Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορο-νόμος ακατάλληλος για.. ανηλίκους

Ο λογαριασμός της εφορίας για τους μισθωτούς. Πόσο ανεβαίνει ο φόρος ανά εισόδημα και... τέκνο. Εναλλακτικά σχέδια επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις. Τι προβλέπει το "plan B" για τα ακίνητα. Αναλυτικός πίνακας.

Φορο-νόμος ακατάλληλος για.. ανηλίκους
Λίφτινγκ στο μέτρο της κατάργησης του έξτρα αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά θα πρέπει να επιδιώξει κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών αν θέλει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο παραλογισμός των προωθούμενων διατάξεων είναι εξόφθαλμος και προκύπτει ανάγλυφα από τον πίνακα που επεξεργάστηκε το Euro2day (δείτε στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό") και δείχνει τον νέο φόρο που προκύπτει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και πώς οι επιβαρύνσεις αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Παράλληλα, δεν λείπουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι και αντισυνταγματικό. Τυχόν προώθησή του θα σημάνει για παράδειγμα ότι ένας φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ θα οφείλει φόρο 570 ευρώ, όσο ακριβώς και ένας φορολογούμενος με ένα παιδί και ένας άλλος με τρία παιδιά.
 
Είναι προφανές ότι οι τρεις αυτοί φορολογούμενοι δεν έχουν την ίδια φοροδοτική ικανότητα, στη βάση της οποίας θα πρέπει να υπολογίζονται οι φόροι τους όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Με την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο, οι φόροι εξισώνονται για όλους ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, αλλά οι επιβαρύνσεις σε σχέση με τα ισχύοντα είναι αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των παιδιών.

Όσο περισσότερα παιδιά έχει ο φορολογούμενος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογική του επιβάρυνση. Για παράδειγμα, με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στην κλίμακα, μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 15.000 ευρώ φέτος οφείλει φόρο 1.240 ευρώ.

Χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις που προέρχονται από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά μόνο οι αλλαγές στον φόρο λόγω κλίμακας, με τις αλλαγές ο φόρος του μειώνεται κατά 40 ευρώ στα 1.200 ευρώ.

Ας δούμε τι γίνεται αν με το ίδιο εισόδημα των 12.000 ευρώ ο μισθωτός του παραδείγματος έχει και παιδιά: 

* Με ένα παιδί, ο φόρος που του αναλογεί φέτος είναι 1.040 ευρώ. Με τις αλλαγές αυξάνεται στα 1.200 ή 160 ευρώ παραπάνω. 
* Με δύο παιδιά, ο φόρος που του αναλογεί εκτοξεύεται επίσης στα 1.200 ευρώ αλλά από 840 ευρώ που είναι φέτος. Η επιβάρυνση φτάνει τα 360 ευρώ.

Οι μοναδικοί κερδισμένοι από το παρανοϊκό αυτό μέτρο είναι μόνο όσοι έχουν ένα παιδί και εισοδήματα έως 11.000 ευρώ. Με τις αλλαγές στην κλίμακα προκύπτουν μειώσεις φόρου σε σχέση με σήμερα έως 200 ευρώ, οι οποίες όμως είναι ξεκάθαρα εικονικές αφού θα εξαφανιστούν εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Προτάσεις

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι το μέτρο θέλει οπωσδήποτε λίφτινγκ.

Στο τραπέζι έχει ήδη πέσει πρόταση για αύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα κλίμακα για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ (σε υψηλότερα κλιμάκια η έκπτωση φθίνει σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί στα 42.000 ευρώ), για όσους φορολογούμενους έχουν παιδιά, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Για τη χρηματοδότηση της πρότασης, μάλιστα, οι κ. Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη προτείνει στον κ. Μαυραγάνη να αυξηθεί ο συντελεστής του ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (π.χ. στα 3 εκατ. ευρώ ο συντελεστής να είναι 2% και όχι 1,2% που είχε προταθεί).


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v