Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε λειτουργία ξανά τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επίταξη του προσωπικού του μετρό.

Σε λειτουργία ξανά τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς
Σε πλήρη αποκατάσταση οδηγούνται σταδιακά τα δρομολόγια των Μέσων Σταθερής Τροχιάς καθώς οι επιταγμένοι εργαζόμενοι προσήλθαν στα πόστα τους αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος σε δήλωσή του, αμέσως μετά την επανακυκλοφορία των μέσων, σημείωσε, «η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Για αυτό δεν έχει καμία δυνατότητα να μην εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν ξανά τα μέσα μπροστά. Ο δρόμος έχει δυσκολίες αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία κυβέρνηση και πολίτες μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Χατζηδάκης: δεν θα πληγούν οι χαμηλόμισθοι από το μισθολόγιο

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για βελτίωση του κλίματος από την επανακλυκλφορία των μέσων σταθερής τροχιάς, δεν παρέλειψε να πει ότι η επίταξη είναι ένα δυσάρεστο μέτρο, ωστόσο, σημείωσε η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή καθώς οι προτάσεις των απεργών ήταν προσχηματικές και την ίδια ώρα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και η ζημιά στην οικονομία μεγάλη.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου στις συγκοινωνίες δεν θα πλήξει τους χαμηλόμισθους ενώ είπε ότι εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης, για τις μέρες των απεργιών, για τους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Εκτός κυκλοφορίας λεωφορεία τρόλεϊ και προαστιακός

Εν τω μεταξύ, λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακός σιδηρόδρομος παραμένουν ακινητοποιημένα. Οι εργαζόμενοι σε ΟΣΥ και ΟΣΕ έχουν εξαγγείλει και για αύριο κινητοποιήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί κανένα τρένο ενώ δεν θα πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι η δικαστική προσφυγή της διοίκησης της ΟΣΥ κατά της απεργίας στις οδικές συγκοινωνίες απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι οι κινητοποιήσεις καλύπτονται από το ΕΚΑ.

Ωστόσο το μέλλον της κινητοποίησης στις οδικές συγκοινωνίες και τον σιδηρόδρομο θα αποφασιστούν το μεσημέρι του Σαββάτου σε κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων στις συγκοινωνίες, με την συμμετοχή και των σιδηροδρομικών, όπου αναμένεται να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σημειώνουν ότι δεν ζητούν εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο αλλά Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες θα αναγνωρίζουν τις εργασιακές τους ιδιαιτερότητες.


Προσφυγή εργαζομένων στο ΣτΕ

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επίταξη του προσωπικού του μετρό, καθώς και για την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να παγώνει αμέσως τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (παλαιότερες αποφάσεις) η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Όμως, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του μετρό δεν συντρέχουν οι συνθήκες αυτές (θεομηνία κ.λπ.). Κατά συνέπεια, οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη του επίμαχου προσωπικού είναι αντισυνταγματικές.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις για την επίταξη των εργαζομένων στο μετρό εκδόθηκα κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς αναφέρουν ότι «εκδόθηκαν ως αντίμετρα σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι για τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που τίθενται με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος».

Τέλος, σημειώνουν ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v