Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμία βελτιωτική ρύθμιση για αναβαλλόμενο

Καμία βελτιωτική ρύθμιση δεν θα υπάρξει για τον αναβαλλόμενο φόρο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσαν η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Eurostat.

Καμία βελτιωτική ρύθμιση για αναβαλλόμενο
Καμία βελτιωτική ρύθμιση δεν θα υπάρξει για τον αναβαλλόμενο φόρο σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσαν η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Eurostat για την προωθούμενη προς ψήφιση διάταξη.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η Ευρωπαική Επιτροπή έκρινε ως έμμεση κρατική ενίσχυση την παροχή δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να αναγνωρίσουν πλήρως τον αναβαλλόμενο φόρο από τη ζημιά του PSI+ στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια, θεωρώντας ότι αυτό συνιστά άνιση μεταχείριση εις βάρος των υπόλοιπων ευρωπαικών τραπεζών που συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Ταυτόχρονα, η Eurostat απαίτησε στην περίπτωση που ψηφιζόταν η διάταξη να προυπολογισθεί στο φετινό έλλειμμα η απώλεια εσόδων που θα είχε το Δημόσιο σε βάθος 30ετίας
από τη χορήγηση δυνατότητας στις τράπεζες να συμψηφίσουν τη ζημιά του PSI+ με φόρο εισοδήματος μελλοντικών χρήσεων.

«Κάτι τέτοιο θα αύξανε δραματικά το έλλειμμα του 2013» τονίζει στο Euro2day υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου η διάταξη αποσύρεται και δεν πρόκειται να επιχειρηθεί τροποποίησή της.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΌπως είναι γνωστό το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε το βράδυ της Τρίτης από το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο το άρθρο 11 που παρείχε σε τράπεζες και φαρμακευτικές τη δυνατότητα να συμψηφίσουν σε 30 ισόποσες δόσεις τη ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα του PSI+ με φόρο εισοδήματος των επόμενων 30 χρήσεων.

Το ερώτημα που καίει την αγορά είναι το τι θα ισχύσει τελικά με τον αναβαλλόμενο φόρο, όχι ως προς εποπτικό του χειρισμό αλλά ως προς τον λογιστικό. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ 12) επιτρέπουν το συμψηφισμό του αναβαλλόμενου φόρου στη διάρκεια ζωής των νέων ομολόγων που δόθηκαν ως αντάλλαγμα σε όσους συμμετείχαν οικειοθελώς στην ανταλλαγή.

Με δεδομένο όμως ότι υπερισχύει η τοπική νομοθεσία αν είναι πιο αυστηρή, κλειδί αποτελεί αν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρηθεί κίνηση προεξόφλησης και επομένως κατοχυρωθεί η δυνατότητα συμψηφισμού με βάση τη φορολογική νομοθεσία (συμψηφισμός, είτε εφάπαξ, είτε στην 5ετία) ή στη διάρκεια ζωής των ομολόγων.

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος συμπεριλαμβάνοντας αναβαλλόμενο φόρο που αναλογεί μόλις στο 10% του Core Tier I, όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Έτσι το μπλόκο της Eurostat δεν αλλάζει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, όπως υπολογίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το όφελος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανερχόταν σε 4,9 δισ. ευρώ αν αναγνωριζόταν πλήρως στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v