Στροφή προς τις επενδύσεις επιχειρεί η κυβέρνηση

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι οι επενδύσεις και η ρευστότητα είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Το θέμα έβαλε στην ατζέντα ο Α. Σαμαράς στη χθεσινή του συνάντηση με την Α. Μέρκελ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στροφή προς τις επενδύσεις επιχειρεί η κυβέρνηση
Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι οι επενδύσεις και η ρευστότητα είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα.

Το θέμα έβαλε πάλι στην ατζέντα ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή του συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ οπότε επανέλαβε ότι η ρευστότητα είναι το «αίμα της οικονομίας».

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα για το 2013. Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του επενδυτικού νόμου να σηματοδοτήσει την πολυαναμενόμενη στροφή στην ανάπτυξη.
 
Ωστόσο, η έλλειψη τραπεζικής βοήθειας, αλλά και η απροθυμία των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδυτικές προσπάθειες δημιουργούν προσκόμματα στην προσπάθεια.

Οι βασικές προτεραιότητες στο μέτωπο του υπουργείου Ανάπτυξης είναι:
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
1) Δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων και διατήρηση των επενδύσεων που υπάρχουν ήδη στη χώρα.

2) Απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, σε ένα δυσμενές περιβάλλον ως προς τη ρευστότητα, γεγονός που δυσκολεύει την πρόοδο προγραμμάτων που έχουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

3) Αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) για τις ανάγκες της αγοράς των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

4) Ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου -αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή- για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

5) Δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους, διαρθρωτικά ταμεία και ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

6) Θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, οι οποίες, ας σημειωθεί, έχουν αναφερθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για ζώνες με ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα. Από την κυβέρνηση εκτιμάται πως θα δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις, διαμορφώνοντας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσής τους, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές.

7) Πάταξη του παραεμπορίου. Ήδη έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων, «για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου» με αντικείμενο τον συντονισμό των κατακερματισμένων ως τώρα φορέων».

8) Ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση των καρτέλ, και των στρεβλώσεων στην αγορά, με απώτερο στόχο τη λειτουργία της αγοράς σε υγιείς βάσεις και τη μείωση των τιμών.

9) Επικαιροποίηση και εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, έχει λάβει την έγκριση των ενώσεων καταναλωτών, της ένωσης τραπεζών και άλλων κοινωνικών εταίρων, αλλά αναμένει το πράσινο φως από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

10) Απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές. Ήδη η συγκεκριμένη πρόθεση του υπουργείου έχει προκαλέσει την αντίδραση του εμπορικού κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v