Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταχυδρομική αγορά: Στο κατώφλι της απελευθέρωσης

Μείωση των απασχολούμενων στον κλάδο αλλά και του αριθμού των διακινούμενων αντικειμένων καταγράφηκε το 2011 στην ελληνική ταχυδρομική αγορά η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της πλήρους απελευθέρωσης που φέρνει το 2013.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ταχυδρομική αγορά: Στο κατώφλι της απελευθέρωσης
Μείωση των απασχολούμενων στον κλάδο αλλά και του αριθμού των διακινούμενων αντικειμένων καταγράφηκε το 2011 στην ελληνική ταχυδρομική αγορά, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της πλήρους απελευθέρωσης που φέρνει το 2013.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων για το 2011, η αγορά παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, υποχώρηση του αριθμού των διακινούμενων αντικειμένων αλλά και μείωση των απασχολούμενων στον κλάδο.

Ειδικότερα, το 2011 τα ΕΛΤΑ, ως φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας, κατείχαν το 90% του μεριδίου της συνολικής αγοράς από πλευράς πλήθους αντικειμένων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57,8% των εσόδων.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις των ταχυμεταφορών κατείχαν το 8,2% της αγοράς από πλευράς πλήθους αντικειμένων, που όμως αντιστοιχεί στο 41,6% των ταχυδρομικών εσόδων.
Οι επιχειρήσεις με ειδική άδεια το 2011 διακίνησαν το 1,9% του όγκου της ταχυδρομικής αγοράς, το οποίο αντιστοιχούσε μόλις στο 0,6% των εσόδων.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ πλειονότητα των διακινούμενων ταχυδρομικών αντικειμένων αφορά επιστολές σε ποσοστό 96,7%, ενώ τα δέματα αποτελούν μόλις το 3,3%.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιστολών το 2011 διακινήθηκε από τα ΕΛΤΑ σε ποσοστό 93%, σε αντίθεση με τις εταιρείες ταχυμεταφορών και ειδικών αδειών που διακίνησαν το υπόλοιπο 6% και 1% αντίστοιχα. Από πλευράς δεμάτων, η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά δεδομένου ότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών διακινούν το 74%, ενώ τα ΕλΤΑ το 10% και οι ειδικές άδειες το υπόλοιπο 16%.


Σε πτώση το επιστολικό ταχυδρομείο - ευκαιρίες στην αγορά δεμάτων

Όπως επισημαίνει η ΕΕΤΤ στην έκθεσή της, οι τάσεις διεθνώς καταγράφουν σημαντική μείωση των όγκων του επιστολικού ταχυδρομείου, ενώ σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης παρουσιάζει η αγορά των δεμάτων, λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου και της σταδιακής εξοικείωσης και απόκτησης εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στις ηλεκτρονικές αγορές.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην ελληνική ταχυδρομική αγορά, η οποία παρουσιάζει σημαντική πτώση στον χώρο του επιστολικού ταχυδρομείου, αλλά αισθητά μικρότερη στην υπηρεσία των δεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά οι επιστολές μειώθηκαν κατά 13,2% (ή 87 εκατ. τεμάχια), σε αντίθεση με τα δέματα, όπου ο διακινούμενος όγκος μειώθηκε κατά 4,5% (ή 0,9 εκατ. τεμάχια).

Μάλιστα, τα μικροδέματα των ταχυμεταφορών την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν αύξηση 19,5% (ή 0,6 εκατ. τεμάχια), ωστόσο αυτή (λόγω μικρού πλήθους τεμαχίων) δεν ήταν ικανή να αντιστρέψει την αρνητική μεταβολή του συνόλου της κατηγορίας των δεμάτων των ταχυμεταφορών.

Το 2011 διακινήθηκαν στη χώρα μας κατά μέσο όρο 53 ταχυδρομικά αντικείμενα ανά κάτοικο. Στην Αττική και στη βόρεια Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται το 68% του πληθυσμού, διακινείται αντίστοιχα και το 82% των ταχυδρομικών αντικειμένων της εν λόγω αγοράς.


Μείωση του αριθμού των απασχολούμενων

Ο αριθμός των απασχολούμενων κατέγραψε το 2011  μείωση 9,6%, ή κατά 1.823 άτομα, και διαμορφώθηκε στις 17.119.

Εξ αυτών το 57% εργάζεται στα ΕΛΤΑ, το 42% στις ταχυμεταφορές και το υπόλοιπο 1% στις εταιρείες με ειδική άδεια.

Να σημειώσουμε ότι τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των εργαζομένων είχαν τα ΕΛΤΑ στα οποία εργάστηκαν 1.114 άτομα λιγότερα και η μείωση αφορά προσωπικό μερικής απασχόλησης. Ακολούθησαν οι ταχυμεταφορές, στις οποίες εργάστηκαν 712 άτομα λιγότερα, που όμως, κατά κύριο λόγο, ήταν εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.


Απελευθέρωση

Από την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας, όπως υποχρεούται, προχωρά στην απελευθέρωση της καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή απελευθερώνεται η διακίνηση αλληλογραφίας βάρους έως 50 γραμμαρίων, στην οποία έως τώρα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν μόνο εφόσον προσέφεραν την υπηρεσία αυτή σε τιμή μεγαλύτερη ή ίση με 2,5 φορές το δημόσιο τέλος για ένα αντικείμενο αλληλογραφίας της α΄ βαθμίδας βάρους της ταχύτερης κατηγορίας.


Το προφίλ των πελατών των ΕΛΤΑ

Οι κυριότεροι πελάτες των ΕΛΤΑ είναι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (τράπεζες, ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κ.ά.) με ποσοστό 42%, ο δημόσιος τομέας με 30%, οι πελάτες λιανικής με 21% και τέλος το εμπόριο και η βιομηχανία με 5% και 2% αντίστοιχα. Τα έσοδα του ΦΠΚΥ προέρχονται σε ποσοστό 85% από πελάτες με τους οποίους έχει σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο 15% αφορά πελάτες τοις μετρητοίς.


Τομέας ταχυμεταφορών (courier)

Ο τομέας των ταχυμεταφορών λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού και από τις 493 επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν το 2011 σε αυτόν οι 8 μεγαλύτερες παρήγαγαν το 87% των εσόδων, διακινώντας το 85% του πλήθους των αντικειμένων.

Η σημαντικότερη δραστηριότητα των ταχυμεταφορών αφορά τη διακίνηση ταχυδρομικών αντικειμένων εσωτερικού (επιστολές και δέματα), η οποία αντιπροσωπεύει το 95% του πλήθους των αντικειμένων και το 74% των εσόδων, ενώ τα ταχυδρομικά αντικείμενα εξωτερικού αποτελούν μόλις το 5% του όγκου και το 26% των εσόδων του τομέα.

Το 2011, ποσοστό 4% των ταχυδρομικών αντικειμένων διακινήθηκε αυθημερόν, ποσοστό 80% επιδόθηκε μέσα σε μία μέρα από την παραλαβή τους, ενώ το 16% σε περισσότερες από μία μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v