Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει το MoU για μικρομεσαίες τράπεζες

Διάσπαση των μικρομεσαίων τραπεζών σε υγιή και προβληματικά στοιχεία, εφόσον δεν κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους ή δεν συγχωνευθούν με αξιόπιστο business plan με άλλες τράπεζες, προβλέπει το MoU.

Τι προβλέπει το MoU για μικρομεσαίες τράπεζες
Διάσπαση των μικρομεσαίων τραπεζών σε υγιή και προβληματικά στοιχεία, εφόσον δεν κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους ή δεν συγχωνευθούν με αξιόπιστο business plan με άλλες τράπεζες, προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που θα κληθεί να υπογράψει η Ελλάδα.

Παρότι πρακτικά το MoU, που αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day στον τομέα των τραπεζών, επαναλαμβάνει ό,τι ανέφερε και το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει τον περασμένο Οκτώβριο, η ρητή πρόβλεψή του για εξυγίανση των μικρομεσαίων τραπεζών έρχεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να διατηρήσει αυτόνομα κάποια τραπεζικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του μνημονίου έχουν τη σημασία τους.

Σύμφωνα με το MoU, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο του 2013
και εκτιμάται ότι για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση των τραπεζών θα απαιτηθούν κεφάλαια 50 δισ. ευρώ.

Βάσει του προσχεδίου συμφωνίας, μέχρι το τέλος του 2012 οι συστημικές τράπεζες θα έχουν λάβει νέες βεβαιώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να ανέλθουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια σε τουλάχιστον 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕιδικότερα, μέσα στον Δεκέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές τράπεζες και ακολούθως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χορηγήσει πρόσθετα ομόλογα EFSF στις τράπεζες, ώστε τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια να ανέλθουν στο 9%.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα EFSF ύψους 18 δισ., ευρώ που χορήγησε το ταμείο σε ΕΤΕ, Alpha, Εurobank και Πειραιώς δόθηκαν προκειμένου να ανέλθει ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον στο 8.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα συνυπολογίζουν τη ζημία αποτίμησης κρατικών ομολόγων καθώς και από τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για επισφαλή δάνεια σε 3ετή ορίζοντα που προκύπτουν από το σενάριο άσκησης προσομοίωσης το οποίο θα υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την έκθεση της BlackRock.

Το ΤΧΣ θα πρέπει να εκδώσει, επίσης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 επιστολή δέσμευσης με την οποία θα δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει ως και το 100% των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η έκδοση από τις τράπεζες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2013, Μετατρέψιμων Ομολογιών ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos (Contingent Convertibles), που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέχρι τον Απρίλιο η ολοκλήρωση των ΑΜΚ

Τρίτο βήμα προβλέπεται να είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από τις συστημικές τράπεζες, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013. Το Τ.Χ.Σ. θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή κάλυψης της ΑΜΚ, αποκτώντας τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Για να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα θα πρέπει οι ιδιώτες να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, για τυχόν νέους μετόχους θα απαιτηθεί η έγκριση καταλληλότητας από τις ρυθμιστικές αρχές.

Εάν καλυφθεί τουλάχιστον το 10% της ΑΜΚ από παλαιούς και νέους μετόχους, τότε οι τελευταίοι θα αποκτήσουν δικαιώματα επαναγοράς (warrants) των μετοχών του Τ.Χ.Σ.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 συστημικές και μη τράπεζες θα πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης και να τα έχουν υποβάλει προς επικύρωση στην Κομισιόν. Για τις τράπεζες που θα απορροφήσουν υγιή στοιχεία ενεργητικού άλλων τραπεζών (π.χ. Πειραιώς), η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουλίου του 2013.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και μέχρι το τέλος του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος θα διεξάγει, με βάση το προσχέδιο συμφωνίας, άσκηση προσομοίωσης (stress test). Η άσκηση θα διενεργηθεί με στοιχεία α΄ εξαμήνου 2013 και με μεθοδολογία που θα καθοριστεί σε συνεργασία με την τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Εκτός Τ.Χ.Σ. οι μη συστημικές τράπεζες

Oι μη συστημικές τράπεζες κρίνονται λιγότερο κατάλληλες για να ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατική βοήθεια. Επομένως, είτε θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, είτε να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, με business plan, που όμως θα κριθεί αξιόπιστο, θα καλύπτει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις βιωσιμότητάς τους.

Υπό εκκαθάριση όσες τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν

Όσες δεν καταφέρουν να επιτύχουν μία από τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις θα διασπαστούν σε good - bad bank. Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού (good bank) προβλέπεται να απορροφηθούν από ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες ή εναλλακτικά να συγκεντρωθούν κάτω από την ομπρέλα μιας τράπεζας, που θα λειτουργήσει ως bridge bank (τράπεζα γέφυρα).

Τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης ως τα μέσα Ιουνίου 2013, με υιοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα για το Τ.Τ. εντός Δεκεμβρίου

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προωθείται λύση αλά ΑΤΕ εντός του Δεκεμβρίου. Να διασπαστεί, δηλαδή, το Τ.Τ. σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και να μεταβιβαστεί σε συστημική τράπεζα το υγιές χαρτοφυλάκιο (good bank).

Τέλος, για την Proton Bank προβλέπεται πώληση ή συγχώνευση μέχρι τα μέσα Μαΐου. H νέα Proton είτε θα συγχωνευθεί με μία από τις συστημικές τράπεζες είτε θα πωληθεί μέσω διαδικασίας ανοιχτών προσφορών υπό την αιγίδα του Τ.Χ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v