Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσκληση σε... καινοτομία από Eurobank-Corallia

Μια νέα δράση (egg) παρουσιάζει η Eurobank και η μονάδα καινοτομίας Corallia. Καλούν νέους ως 35 ετών να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες στην τεχνολογία. Προσφέρουν πλήρη στήριξη στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα.

  • Του Χρ. Τζώρτζη
Πρόσκληση σε... καινοτομία από Eurobank-Corallia
Από τα αρχιγράμματα των λέξεων enter, grow και go προκύπτει το "egg" που εκφράζει την προσπάθεια της Eurobank και του cluster Corallia, για την στήριξη και ενθάρρυνση νέων επιχειρήσεων.

Eurobank και Corallia ανακοίνωσαν τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος "egg: enter, grow, go" την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δράση στηρίζεται στην Eurobank και την Corallia, εξασφαλίζει ευθύς εξαρχής ότι πρόκειται για ένα καλά μελετημένο σχέδιο, με εξασφαλισμένη βιωσιμότητα και κάτω από συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι η ικανή και απαραίτητη συνθήκη ώστε να υλοποιηθούν και να βρουν "επιχειρηματική διέξοδο" καινοτόμες ιδέες, που προέρχονται ως επί το πλείστον από φοιτητές και γενικότερα νέους ανθρώπους.

Οι δύο άξονες της συγκεκριμένης δράσης (Eurobank και Corallia) επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά στην όλη "συζήτηση" για το ρόλο των "startups" στην επιχειρηματική κατάσταση της χώρας μας κατά τη διάρκεια της κρίσης ή κατά άλλους κατά την έξοδο από την κρίση.
Η δράση "egg: enter, grow, go" θα εξελιχθεί σε τρία στάδια, τα οποία, βασίζονται στις τρείς λέξεις: enter, grow, go.

Εν αρχή ην το… "enter", φάση κατά την οποία οι υποψήφιοι "startupers" καλούνται να καταθέσουν ιδέες, σκέψεις και γιατί όχι ανησυχίες, σχετικά με όσα θέλουν να επιτύχουν και σχετίζονται με την ανάπτυξη και διάθεση, προϊόντων και υπηρεσιών σε οποιοδήποτε κλάδο.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν από έμπειρα στελέχη, που διαθέτουν την οξυδέρκεια να εντοπίσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες οπότε πλέον θα περάσουμε στη δεύτερη φάση της δράσης, δηλαδή του "grow".

Στη φάση αυτή οι επιλεγμένες προτάσεις θα δουν την επιχειρηματική οδό και θα αποτελέσουν τα… ελπιδοφόρα startups. Από τη στιγμή που τα νέα startups συσταθούν, τότε Eurobank και Coralia αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος, ώστε τα startups να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αρχικών ιδεών.

Στόχος των υποστηρικτών της δράσης (Eurobank και Coralia) είναι να αναπτύξουν ένα προστατευμένο περιβάλλον ένα "οικοσύστημα" όπου τα startups θα μπορέσουν να εξελιχθούν. Το οικοσύστημα αυτό θα περιλαμβάνει, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υποδομές, άνοιγμα σε συνεργασίες και συνέργιες κ.ά.

Ο χρόνος "επώασης" θα ολοκληρωθεί με στόχο τα startups να έχουν δυνατότητα να "πατήσουν" στα πόδια τους και να αναπτυχθούν περαιτέρω, απευθυνόμενοι πλέον στην αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εδώ "περνάμε" στη φάση του "go", όπου οι εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες, έχοντας πάντα την αρωγή και υποστήριξη, της Eurobank και του cluster Corallia, θα κληθούν "να βγουν στην αγορά". Να αναζητήσουν, κεφάλαια από επενδυτές, συνεργάτες, να επεκταθούν εκτός Ελλάδος και φυσικά να πάψουν να εντάσσονται στις επιχειρήσεις startups αλλά στις επιχειρήσεις… success stories.


Οι λεπτομέριες

Το egg (enter, grow, go) προσκαλεί νέους και νέες 18-35 ετών (πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίου) που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και το πάθος να την μετατρέψουν σε επιτυχημένη δραστηριότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013.

Οι ομάδες που θα επιλεγούν μέσα από την αξιοκρατική διαγωνιστική διαδικασία θα έχουν στη διάθεσή τους για έναν ολόκληρο χρόνο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working).

Σε αυτό περιλαμβάνεται μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία, όπως είναι η συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από διακεκριμένα και καταξιωμένα πρόσωπα από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, κτηριακή υποδομή με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς γραφειακούς χώρους κοντά στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρικτικές uπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας της κάθε συμμετέχουσας ομάδας (όπως υπηρεσίες λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και νομικής κατοχύρωσης, τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής καθώς και οικονομικών συμβουλών και δικτύωσης με επενδυτικά σχήματα).

Επιπλέον προσφέρεται επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης (“business bootcamp”) με πρακτικό χαρακτήρα και στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως νέοι επιχειρηματίες

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από στελέχη της Eurobank και του Corallia και εποπτεύεται από 9μελή Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι: Ευθύμιος Βιδάλης, Δημήτρης Βλαστός, Γεώργιος Δουκίδης, Νίκος Εμπέογλου, Μιχάλης Μπλέτσας, Ραφαήλ Μωυσής, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Ιωσήφ Σηφάκης και Αγγελική Φράγκου.


Ποιοι θα είναι οι "μέντορες"

Οι Μέντορες θα παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης σε κάθε συμμετέχουσα επιχειρηματική ομάδα. Θα συναντιούνται σε τακτική βάση με τους συμμετέχοντες με στόχο να συζητούν την πρόοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Στον πρώτο κύκλο του egg μέντορες είναι οι: Φώτης Αντωνόπουλος, Μάρκος Βερέμης, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Παναγιώτης Γκεζερλής, Φώτης Δραγανίδης, Γιώργος Ζενζεφίλης, Γεωργία Καρτσάνη, Ιωάννης Κικίδης, Γιώργος Κορρές, Γιάννης Κώτης, Κωνσταντίνος Λαύκας, Ιωάννης Μεθόδιος, Κώστας Μεϊμέτης, Μιχάλης Ναυπλιώτης, Ονίκ Παλαντζιάν, Περικλής Σταματιάδης, Βασίλης Τραπεζάνογλου, Αλέξανδρος Τσουκαλής, Τάσος Φλάμπουρας και Σπυρίδων Φωτεινός.

Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως Χορηγοί και Υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγοί είναι οι ALBA, Advocate Burson-Marsteller, Cisco, Microsoft, PwC και Xerox ενώ υποστηρικτές οι Critical Path, MPLegal, Tribe και TUV.


"Κρίσιμη η επιχειρηματικότητα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του egg, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Τόνισε ότι «η επιχειρηματικότητα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό. Οι συνθήκες διεθνώς έχουν πολλά θετικά για μας στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η πληροφορική έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται για την παραγωγή σήμερα».

Στην ομιλία του, ο κ. Γιώργος Κορρές, ιδρυτής της εταιρίας Κορρές Φυσικά Προϊόντα, που συμμετέχει στο egg ως μέντορας, ανέπτυξε την σημασία του mentoring για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του Corallia καθηγητής Βασίλειος Μακιός δήλωσε ότι στόχοι τους προγράμματος egg είναι «να δώσουμε όραμα στους νέους ανθρώπους που τόσο πολύ το χρειάζονται σήμερα, να προσφέρουμε μια χειροπιαστή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι καινοτόμοι επιχειρηματίες, να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους να δραστηριοποιηθούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο λοιπόν είναι να καθοδηγήσουμε καινοτόμους επιχειρηματίες που θα αποτελέσουν την σπίθα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλούτο (πνευματικό και υλικό) στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank κ. Σταύρος Ιωάννου δήλωσε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι δε μας λείπουν οι πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Το διαπιστώνουμε με τις επιτυχίες Ελλήνων σε ερευνητικά έργα αλλά και επιχειρηματικά σχέδια που, δυστυχώς, βρίσκουν συχνότερα άνθιση στο εξωτερικό και όχι στη χώρα μας.

Δε λείπουν επίσης τα κεφάλαια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Έχουν υπάρξει αρκετά προγράμματα επιδότησης νεανικής επιχειρηματικότητας, χωρίς αποτελέσματα. Αυτό που λείπει είναι ο συνδετικός ιστός, λείπει το κατάλληλο κλίμα εκκόλαψης της επιχειρηματικότητας, η σωστή καθοδήγηση των νέων για να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να βγουν στην ανταγωνιστική αγορά με αξιώσεις. λείπει η συνολική στήριξη στα στάδια enter – grow – go, το τρίπτυχο αυτό της πορείας ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Αυτό ήταν που καθόρισε τόσο το περιεχόμενο όσο και την ονομασία του Προγράμματος που ανακοινώνουμε σήμερα. Κρίναμε ότι είναι ανάγκη, να το πω απλά, «να πάρει κανείς τους νέους επιχειρηματίες από το χέρι» και να τους οδηγήσει στον επιχειρηματικό στίβο. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε στο egg».


Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος η διενέργεια Open Day για την αναλυτική ενημέρωση ενδιαφερομένων φορέων και ομάδων. Περισσότερες πληροφορίες, όρους συμμετοχής και φόρμα υποβολής υποψηφιότητας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος: www.theegg.gr

*Δείτε στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" τις ομιλίες των κ.κ. Β. Μακιού και Σ. Ιωάννου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v