Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανίες:Αβέβαιη η συμμετοχή στις δημοπρασίες

Μπορεί η ΔΕΠΑ να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή 21 εταιρειών στις δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, η πλειονότητα των εταιρειών εμμένει στις αντιρρήσεις της.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βιομηχανίες:Αβέβαιη η συμμετοχή στις δημοπρασίες
Μπορεί η ΔΕΠΑ να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή 21 εταιρειών στις δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου, ωστόσο, η πλειονότητα των εταιρειών εμμένει στις αντιρρήσεις της ως προς το σχεδιασμό της δημοπρασίας, ενώ αιτιολογεί τη συμμετοχή ως κίνηση καλής θέλησης.

Μάλιστα τονίζουν στο euro2day, ότι συμμετείχαν στη διαδικασία διατηρώντας πλήρως τις επιφυλάξεις τους, ενώ επισημαίνουν ότι η συμμετοχή σε αυτές που θα ακολουθήσουν, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφόσον δεν απαλειφθούν οι αδυναμίες.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοπρασία, τονίζουν ότι παρ' ότι η διαδικασία ήταν διαγωνιστική, τελικά κανείς από τους συμμετέχοντες, δεν «χτύπησε» με προσφορά πάνω από το κατώφλι των 36,14 ευρώ/ μεγαβατώρα φυσικού αερίου. Έτσι όλα τα περίπου 800 πακέτα από τα 1.000 που διατέθηκαν, πουλήθηκαν στην τιμή αυτή.

Επίσης αρνητικό θεωρείται, από τους βιομηχανικούς καταναλωτές κυρίως, το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία οι δυο από τις τρεις ΕΠΑ.

Η επισήμανση γίνεται επειδή μεγάλος αριθμός βιομηχανικών επιχειρήσεων, προμηθεύονται υποχρεωτικά το καύσιμο από το δίκτυο των ΕΠΑ. Έτσι το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας όπως και το ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για μεταφορά στους καταναλωτές της, όποιας, μείωσης πετύχουν οι διανομείς φυσικού από τις δημοπρασίες, λειτουργεί αρνητικά στην προοπτική επιτυχημένης εφαρμογής του νέου θεσμού.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΈνα επιπλέον θέμα που απασχολεί τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, αφορά τις ρήτρες take or pay που προβλέπονται στις συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ. Για τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, προβλέφθηκε ότι οι ποσότητες που θα αγοράσουν μέσω της δημοπρασίας, θα υπολογίζονται για την κάλυψη της συγκεκριμένης ρήτρας.
 
Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, για τις ποσότητες που θα αγοραστούν μέσω δημοπρασιών, το 2013. Έτσι οι εταιρείες καταναλωτές, θα εξαρτήσουν τη συμμετοχή τους από το κατά πόσο το κόστος της ρήτρας take or pay, θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της τιμής που θα πετύχουν μέσω των δημοπρασιών.


Η δομή της αγοράς

Πάντως, πέρα από τις όποιες ενστάσεις ή αντιρρήσεις που εκφράζουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές, αυτό που τονίζεται σε κάθε περίπτωση, είναι ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν σχέση με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς, η οποία αφήνει ελάχιστα περιθώρια σε καταναλωτές και ανεξάρτητους προμηθευτές για την εκμετάλλευση ευκαιριών.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι οι δημοπρασίες οργανώθηκαν ως μέσο για την εφαρμογή του λεγόμενου Gas release, δηλαδή για την απελευθέρωση ποσοτήτων από τη δεσπόζουσα εταιρεία, προκειμένου να ασκηθεί εμπορία.

Ωστόσο η πλειονότητα των βιομηχανικών καταναλωτών που δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέγοντες, δεν έχουν περιθώρια προμήθειας αερίου, πέραν των ΕΠΑ, οι οποίες βάσει των συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης αερίου.

Όσο για τους επιλέγοντες που ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός, το κόστος και η ανταγωνιστικότητά τους έχει πληγεί δραματικά από την υπερφορολόγηση της ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές τους, ενώ από την άλλη δεν μπορούν ακόμη, να εφαρμόσουν πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως από κοινού προμήθεια, αξιοποίηση ευκαιριών που προσφέρουν άλλοι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. ηλεκτροπαραγωγοί) προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Έτσι αναμένουν να δουν τις προτάσεις της ΔΕΠΑ για το νέο τύπο συμβάσεων προμήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v