Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσια ΚΤΕΟ: Προσωρινό λουκέτο

Ρολά έχουν κατεβάσει από τις αρχές του νέου χρόνου τα Δημόσια ΚΤΕΟ όλης της χώρας καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ελέγχους, αφού δεν έχουν πιστοποιηθεί, ως όφειλαν, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Δημόσια ΚΤΕΟ: Προσωρινό λουκέτο
Ρολά έχουν κατεβάσει από τις αρχές του νέου χρόνου τα Δημόσια ΚΤΕΟ όλης της χώρας καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ελέγχους, αφού δεν έχουν πιστοποιηθεί, ως όφειλαν, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το πρόβλημα δημιούργησαν, όπως φαίνεται, οι ατυχείς χειρισμοί από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης Μεταφορών, που είχαν ως αποτέλεσμα τα ΚΤΕΟ του Δημοσίου να βρεθούν εκτεθειμένα και να υποχρεωθούν σε προσωρινό λουκέτο.

Το θέμα της πιστοποίησης των ΚΤΕΟ του Δημοσίου παρέμεινε σε εκκρεμότητα εδώ και σχεδόν μία 10ετία και το προϊστάμενο υπουργείο Μεταφορών με συνεχείς χρονικές παρατάσεις φρόντιζε να «επιλύει» το πρόβλημα.

Μάλιστα η μη πιστοποίηση τους αποτέλεσε και την αιτία της μεγάλης κόντρας με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΤΕΟ που έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι ίδιοι ήταν υποχρεωμένοι σε πιστοποίηση των υπηρεσιών τους.

Προκειμένου λοιπόν να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή σε ότι αφορά τον τεχνικό έλεγχο του υπουργείο Μεταφορών με τις διατάξεις του Ν.4070/2012 είχε δώσει χρονική προθεσμία οκτώ μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και περί καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων ορθής λειτουργίας προκειμένου να πιστοποιηθούν τα Δημόσια ΚΤΕΟ. Η εν λόγω απόφαση (αριθ. 2794/2222/2012) δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2012, δηλαδή τα ΚΤΕΟ είχαν προθεσμία να πιστοποιηθούν ως τις 3 Ιανουαρίου του 2013.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Την ευθύνη στο υπουργείο Μεταφορών ρίχνουν οι Περιφέρειες

Ωστόσο, οι Περιφέρειες της χώρας υποστηρίζουν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών δεν τους χορήγησε τα στοιχεία τα οποία είχαν ζητήσει ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση των υπηρεσιών ΚΤΕΟ της χώρας.

Στις 14 Δεκεμβρίου το αρμόδιο υπουργείο κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία θεσμοθετούσε την διαπίστευση των ΚΤΕΟ αντί της πιστοποίησης, δίνοντας προθεσμία αυτό να γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την δημοσίευση του νόμου. Ωστόσο η τροπολογία, η οποία, να σημειώσουμε, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, αποσύρθηκε τέσσερις μέρες μετά, στις 18/12/2012, χωρίς αιτιολόγηση.

Στις 28/12/2012 ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε την αριθμ. 5532/5732/2012 απόφαση τροποποίησης των όρων και προϋποθέσεων της ορθής λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ και πιο συγκεκριμένα στον εξοπλισμό των μηχανημάτων δίνοντας παράταση χρόνου μέχρι τις 30/6/2013. Η παράταση αυτή εδόθη και για τον εξοπλισμό των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Όμως στις 03/01/2013 εκδόθηκε εγκύκλιος του αναπληρωτή Γενικού Δ/ντη του αρμόδιου υπουργείου που επισημαίνει ότι μετά τις 4/1/2013 απαγορεύεται τα Δημόσια ΚΤΕΟ, ως ότου πιστοποιηθούν, να διενεργούν τεχνικούς ελέγχους και να εκδίδουν Δελτία Τεχνικού Ελεγχου.


Μόνο τα ΚΤΕΟ της Δυτικής Μακεδονίας έχουν πιστοποιηθεί

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η λειτουργία των ΚΤΕΟ του Δημοσίου να ανασταλεί σε όλη τη χώρα. Μόνη εξαίρεση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία ανακοίνωσε ότι τα ΚΤΕΟ της περιοχής πιστοποιήθηκαν και συνδέθηκαν ηλεκτρονικά με το υπουργείο, οπότε συνεχίζουν κανονικά να διεξάγουν ελέγχους.

Από την πλευρά τους, οι Περιφέρειες αντιδρούν έντονα υποστηρίζοντας ότι πέρα από την οικονομική απώλεια που έχουν, σοβαρό είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια καθώς οχήματα, όπως λεωφορεία τουριστικά, αστικά, υπεραστικά, σχολικά, φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών και μεταφοράς επικινδύνων υλικών κ.λπ., δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Οι περιφέρειες ζητούν να δοθεί νέα χρονική παράταση για την πιστοποίηση των Δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο. ενώ, επιπλέον ζητούν και νομοθετική ρύθμιση με τη οποία να προβλέπεται η απόδοση των τελών Τεχνικού ελέγχου στις περιφέρειες οι οποίες, άλλωστε, επιβαρύνονται και με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ΚΤΕΟ.


Οικονομικές επιπτώσεις

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι το πρόβλημα με τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ποτέ από τεχνικό έλεγχο διογκώνεται συνεχώς και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 7,9 εκατομμύρια οχήματα που υπάρχουν καταχωρημένα στις βάσεις του υπουργείου Μεταφορών τα 2,5 εκατομμύρια δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, ως θα όφειλαν, με αρνητικές συνέπειες τόσο στην οδική ασφάλεια όσο και στα δημόσια οικονομικά, αφού οι απώλειες υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v