Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας στους δυο επιχειρηματίες βλέπει λουκέτο

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται πέντε στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες ανελαστικές τους δαπάνες, καθώς τα έσοδά τους αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των εξόδων τους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ένας στους δυο επιχειρηματίες βλέπει λουκέτο
Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται πέντε στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες ανελαστικές τους δαπάνες, καθώς τα έσοδά τους αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των εξόδων τους.

Η δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχει οδηγήσει τον δείκτη αυτοαπασχόλησης στο 60%, όταν το Μάιο του 2009 ο δείκτης ήταν στο 44%. Την ίδια ώρα ένας στους δύο «βλέπει» πιθανότητα λουκέτου την επόμενη χρονιά.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε ΜμΕ και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης» του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η οποία διενεργήθηκε 4 και 5 Δεκεμβρίου σε δείγμα 705 ατόμων (400 επιχειρηματίες – μέλη του ΒΕΘ και 305 καταναλωτές).

Αυξάνεται η αυτοαπασχόληση

Σε «πολυεργαλεία» έχουν μετατραπεί έξι στους δέκα βιοτέχνες που πλέον είναι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς η αρνητική οικονομική συγκυρία τους ώθησε να απολύσουν τους εργαζόμενους.

Πάντως από όσους εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους, το 70% σκέφτεται να το διατηρήσει το επόμενο διάστημα, το 25% να το απολύσει. Μόλις το 5% προγραμματίζει να προσλάβει και νέους εργαζόμενους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες το δεύτερο εξάμηνο του έτους είδαν την πόρτα της εξόδου 1,45 εργαζόμενοι κατά μέσο όρο ανά επιχείρηση, ενώ η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, κατά μέσο όρο, ανήλθε σε 14%.

Στο μεταξύ, η απαισιοδοξία φαίνεται να ακολουθεί επτά στους δέκα ερωτηθέντες, καθώς απάντησαν ότι για το επόμενο εξάμηνο βλέπουν μείωση του τζίρου τους, ενώ δύο στους δέκα δεν αναμένουν καμία μεταβολή. Πάντως από την αρχή του χρόνου η μείωση του τζίρου άγγιξε το 44,6%, επηρεάζοντας 9 στις 10 επιχειρήσεις.


Μπαίνουν μέσα…

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο δαπανών – εσόδων, καθώς το 45,1% καλείται να αντιμετωπίσει μια μαύρη τρύπα 3.085 ευρώ, κατά μέσο όρο μηνιαίως. Ωστόσο το 54,9% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για μέσο όρο μηνιαίου τζίρου που φτάνει τα 26.113 ευρώ με τα έξοδα να μην ξεπερνούν τις 14.430 ευρώ.


Θα άφηναν απλήρωτο τον Ο.Α.Ε.Ε.

Έξι στους δέκα επιχειρηματίες αν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα θα άφηναν απλήρωτες μία σειρά υποχρεώσεων, με δημοφιλέστερη αυτή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Συγκεκριμένα στη σχετική ερώτηση (υπήρχε η δυνατότητα τριών επιλογών) το 37,2% δήλωσε ότι θα άφηνε απλήρωτο τον ΟΑΕΕ, το 30% την εφορία, το 20,3% τους προμηθευτές, το 8,2% τη ΔΕΗ, το 4,3% τον ΟΤΕ και το 3,9% τους εργαζόμενους.

Αναφορικά με τη δόση που διεκδικεί η χώρα, το 64% εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει στην αλλαγή κλίματος, το 27% ότι θα συμβάλλει θετικά, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται το 61,2% των ερωτηθέντων, ποσοστό αυξημένο σημαντικά έναντι του Ιουνίου του τρέχοντος έτους (50,5%), οπότε είχε γίνει η αντίστοιχη ερώτηση σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ.


Μετά δυσκολίας τα βγάζουν πέρα οι καταναλωτές 

Αρνητικό καταγράφεται το ισοζύγιο μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων για το 35% των καταναλωτών. Συγκεκριμένα τα έσοδα τους κατά μέσο όρο μηνιαίως αγγίζουν τα 720 ευρώ με τις δαπάνες τους να εκτοξεύονται σε 1.190 ευρώ, δημιουργώντας ένα χάσμα που αγγίζει τα 470 ευρώ.

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το 65% των καταναλωτών που δηλώνει κατά μέσο όρο, μηνιαίως, έσοδα 1.360 ευρώ έναντι δαπανών που αντιστοιχούν σε 760 ευρώ. Στην ερώτηση ποια δαπάνη θα αφήνατε απλήρωτη σε περίπτωση που δεν επαρκούσαν τα χρήματα σας το 47,1% απαντά την εφορία, το 23,1% τη ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για τις πιστωτικές κάρτες. Το 18,3% επιλέγει τον ΟΤΕ, το 14,4% το δάνειο και το 4,8% το ενοίκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v