Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: "Aρκούδα" για το χρέος η Exotix

Οι εκτιμήσεις ότι το χρέος της Κύπρου θα περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 120% μέχρι το 2021 στηρίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές για το ρυθμό ανάπτυξης, υποστηρίζει σε έκθεσή της η βρετανική Exotix.

Κύπρος: Aρκούδα για το χρέος η Exotix
Οι εκτιμήσεις ότι το χρέος της Κύπρου θα περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 120% μέχρι το 2021 στηρίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές για το ρυθμό ανάπτυξης, υποστηρίζει σε έκθεσή της η βρετανική Exotix.

H έκθεση, που επικαλέστηκαν τις τελευταίες μέρες οι Financial Times, υποστηρίζει ότι με λιγότερο αισιόδοξες παραδοχές για την ανάπτυξη, το χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 150%. «Κατά την άποψή μας το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο και η Ελλάδα έχει επιδείξει τους κινδύνους».

Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Stockwatch, υποστηρίζει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου και των κατόχων ομολόγων, ενώ το ερώτημα κλειδί για τους κατόχους ομολόγων είναι εάν οι προβλέψεις της τρόικας για το δημόσιο χρέος θα είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρέος 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζεται, είναι δύσκολη και περίπλοκη, ενώ η επίτευξη της βιωσιμότητας είναι δύσκολη εάν γίνονται αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Η Exotix έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία του δημοσίου χρέους μέχρι το 2021 από ό,τι το υπουργείο Οικονομικών (100% του ΑΕΠ).

Στην ανάλυση, η Exotix περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις €500 εκατ. και επιτόκιο 3% για τη λήψη δανείων,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinενώ εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα ανέλθει στο 7,5% το 2013 και στο 5,3% το 2014.

Επίσης, εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα συνεχίσει να υπάρχει και ότι πλεόνασμα δεν αναμένεται πριν από το 2016 και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.

Στην έκθεση, σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει συστημικό ρόλο για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ τονίζεται ότι η τραπεζική κρίση στη χώρα είναι η πιο θολή στην Ιστορία.

Όπως αναφέρεται, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό στη λιτότητα.

Για τη Ρωσία, σημειώνεται ότι η σχέση είναι βαθιά και ιστορική, προσθέτοντας ωστόσο ότι η βοήθεια από τη χώρα δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, λέει ότι συνδέεται με πολιτικούς καιροσκοπισμούς.

Αναφορικά με την πιθανότητα κουρέματος, διαβλέπει μηδενική πιθανότητα τονίζοντας ότι εάν θα έπρεπε να υπάρξει κούρεμα θα έπρεπε να γίνει πριν από την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Η Exotix προτείνει πώληση των ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο του 2013, διαβλέποντας πιθανότητα 20% για κούρεμα. Επίσης, προτείνει πώληση των ομολόγων που λήγουν το Νοέμβριο του 2015, ενώ για τα ομόλογα που λήγουν το Νοέμβριο του 2020 προτείνει διακράτηση, σημειώνοντας ότι με τις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων να είναι τόσο σφιχτές, ακόμη και μια σύσταση διακράτησης μπορεί να είναι ελκυστική για ορισμένους επενδυτές.


Το φυσικό αέριο

Στην έκθεση, επισημαίνονται και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Αναφέρεται ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες, αλλά είναι εύκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία τους. Η Exotix δεν αναμένει ότι τα αποθέματα ΦΑ θα έχουν επιπτώσεις στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2015, τουλάχιστον, ενώ θεωρεί ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να υπάρξουν εξαγωγές φυσικού αερίου.

Όσον αφορά το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €9,1 δισ. το οποίο περιλαμβάνει το €1,8 δισ. που δόθηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα. Εκτιμάται ότι περίπου €1,4 δισ. χρέους μειωμένης εξασφάλισης θα διαγραφεί.


Θετικά της Κύπρου

Στην έκθεση της Exotix σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει πολλά θετικά που παρέχουν λόγους για περιορισμένη αισιοδοξία. Τα θετικά περιλαμβάνουν τη διάθεση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, τις δυνατότητες μετανάστευσης, ιδιαίτερα από την Κίνα, ένα ευέλικτο τομέα υπηρεσιών που βασίζεται στις εξαγωγές και τα αποθέματα ΦΑ.


Οι εισηγήσεις

Η Exotix προχωρά και σε εισηγήσεις πολιτικής, αναφέροντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν νέα δάνεια σε επιχειρήσεις που χρειάζονται.

Επίσης, προτείνει όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρηματοδοτηθεί από τον ESM με χαμηλό επιτόκιο 0,5%-1%, ενώ τα αποθέματα ΦΑ να δοθούν ως εγγύηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v