σχέδια οι αρχές πρέπει να αρχίσουν με τις αποχωρήσεις του προσωπικού», τόνισε ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ασκώντας κριτική στη στάση της ΔΗΜΑΡ επί του θέματος.

«Γνωρίζω ότι ένα μικρό κόμμα της συμπολίτευσης έχει πολύ αρνητική στάση σε σχέση με οποιαδήποτε απόλυση από το Δημόσιο. Αν αντιδράς σε όλες τις απολύσεις σε ένα τόσο υπέρογκο Δημόσιο τομέα και αντιτίθεσαι σε οποιαδήποτε υποχρεωτική αποχώρηση τότε δρας ανεύθυνα. Κανένας που είναι στα καλά του δεν επιθυμεί να πρέπει να δικαιολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα για να μην γίνουν απολύσεις, το βρίσκω ανεξήγητο και ακατανόητο».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, έδωσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την διαβεβαίωση ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βίζερ είναι ο «ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης», που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα, αναφέροντας ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v