Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου"

Μεγάλες συνέργειες μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο sigmalive. Τι είπε για τα εθνικά θέματα και την ενέργεια.

Θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου
Μεγάλες συνέργειες μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο sigmalive. Σημείωσε πως «δεν υπάρχει τίποτε που έχουν καταφέρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιστοίχου ή και μικρότερου μεγέθους, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία και δεν μπορεί να το καταφέρει η Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο. Κι εγώ τουλάχιστον έτσι το σκέφτομαι. Τις μεγάλες συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής μας».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά τόνισε: «Η Κύπρος έχει να μας διδάξει πολλά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Και βρίσκεται ήδη μπροστά από εμάς. Κι επειδή η Κύπρος είναι κομμάτι από την ψυχή μας, είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτήν την πρωτιά της. Εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας φυσικούς πόρους, η Κύπρος και η Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος».

Απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Σαμαρά:

Ερ.: Κομβικό σημείο για την ανάσταση της σημερινής Ελλάδας είναι η ανάπτυξη. Πέρα από μιαν αφηρημένη και απροσδιόριστη έννοια, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης και τι περιλαμβάνει αυτό το πλάνο;

Απ.: Όλα όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες. Κι όλα όσα αποτελούν κοινό τόπο για κάθε σύγχρονη δημοκρατία, για κάθε μοντέρνα οικονομία. Επενδύσεις, θέσεις εργασίας, εκμετάλλευση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, συσσώρευση πλούτου κι όχι αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επόμενων γενεών και εξωστρέφεια. Θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Παραγωγικές επενδύσεις και ακόμα περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση και εξαγωγή των προϊόντων γεωργίας κτηνοτροφίας. Στην ενέργεια και στη σύγχρονη έρευνα. Στη ναυτιλία, που την είχαμε ξεχάσει. Στην πλήρη προσφορά ναυτιλιακών υπηρεσιών, από την αναβίωση των ναυπηγείων μέχρι τη δημιουργία σύγχρονων, διεθνώς, ναυτιλιακών κόμβων. Στις τεχνολογίες αιχμής. Στις σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες, όπως οι μαρίνες και τα θεματικά πάρκα. Στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού μας προϊόντος και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του.

Με δυο λόγια, δεν υπάρχει τίποτε που έχουν καταφέρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιστοίχου ή και μικρότερου μεγέθους, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία και δεν μπορεί να το καταφέρει η Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο. Κι εγώ τουλάχιστον έτσι το σκέφτομαι. Τις μεγάλες συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής μας.


Ερ.: Με τις οδυνηρές εμπειρίες που, δυστυχώς, έχει αποκτήσει η Ελλάδα, τι πρέπει να αποφύγει η Κύπρος στη δική της διαδρομή στον Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να αποφύγει την ύφεση και το 2ο ή και 3ο μνημόνιο;

Απ.: Οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που οδήγησαν την Ελλάδα. Για να είμαστε ειλικρινείς, η ελληνική κρίση χρέους πέρασε από τις κυπριακές τράπεζες και στην Κύπρο. Δυστυχώς, η ζημιά μεταδόθηκε από εμάς. Πιστεύω, όμως, ότι επειδή το δικό σας οικονομικό μοντέλο είναι ανταγωνιστικό σε γενικές γραμμές και η δημόσια διοίκησή σας ιστορικά πολύ πιο λειτουργική και πολύ λιγότερο σπάταλη, θα τα καταφέρετε πιο γρήγορα και με λιγότερες ζημιές απ’ ό,τι εμείς.


Ερ.: Με δεδομένη τη σημερινή «αδυναμία» της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, διανύουμε μήπως επικίνδυνη περίοδο στα εθνικά ζητήματα; Μήπως, με άλλα λόγια, γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις όποιες διεθνείς πιέσεις για να κλείσουν άρον-άρον τα ελληνοτουρκικά;

Απ.: Τα μεγάλα και διαχρονικά εθνικά θέματα δεν κλείνουν άρον-άρον. Ωριμάζουν και λύνονται. Ή δεν ωριμάζουν και διατηρούνται ως «εκκρεμότητες». Όποιοι βιάζονται να κλείσουν πρόχειρα, όπως-όπως, βιαστικά και υπό συνθήκες εξωτερικών πιέσεων τέτοια θέματα, είναι πιθανότερο να τα αναπαράγουν με πολύ χειρότερη μορφή. Κι αυτό, όποιος ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ειρήνη, δεν θα το ήθελε ποτέ.

Ένας από τους σημαντικούς λόγους που τρέξαμε το τελευταίο διάστημα και κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς και κυρίως τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας ήταν ακριβώς γι’ αυτό: Για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες να οδηγήσουν σε απομόνωση της χώρας και σε μόνιμες απώλειες στα εθνικά θέματα. Αυτό το αποτρέψαμε. Και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση διεθνώς. Και ακόμα καλύτερη απ’ ό,τι, αν η Ελλάδα είχε απομονωθεί από την Ευρώπη. Ευτυχώς όλα αυτά αποφεύχθηκαν.


Ερ.: Το φυσικό αέριο θεωρείται -και δικαιολογημένα- ο… άσος στο μανίκι που θα βοηθήσει την Κύπρο να εξέλθει της κρίσης. Ποια θα μπορούσε να είναι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών; Και πώς προχωρούν τα ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας;

Απ.: Κοιτάξτε, η Κύπρος έχει να μας διδάξει πολλά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Και βρίσκεται ήδη μπροστά από εμάς. Κι επειδή η Κύπρος είναι κομμάτι από την ψυχή μας, είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτήν την πρωτιά. Εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας φυσικούς πόρους, η Κύπρος και η Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος. Καταλαβαίνετε πόσο αυτό θα αναβάθμιζε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου από κοινού.

Μόνο που όλα αυτά αφορούν το μέλλον. Όχι το πολύ μακρινό, πάντως το μέλλον. Για την ώρα τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ή να χαλαρώσει τις δικές μας προσπάθειες να εξυγιάνουμε τη χώρα μας, να βελτιώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και τη δημοκρατία μας, να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Βασική μας πολιτική επιλογή είναι οι ενεργειακοί πόροι να ενισχύσουν τη νέα Ελλάδα, όχι να διαιωνίσουν τα αμαρτήματα της παλιάς.

Να προσθέσουν ακόμα περισσότερα στη νέα δύναμή μας, όχι να κρύψουν τις χρόνιες αδυναμίες μας. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση θα είναι, έτσι κι αλλιώς, πιο δυνατή και πιο εξωστρεφής.

Οι ενεργειακοί της πόροι και η στενή συνεργασία της με την Κύπρο, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου θα καταστήσουν και τις δύο μαζί ακόμα πιο δυναμικές, αναπτυξιακές και ανταγωνιστικές. Ως Έλληνας πολιτικός, λέω στα αδέλφια μου στην Κύπρο: Όνειρό μου είναι να ξεδιπλώσουμε μαζί τις αρετές μας. Για την ευημερία, την ασφάλεια και την ακτινοβολία του Ελληνισμού. Για τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v