«Προσκλητήρια» σε 17.000 καταθέτες εξωτερικού

 Με 50 προσωπικές επιστολές ξεκίνησε η εφορία το «κυνήγι» 17.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Ποσό που φτάνει τα 5 δισ. δεν καλύπτεται από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν. Το κείμενο της επιστολής.

«Προσκλητήρια» σε 17.000 καταθέτες εξωτερικού
Το ραβασάκι θα μπορούσε να ξεκινάει ως εξής: Αγαπητέ Γ.Δ. που έβγαλες στο εξωτερικό 52.133.146,94 ευρώ και δήλωσες στην εφορία 25.099,50 ευρώ, αγαπητέ Ρ.Σ. που έβγαλες 30.312.841,31 ευρώ και δήλωσες 371.774,72 ευρώ, ή αγαπητέ Κ.Ε. που έβγαλες 700.000 ευρώ και δήλωσες 98,69 ευρώ(!) μάθε ότι σε έχουμε «τσιμπήσει» και έχεις 20 μέρες προθεσμία να αποδείξεις ότι δεν είσαι… ελέφαντας ή αλλιώς να πληρώσεις φόρο 45% γι' αυτά που έκρυψες από την εφορία.

ΥΓ.: Πρόστιμα και προσαυξήσεις μένει να διευκρινιστούν.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε χθες τα πρώτα 50 ηλεκτρονικά ραβασάκια και ετοιμάζεται να στείλει έως το τέλος της εβδομάδας 17.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν μπορούν, με βάση τις δηλώσεις τους, να καλύψουν εξαγωγές κεφαλαίων στο εξωτερικό ύψους 5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

Εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις στοιχείων στη βάση της λίστας των 54.246 φορολογούμενων που έβγαλαν στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011 κεφάλαια 22 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη παράγραφο της «πρόσκλησης», όπως τιτλοφορείται το ραβασάκι, ο αποδέκτης ενημερώνεται ότι μάλλον την έχει… πατήσει. «Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και μετά από επεξεργασία των δηλώσεών σας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1-1-2009 έως 31-12-2011 είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, βάσει των δηλώσεών σας του οικονομικού έτους 2004 και επομένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συμπεράσματα αυθαίρετα δεν βγαίνουν διότι ο φορολογούμενος μπορεί να έχει κερδίσει το Τζόκερ το 2003 και να μη φαίνεται στα αρχεία της ΓΓΠΣ. Γι’ αυτό του δίνεται επαρκής χρόνος να αποδείξει ότι τα κεφάλαια αυτά τα έχει νομίμως αποκτήσει και κυρίως ότι έχει καταβάλει τους αναλογούντες φόρους. Η προθεσμία είναι υπερεπαρκής αν έχει τα στοιχεία: 20 ολόκληρες ημέρες.

«Επειδή η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε εντός προθεσμίας 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσας να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στην ηλεκτρονική διεύθυνση… της ΓΓΠΣ, ώστε να τεθούν στη διάθεσή μας τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά την κείμενη νομοθεσία».

Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για τη χρονιά κατά την οποία έβγαλαν τα κεφάλαια στο εξωτερικό.
 
Στο ίδιο διάστημα των 20 ημερών, θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία τους πλήρη φάκελο δικαιολογητικών με όλα τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το 2004, αλλά και στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή ότι το όλο έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών.

Με απλά λόγια, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο 20 ημερών να αποδείξουν -αν μπορούν- ότι οι αδικαιολόγητες διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι «δικαιολογημένες» και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια για τα οποία έχουν πληρωθεί φόροι.

Στην αντίθετη περίπτωση, η τελευταία παράγραφος της επιστολής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Μη ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση αυτή θα έχει ως συνέπεια να εφαρμοστούν οι διατάξεις της παραγρ.6 του άρθρου 18 του ν. 4002/2011…».

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν ορίζει τίποτα περισσότερο από τη δυνατότητα της ΓΓΠΣ να ράβει το κοστουμάκι των φόρων με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, εφόσον έχει τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ύψος της φορολογητέας ύλης.


***Αναλυτικά η Επιστολή - πρόσκληση της εφορίας στους καταθέτες εξωτερικού, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v