Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε… διπλή άμυνα ζώνης οι επιχειρήσεις

Ποιοι κλάδοι της οικονομίας δοκιμάζονται έντονα το πρώτο φετινό εξάμηνο. Ποιοι μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες το δεύτερο μισό του 2013. Πώς θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στην Κύπρο το επιχειρηματικό πεδίο στην Ελλάδα.

Σε… διπλή άμυνα ζώνης οι επιχειρήσεις
Αμυντικά μέτρα κάθε φύσεως και επινοήσεως επιστρατεύουν οι επιχειρήσεις για να αμυνθούν στο 2013, χρονιά κατά την οποία η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να σημειώσει νέα αξιοσημείωτη υποχώρηση.

Μάλιστα, ενώ αρχικά λεγόταν πως το δύσκολο κομμάτι του έτους θα είναι το πρώτο εξάμηνο και πως το ζητούμενο είναι να αντέξουν οι επιχειρήσεις αυτό το διάστημα, τώρα ήρθαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο για να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τα σύννεφα. Έτσι, πολύ λίγοι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να ενστερνίζονται σήμερα τις κυβερνητικές προβλέψεις για σταθεροποίηση της κατάστασης από το φετινό φθινόπωρο.

Γιατί μπορεί βέβαια καμιά ελληνική επιχείρηση να μη διαθέτει πάνω από το 5% του συνολικού της τζίρου στην Κύπρο, μπορεί επίσης τα κουρέματα των καταθέσεων να μην αφορούν πάρα πολλές ελληνικές εταιρείες, ωστόσο ακόμη και ένα μικρό χτύπημα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για ομίλους που πλήττονται εδώ και μία πενταετία από την κρίση.

Πέραν αυτού, οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρέασαν και την ψυχολογία των Ελλαδιτών καταναλωτών, που έδειξαν επιπλέον συγκράτηση στις αγορές τους
την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, όλα δείχνουν πως το 2013 ξεκίνησε χαμηλότερα σε σχέση τόσο με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όσο και με το τελευταίο τέταρτο του 2012, γιατί:

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin• Ήδη από τον Ιανουάριο άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

• Το ζήτημα της προβληματικής ρευστότητας δεν αμβλύνθηκε το πρώτο φετινό τρίμηνο (πολύ χαμηλός ο ρυθμός αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις), ούτε αναμένεται να αμβλυνθεί σημαντικά τους αμέσως επόμενους μήνες.

• Οι όποιες θετικές επιδράσεις στο ΑΕΠ από την προσέλκυση επενδύσεων θα επηρεάσουν την οικονομία κυρίως από το 2014 και σε σαφώς μικρότερο βαθμό από το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

• Η αναμενόμενη ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού θα επιδράσει θετικά (λόγω εποχικότητας) από το καλοκαίρι και μετά.

Με την επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν να κάνει λόγο για φετινή πτώση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4,4% (από -6,5% περίπου το 2012), οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς μιλούν για πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και αυτό παρά τη συμβολή του αυξημένου τουριστικού ρεύματος που προβλέπεται για το 2013 (οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν πάνω από 10% πέρυσι και περίπου 20% την τελευταία διετία).

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η πτώση θα είναι μικρότερη στα λεγόμενα είδη πρώτης ανάγκης, προβλέπεται πως θα δούμε νέα διψήφια ποσοστά υποχώρησης της ζήτησης σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στα προϊόντα πολυτελείας.


Η ασφαλιστική αγορά

Εδώ και καιρό, οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς έχουν προβλέψει νέα υποχώρηση της παραγωγής μέσα στο 2013.

«Φέτος θα έχουμε μια χρονιά με ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά», έχει σημειώσει ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Hellas Giuseppe Ziorgno.

«Η αγορά θα έχει αρνητικό πρόσημο και το 2013», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος Πέτρος Παπανικολάου, ενώ σε ανάλογη εκτίμηση έχει προχωρήσει και ο κ. Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Μεταξύ των λόγων που αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση στην ασφαλιστική αγορά συγκαταλέγονται: α) το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και γενικότερα η πτωτική οικονομική δραστηριότητα, β) τα μειωμένα τιμολόγια στον κλάδο αυτοκινήτου, γ) η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα προϊόντα του κλάδου ζωής, δ) η αναμενόμενη πτώση της ζήτησης για επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση περιουσίας έναντι πιθανού Grexit.


Τα πετρελαιοειδή

Νέα υποχώρηση προβλέπεται για φέτος στον κλάδο του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει ήδη μειωθεί 25% την τριετία 2010-2012.

Συνολικά, η πτώση της αγοράς πετρελαίου αναμένεται διψήφια καθώς κατακόρυφη πτώση προβλέπεται να σημειώσει η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης μέσα στο πρώτο μισό του 2013.

Αυτό, θα συμβεί όχι μόνο λόγω της επιβολής υψηλής φορολογίας αλλά και λόγω του ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι καταναλωτές είχαν σπεύσει να φουλάρουν τα ντεπόζιτα εν όψει της επερχόμενης (τότε) αύξησης.

Πάντως, ελπίζεται πως η φετινή υποχώρηση στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω της αυξημένης τουριστικής ζήτησης.


Η βιομηχανία

Ενώ αρχικά είχε αρχίσει να διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη τάση για τη φετινή πορεία της βιομηχανικής παραγωγής (υποχώρηση του πτωτικού ρυθμού πέρυσι από τρίμηνο σε τρίμηνο, με το τελευταίο να κλείνει θετικά), η κατάσταση στη συνέχεια επιδεινώθηκε.

Συγκεκριμένα, η αρχική αισιοδοξία βασιζόταν σε μια νέα τόνωση των εξαγωγών και στα οφέλη από νέα υποχώρηση στο μισθολογικό κόστος. Ωστόσο, οι όποιες θετικές προσδοκίες φαίνεται να σκορπίστηκαν εξαιτίας της αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, αλλά κυρίως λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Άλλωστε, σε καθημερινή βάση, διαβάζουμε ειδήσεις για προσπάθειες εταιρειών που είτε επιθυμούν να ενταχθούν στο άρθρο 99 (π.χ. Shelman), είτε αποφασίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία επιμέρους μονάδων τους (π.χ. ΑΓΕΤ Ηρακλής).


Η κλωστοϋφαντουργία

Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, θα μπορούσε να δει κάποια βελτίωση της κατάστασης στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης, ο οποίος αποδίδει την πτώση της δραστηριότητας του κλάδου στην έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. «Υπάρχει ζήτηση από την Ευρώπη για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια μεγαλύτερο ύψος πωλήσεων», σημειώνει.

Ωστόσο, το ακόμη υψηλότερο κόστος ενέργειας που καλείται φέτος να σηκώσει ο χώρος έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, κάποιοι εκ των οποίων δεν αποκλείεται να αποφασίσουν να διακόψουν την παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών τους.


Μεγάλες ελπίδες για τον τουρισμό

Στον τουρισμό, οι αισιόδοξοι μιλούν όχι μόνο για άνοδο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και για επίπεδο που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το υψηλό του 2011. Πάντως, με βάση την πολύ φτωχή πορεία του πρώτου περυσινού εξαμήνου, ελπίζεται πως οι ρυθμοί αύξησης εφέτος θα είναι πολύ υψηλότεροι το πρώτο μισό του έτους.

Η Ελλάδα από τη μια πλευρά έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στις λεγόμενες νέες αγορές (όπως Ρωσία και Τουρκία), ενώ παράλληλα φέτος ελπίζεται πως θα ανακάμψουν κάποιες παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας. Αντίθετα, αρνητική αναμένεται να είναι φέτος η προσέλκυση τουριστών από την Κύπρο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v