Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΜμΕ φοροδιαφεύγουν από ...ανάγκη

Από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στη φοροδιαφυγή από... ανάγκη. Αυτό προκύπτει από έρευνα της GPO για λογαριασμό της ΕΣΕΕ τον Ιανουάριο σε 1.600 νοικοκυριά και σε 1.000 μικρομεσαίους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι ΜμΕ φοροδιαφεύγουν από ...ανάγκη
Από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στη φοροδιαφυγή από... ανάγκη. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τον Ιανουάριο σε 1.600 νοικοκυριά και σε 1.000 μικρομεσαίους και κατέγραψε τις απόψεις για τη φοροδιαφυγή και τον τρόπο αντιμετώπισής της αλλά και τη σημασία της μικρής επιχείρησης για την οικονομία.

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι εκτιμούν ότι η φοροδιαφυγή στις ΜμΕ είναι μικρή και μέτρια σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν η πλειοψηφία εκτιμά ότι αυτό γίνεται για λόγους επιβίωσης έναντι στον ανταγωνισμό και όχι για να έχουν οι επιχειρηματίες περισσότερα κέρδη.

Την ίδια ώρα, οι μισοί Έλληνες φοροδιαφεύγουν κατά δήλωση των άλλων μισών, όμως μόνο το 16,4% παραδέχεται ότι έχει αποκρύψει εισοδήματα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό 95,7%, θεωρεί πολύ σοβαρό πρόβλημα το φαινόμενο της φοροδιαφυγής το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη). Σε ό,τι αφορά τις ΜμΕ, η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι είναι μέτρια και το 22,1% μικρή, ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις ΜμΕ είναι μεγάλη. Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν, σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητάς τους και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑπαισιοδοξία για το μέλλον από τις ΜμΕ

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των ΜμΕ επιχειρηματιών για το μέλλον, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα (86,5%), ενώ το ασταθές φορολογικό σύστημα (49,4%) και η γραφειοκρατία (48,2%) είναι κατά τους ίδιους τα σημαντικότερα προβλήματα. Περαιτέρω σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων/υπηρεσιών (20,6%), η φοροδιαφυγή (20,2%), η χαμηλή ανταποδοτικότητα κρατικών υπηρεσιών (17%), το δημοσιονομικό έλλειμμα (15,5%) και η χαμηλή απασχόληση (12%). Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν τα τρία κυριότερα προβλήματα στη λειτουργία των ΜμΕ.

Ως κυριότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν η έλλειψη ρευστότητας (61,6%), η υψηλή φορολογία (56,4%) και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση (46,8%). Επιπλέον προβλήματα των ΜμΕ είναι το υψηλό λειτουργικό κόστος (34,5%), ο έντονος ανταγωνισμός από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα (26,9%) και ο έντονος ανταγωνισμός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις(23%).

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜμΕ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους ούτε και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το 39,6% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του και το 40,7% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για εκείνους που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι είναι 29,7% και 40,2%.

Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική συγκυρία, το 74,4% του δείγματος δήλωσε πως έχει προβεί σε αλλαγές στην οργάνωση και στη λειτουργία της επιχείρησης. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι μείωσαν τις δραστηριότητες της εταιρείας (30,1%) και έκαναν απολύσεις (29,3%). Οι αλλαγές αυτές αφορούν επίσης μειώσεις μισθών (15,2%) και ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας (10,7%). Παρ' όλα αυτά, το 68,2% των επιχειρήσεων δήλωσε πως δεν σκέφτεται να προβεί σε μειώσεις μισθών ή σε απολύσεις προσωπικού το επόμενο διάστημα.


*** Η έρευνα της GPO επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v