Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυεθνικές: Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σαμαράς

Οι "δεσμεύσεις" Σαμαρά στους επικεφαλής των πολυεθνικών. Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός, ποια αιτήματα κατέθεσαν οι 13 managers. Ποντάρει σε αλλαγή κλίματος η κυβέρνηση. Οι "ώριμες" επενδύσεις και το νέο ραντεβού.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πολυεθνικές: Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σαμαράς
«Από την… πρόταση μομφής, σε ψήφο εμπιστοσύνης». Στη φράση αυτή συμπύκνωσε στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας το κλίμα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους 13 θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού ανέλυσε στους εκπροσώπους των πολυεθνικών την αλλαγή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα μετά τις αποφάσεις για μείωση του χρέους και την εκταμίευση της δόσης, ζήτησε από την πλευρά τους… ψήφο εμπιστοσύνης.

Το βασικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ήταν ότι τα πράγματα άλλαξαν και πως η Ελλάδα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι δεμένη στο ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους παρισταμένους να καταθέσουν απόψεις και ιδέες σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης βελτίωσης του κλίματος, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εστίασαν στα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών, του σταθερού φορολογικού πλαισίου, της παροχής κινήτρων αλλά και της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις.

Πρόβλημα το οποίο από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί μέσω της δημιουργίας Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, η οποία θα αναλάβει επί της ουσίας να διευκολύνει την υλοποίηση των επενδύσεων, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, όπου επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων έμειναν παγωμένες εξαιτίας γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παραμένει είναι το πολιτικό ρίσκο, το οποίο η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τους τελευταίους μήνες. Την ίδια ώρα, η υποχώρηση της δραχμοφοβίας δεν σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουμε από επενδύσεις, όπως σημείωσε στέλεχος που βρέθηκε στη συνάντηση. Ο ίδιος, πάντως, αποκάλυψε ότι ήδη βρίσκονται στα σκαριά τρεις νέες επενδύσεις που θεωρούνται ώριμες.

Η χθεσινή συνάντηση, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει τόσο από το Μαξίμου και τα επιτελεία των οικονομικών υπουργείων όσο και από στελέχη των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, έγινε σε καλό κλίμα και άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής, που ήταν ανάμεσα στους 13 που συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, χαρακτήρισε αυτό το άνοιγμα το πρώτο απτό δείγμα οικονομικής διπλωματίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική, σημειώνοντας πως «πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός προσκαλεί πολυεθνικές και συζητά μαζί τους». Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι του χθεσινού ραντεβού είχαν προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν μεμονωμένες συνατήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με εκπροσώπους πολυεθνικών, όπως της Ελαΐς Unilever αλλά και του ομίλου Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος).

Σύμφωνα με άλλο στέλεχος, που συμμετείχε στην ίδια συνάντηση, η βελτίωση του κλίματος, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που γίνονται, είναι πλέον ορατή και από τα head offices των πολυεθνικών, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο Euro2day στέλεχος από τη βιομηχανία, που συμμετείχε στη συνάντηση, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.

Κύκλοι από πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων φέρεται να επανέλαβε στον πρωθυπουργό και στο οικονομικό επιτελείο τη δέσμευσή της για συνέχιση των επενδύσεών της στην Ελλάδα και για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της ότι «εμείς θα βοηθήσουμε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».

«Θετική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση CEO θυγατρικής πολυεθνικής στο κομμάτι των καταναλωτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προσεγγίσει την επιχειρηματική κοινότητα και να ξεκινήσει διάλογο με τις επιχειρήσεις, με στόχο τη συμβολή όλων στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, είναι σημαντική.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι απαιτεί σκληρή δουλειά από όλους και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η χθεσινή συνάντηση είναι η πρώτη από έναν κύκλο επαφών που άνοιξε η κυβέρνηση με επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης θα αναλάβει να έρχεται σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο.


Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνάντηση το "παρών" έδωσαν οι κ. Σπύρος Δεσσύλας (Ελαΐς Unilever), Νικήτας Ασπιώτης (PepsiCo), Περικλής Βασιλόπουλος (Specifar), Laurent Dereux (Nestle), Δημήτρης Πισιμίσης (BiC Violex SA), Pierre Deleplanque (Lafarge - ΑΓΕΤ Ηρακλής), Ζωούλλης Μηνά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Άγγελος Καρακώστας (COSCO), Γλαύκος Περσιάνης (Vodafone), Νικήτας Θεοφιλόπουλος (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ), Robert Van Pappelendam (Procter & Gamble), Georg Schroeckenfuchs (Novartis Hellas) και Κωνσταντίνος Μαχαίρας (ΑΒ Βασιλόπουλος Delhaize). 


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v