Τι «παίζει» με τα επιτόκια καταθέσεων

Πώς συγκρίνουν οι παράγοντες της αγοράς τη μέχρι τώρα υποχώρηση των επιτοκίων σε σχέση με τον "κίνδυνο χώρας". Γιατί όλοι επιθυμούν την περαιτέρω πτώση τους. Ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Τι «παίζει» με τα επιτόκια καταθέσεων
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατος πίνακας της Goldman Sachs στον οποίο ο διεθνής επενδυτικός οίκος αξιολογεί τον κίνδυνο κάθε χώρας.

Συγκεκριμένα, ο πρόσφατος αυτός πίνακας:

• Θεωρεί πως ο κίνδυνος των χωρών της ευρωζώνης είναι σχετικά μειωμένος σε σύγκριση με το παρελθόν και έτσι το σχετικό «επιτόκιο της αβεβαιότητας» περιορίζεται κατά 0,5% κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος της Αυστρίας και της Τσεχίας (country risk) μειώθηκε από το 0,5% στο 0,4%, του Βελγίου από το 0,9% στο 0,7%, της Φινλανδίας από το 0,3% στο 0,2% και της Γαλλίας από το 0,7% στο 0,6%.

• Εκτιμά πως ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του κινδύνου στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου: Ιταλία από το 3,5% στο 2,9%, Ισπανία από το 4,3% στο 3,7%, Πορτογαλία από το 6,9% στο 5,2%.

• Καταγράφει την πιο μεγάλη βελτίωση στην Ελλάδα, όπου το επίπεδο του κινδύνου υποχώρησε από το 16,2% στο 10,3%, ή διαφορετικά κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες!

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ υποχώρηση του κινδύνου χρησιμοποιείται από τους αναλυτές ως ένα εργαλείο για την αναβάθμιση των τιμών-στόχων που δίνουν στις μετοχές. Με τον τρόπο αυτόν, άλλωστε, οι αναλυτές αιτιολογούν σε μεγάλο βαθμό και το ράλι των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο εξάμηνο.

Όμως, η μείωση του κινδύνου μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό εργαλείο και από εκείνους που επιλέγουν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικές καταθέσεις.

Έτσι, την ώρα που ο κίνδυνος της χώρας είναι δραστικά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν, η πτώση των επιτοκίων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν σαφώς περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο οκτάμηνο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει παρατηρηθεί υποχώρηση επιτοκίων της τάξεως των 50-75 μονάδων βάσης, ενώ επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από το 10% στο 15%.

Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα επιτόκια που προσφέρει κάθε τράπεζα, ένα μέσο επιτόκιο κυμαίνεται γύρω στο 4,90%-5,10% για τριμηνιαία κατάθεση, περίπου στο 4,70%-5,10% για την εξάμηνη και περί το 4,5%-4,8% για την ετήσια.

Παρ' όλα αυτά, όπως προκύπτει, η σχέση κινδύνου-απόδοσης για τις ελληνικές καταθέσεις είναι σήμερα σαφώς πιο ελκυστική σε σχέση με πέρυσι και -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- αυτό θα έπρεπε να είχε επαναφέρει στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών κεφάλαια μεγαλύτερα των 15 δισ. ευρώ, που επέστρεψαν το δεύτερο μισό του 2012.


Ο παράγοντας της χρονικής υστέρησης

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι λογικό να υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ των εξελίξεων και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:

Πρώτον, σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καταθετών ενημερώνεται με χρονική καθυστέρηση για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Δεύτερον, όπως χρειάστηκαν μήνες για να εμπεδωθεί στο παρελθόν το γνωστό κλίμα ανησυχίας που οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, έτσι και σήμερα χρειάζονται άλλοι τόσοι μήνες μέχρις ότου «διασκεδαστούν» οι παλαιότεροι φόβοι των καταθετών και έτσι να έρθουν τα λεφτά τους πίσω.

Και τρίτον, αρκετά από τα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις ή σε άλλες μορφές επενδύσεων με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Άρα, λοιπόν, οι κάτοχοί τους θα περιμένουν τη λήξη ή την ωρίμανση των επενδύσεών τους, μέχρις ότου αποφασίσουν το επόμενο βήμα τους.

Καταλυτικά πάντως στον επαναπατρισμό των ελληνικών καταθέσεων αναμένεται να επηρεάσει η πορεία των οικονομικών δεδομένων της χώρας. Για παράδειγμα, η πορεία του πρωτογενούς αποτελέσματος του Δημοσίου για το 2012 ήταν τελικά σαφώς καλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα, ενώ ο φετινός Ιανουάριος ξεκίνησε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Τέτοια νέα -ιδιαίτερα αν συνεχιστούν τους επόμενους μήνες του 2013- αρχίζουν να εμπεδώνουν ένα αίσθημα μεγαλύτερης επενδυτικής ασφάλειας για τη χώρα.


Όλοι επιδιώκουν τη μείωση των επιτοκίων

Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια σταδιακή διολίσθηση των καταθετικών επιτοκίων, την οποία επιθυμούν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας: από τους τραπεζίτες που θέλουν να περιορίσουν το κόστος τους, έως τις εγχώριες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με επιτόκια χορηγήσεων πολλαπλάσια από τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό (ελπίζεται πως η μείωση στα επιτόκια καταθέσεων θα μεταφερθεί και στα επιτόκια χορηγήσεων).

Τα τρέχοντα επιτόκια χορηγήσεων κυμαίνονται συνήθως μεταξύ του 5% και του 10%, επιβάρυνση που μεταξύ άλλων επηρεάζεται από την πιστοληπτική ικανότητα κάθε εταιρείας και τον χρόνο όπου συνήφθη η δανειακή σύμβαση (όσο παλαιότερα τόσο καλύτερα).

Τέλος, μείωση στα επιτόκια θα ήθελε και η ίδια η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια που κάνει να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως θα ήταν επωφελές για τους καταθέτες να προχωρήσουν σήμερα σε προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας (από έτος και πάνω) προκειμένου να κλειδώσουν επιτόκια που στο μέλλον θα φαίνονται υψηλά.

Σήμερα, τα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις υπερβαίνουν τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού βορρά περίπου κατά 350-450 μονάδες βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν λείπουν και οι αντίθετες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί σε επίπεδο τόσο Ελλάδας, όσο και ευρωζώνης ανάλογα με τις εξελίξεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια άποψη, ακόμη και αν τα πράγματα για την Ελλάδα συνεχίσουν να βελτιώνονται, οι τράπεζες θα επιλέξουν έναν ιδιαίτερα αργό τρόπο μείωσης των επιτοκίων, δίνοντας έμφαση περισσότερο στον επαναπατρισμό καταθέσεων, παρά στη μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v