Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος Grexit

Ο κίνδυνος άμεσης μετάστασης της κρίσης από την Ελλάδα ναι μεν υποχωρεί, ωστόσο οι φόβοι της αγοράς αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένουν αυξημένοι.

ΔΝΤ: Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος Grexit
Ο κίνδυνος άμεσης μετάστασης της κρίσης από την Ελλάδα ναι μεν υποχωρεί, και η προετοιμασία της ευρωζώνης για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο οι φόβοι της αγοράς αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένουν αυξημένοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το βασικό μέτρο για την διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ σε συνεργασία με τον ESM, δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί, σημειώνει. Επιπλέον, οι φόβοι της αγοράς για μια χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη διατηρούνται, αντανακλώντας τις πολιτικές αβεβαιότητες και τις δύσκολες οικονομικές προκλήσεις.

Αυτό σημαίνει πως το θέμα της μετάστασης της κρίσης παραμένει μια σημαντική πηγή ανησυχίας.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, οι προσπάθειες των ηγετών της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν βοηθήσει, όμως δεν έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο. Πράγματι, σημειώνει το Ταμείο, μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει την εξωτερική της προσαρμογή κα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, δεν μπορεί το ενδεχόμενο εξόδου να «βγει» τελείως από το «τραπέζι».



Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, αν μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποδειχθεί τόσο καταστροφική όσο η κατάρρευση της Lehman Brothers, τότε οι απώλειες του ΑΕΠ θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά υψηλές και με διάρκεια. Η μείωση της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα στον Ελλάδα και η ενίσχυση του «τείχους ασφαλείας» της Ευρώπης λογικά θα καταστήσουν το σενάριο αυτό λιγότερο πιθανό, όμως δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί ότι ο κίνδυνος μετάστασης από μια έξοδο της Ελλάδας θα ήταν περιορισμένος και διαχειρίσμος, αναφέρει το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει:

* Η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, και δεν αποτελεί σημαντική πηγή διάχυσης της κρίσης. Οι συνέπειες τέτοιων απωλειών υπολογίζονται σε κάτω από 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Επιπρόσθετα και σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών το πρόβλημα είναι περιορισμένο δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί σε μόλις 2% του ΑΕΠ της περιοχής

* Αντίθετα ο επίσημος τομέας θα πρέπει να υποστεί απομειώσεις στα δάνεια που έχει δώσει στη χώρα. Η Το ευρωσύστημα θα πληγεί και κράτη μέλη θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιήσουν τις κεντρικές τους τράπεζες. Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο αντίκτυπος από αυτή την εξέλιξη στα δημόσια χρέη θα είναι μικρός καθώς η έκθεση στην Ελλάδα είναι το 2% του ΑΕΠ τους. Πιέσις στο κόστος δανεισμού τους θα αντιμετωπίσουν το EFSF και το ESM.

* Θα επηρεαστούν χώρες στις οποίες έχουν σημαντική παρουσία θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία) αλλά και η Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v