Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δισ. της Νότιας Κρήτης και τα αυτονόητα!

Στον κατακλυσμό των δισεκατομμυρίων κυβικών αερίου που κρύβει ο βυθός της Κρήτης και που θα σώσουν την Ελληνική οικονομία, επιτέλους βρέθηκε και ένας υπεύθυνος φορέας. Τι ξεκαθαρίζει το ΕΛΛΙΝΥ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τα δισ. της Νότιας Κρήτης και τα αυτονόητα!
Στον κατακλυσμό των δισεκατομμυρίων κυβικών αερίου και τρισεκατομμυρίων ευρώ που κρύβει ο βυθός της Κρήτης και που θα σώσουν την Ελληνική οικονομία, επιτέλους βρέθηκε και ένας υπεύθυνος φορέας που παίρνει θέση για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτός δεν είναι η Κυβέρνηση της χώρας και το αρμόδιο υπουργείο (υπάρχει άραγε υπουργός ΠΕΚΑ;), αλλά το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, ανεξάρτητος συλλογικός φορέας που συνέστησαν οι πλέον ειδικοί στην Ελλάδα, με εμπειρία πεδίου στην έρευνα υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΛΙΝΥ, προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας ορισμένα αυτονόητα πράγματα, όπως:

· Τι σημαίνει έρευνα,
· Πότε μία ανακάλυψη αποτελεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα
· Πόσος χρόνος απαιτείται για να γίνει δυνατή η κμετάλλευση ενός κοιτάσματος

Τα παραπάνω αυτονόητα γνωρίζουν μεν αυτοί που προκαλούν το θόρυβο, αλλά ο καθένας για δικούς του λόγους προτιμούν να τα υποβαθμίζουν, υπερτονίζοντας εκτιμήσεις βασισμένες αποκλειστικά σε μοντέλα σύγκρισης γεωλογικών σχηματισμών, σε διάφορες περιοχές της υδρογείου, με πιθανότητες πετρελαιογένεσης, οι οποίες ωστόσο μένει να αποδειχτούν μετά από έρευνα.

Κανείς δε λέει ότι τα μοντέλα αυτά δεν έχουν αξία, ή είναι άχρηστα. Είναι απόλυτα χρήσιμα ως «εργαλεία», που αξιοποιούνται όμως για την υλοποίηση πραγματικών ερευνών και όχι για την επίλυση του προβλήματος χρέους της χώρας.

Όσο για τις «απόρρητες εκθέσεις» προς τον Πρωθυπουργό και τα άλλα συνωμοσιολογικά, αυτές με λίγο ψάξιμο τις βρίσκει όποιος θέλει στο διαδίκτυο, στη μορφή που δε διαφέρει σημαντικά από αυτή που παρουσιάστηκε στο Μαξίμου το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που υπογράφουν ο ομότιμος καθηγγητής Αντώνης Φόσκολος, ο Χημικός Μηχανικός ειδικός στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου Ηλίας Κονοφάγος και ο γεωλόγος -γεωφυσικός Alain Bruneton, η Νότια Κρήτη θα πρέπει να ερευνηθεί επειδή:

· Εκεί συγκλίνουν οι λιθοσφαιρικές πλάκες της Αφρικής και της Ευρώπης, ενώ το 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών.

· Στη Νότια Κρήτη απαντώνται Πρίσματα Επαύξησης μήκους 1.000 χιλιομέτρων και σε αντίστοιχες περιοχές (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) έχουν βρεθεί κοιτάσματα.

· Στη Νότια Κρήτη υπάρχουν ενεργά λασποηφαίστεια αντίστοιχα με αυτά σε Timor, Καραϊβική, νότια Κασπία, Μαύρη Θάλασσα, και Ανατολική Μεσόγειος.

· Το μεθάνιο που εκλύεται από τα λασποηφαίστεια της Νότιας Κρήτης, είναι θερμογενετικής πυρολυτικής προέλευσης και όχι βιογενετικής.

· Σε δείγματα λάσπης γύρω από τα ενεργά λασποηφαίστεια της Κρήτης πιστοποιήθηκε η ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων, ένδειξη πετρελαιογένεσης.

· Η Νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) (πραγματοποιεί μετά από διαγωνισμό τις έρευνες των μη αποκλειστικών σεισμικών), κατα το παρελθόν και εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, (ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) η οποία θεωρείται από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ότι έχει τουλάχιστον 3.45 τρισ. m³ φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Αυτά είναι εν συντομία τα συμπεράσματα της έκθεσης των τριών επιστημόνων που βασίζονται σε συγκριτικές μελέτες, σε εργασίες γραφείου και εργαστηρίων και όχι σε έρευνα πεδίου.

Συνηγορούν βεβαίως στην έναρξη ερευνών ώστε σε κάποια χρόνια, και μόνο τότε, θα γνωρίζουμε αν υπάρχει κάτι στη Νότια Κρήτη. Ωστόσο τα συμπεράσματα δεν λένε τίποτε άλλο, από το ότι πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες.

Το ΕΛΛΙΝΥ

Ας διαβάσουμε όμως τι λέει και το ΕΛΛΙΝΥ. «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερη ανησυχία τις συζητήσεις στην τηλεόραση, τις ανακοινώσεις, τις μελέτες, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες κ.λπ., που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Τα πολλά τρισεκατομμύρια σε κυβικά μέτρα αερίου η δισεκατομμύρια σε βαρέλια πετρελαίου και τα δισεκατομμύρια των ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η χώρα, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν.

Επιστήμονες σχετικοί η άσχετοι με το αντικείμενο, πολιτικοί, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και δημοσιογράφοι, που πολλές φορές δεν έχουν καμμιά σχέση με το πετρέλαιο, παρουσιάζονται στην επικαιρότητα, είτε για προσωπική προβολή, είτε λόγω συμφερόντων ή άλλων επιδιώξεων, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να καταλάβουμε, μας λένε τη γνώμη τους περί ύπαρξης τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, χωρίς να την αιτιολογούν, παρά μόνον κάνοντας υποθέσεις.

Και ενώ η γενικότερη κρίση που μας συμπαρασύρει όλους σχεδόν καλπάζει, οι άμοιροι πολίτες ακούν τα πολλά δισεκατομμύρια και περιμένουν σε 3 η 5 χρόνια να γίνουν πλούσιοι.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, που είναι πλήρως ανεξάρτητο, περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Ελληνες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που εργάσθηκαν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τα τελευταία 35 χρόνια (ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛΠΕ κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέλει για μια ακόμη φορά να επαναλάβει και να ενημερώσει με αντικειμενικότητα την κοινή γνώμη λέγοντας ότι :

1. Καμιά ποσοτική η ποιοτική εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν προηγηθούν:
- Γεωλογική έρευνα.
- Σεισμική έρευνα, ερμηνεία κ.λπ.
- Γεωτρήσεις, δοκιμές παραγωγής, και ανακήρυξη κοιτάσματος.
- Τεχνικο-οικονομική ανάλυση των δεδομένων μετά από περισσότερες γεωτρήσεις για εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος.

Τα παραπάνω σε περιοχές νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο (πλήν - εν μέρει - του Κατακόλου) δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

2. Με βάση τις ενέργειες που γίνονται τώρα απο την Πολιτεία, καμιά γεώτρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πρίν το 2016-2017 και που εάν ανακαλυφθεί αμέσως το κοίτασμα (στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας ειναι μονον 7%!), τότε χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια ακόμη για περιχαράκωση και προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του κοιτάσματος και άλλα 4-7 χρόνια για την ανάπτυξή του (παραγωγικές γεωτρήσεις, εξέδρες, δίκτυα μεταφοράς κλπ.), οπότε θα αρχίσει και η εισροή πόρων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή το 2024- 2026. Οι πετρελαιο-εταιρίες τα γνωρίζουν αυτά και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τα χρήματά τους.

Σημειώνουμε ότι μια γεώτρηση στη θάλασσα (ανάλογα με το βάθος της θάλασσας και το βάθος του γεωλογικού στόχου) μπορεί να στοιχίσει 40-70 εκατομμύρια δολλάρια.

3. Για να μπούν σε εφαρμογή οι δραστηριότητες αυτές χρειάζεται η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η/και συμφωνίες ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ με τα όμορα Κράτη.
Πέραν των πιο πάνω βέβαια, η χώρα χρειάζεται:

- Καλύτερο επενδυτικό κλίμα.
- Προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
- Ενδεχόμενη αλλαγή της Νομοθεσίας.
- Καθορισμό με σαφήνεια των γεωλογικών στόχων.
- Προ πάντων χρησιμοποίηση έμπειρου και εξειδικευμένου στελεχειακού δυναμικού.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο θόρυβος θα κοπάσει και θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με Εθνική Συνείδηση το πως θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο το γρηγορότερο δυνατό, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v