Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: Γιατί η Ελλάδα είναι εχθρική στις ΜμΕ

Ευθεία επίθεση στην ακολουθούμενη πολιτική που είναι εχθρική απέναντι στις 680.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Τι δείχνει η έκθεση για τον κλάδο. Τι ζητά η ΕΣΕΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΣΕΕ: Γιατί η Ελλάδα είναι εχθρική στις ΜμΕ
Ευθεία επίθεση στην ακολουθούμενη πολιτική που είναι εχθρική απέναντι στις 680.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης της Συνομοσπονδίας.

Εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, όπου υποστηρίζονται οι ΜμΕ, στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης, «μειώνουμε τις ΜμΕ και αυξάνουμε την ανεργία».

Αποτέλεσμα η απασχόληση στον κλάδο να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1998, δηλαδή το μερίδιο του εμπορίου στην απασχόληση έχει υποχωρήσει στο 17,9% από 18,6%. Την ίδια ώρα, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί η μείωση της απασχόλησης στον κλάδο, η οποία έχει αγγίξει το 12,1% από μείωση 3,5% πέρυσι.

Όπως επισήμανε ο κ. Κορκίδης, 9 στις 10 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη δημιουργούνται από τις ΜμΕ και εάν τα 23 εκατ. μικρομεσαίοι προσλάβουν έναν άνεργο τότε σχεδόν θα μηδενίσουν την ευρωπαϊκή ανεργία των 25 εκατ. ανέργων. Στην Ελλάδα οι 680.000 μικρομεσαίοι πρέπει να προσλάβουν τουλάχιστον 2 ανέργους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τη στιγμή όπου η Ευρώπη πιστεύει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις χωράνε σε έναν μεγάλο κόσμο, στην Ελλάδα πιστεύεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολλές για τη χώρα. Πρόκειται για εχθρικό περιβάλλον, το οποίο έχει οδηγήσει από το 2010-2012 στα εξής:

- 9 στους 10 δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης γενικής ρευστότητας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
- 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μικτών κερδών καθώς και της άμεσης απαραίτητης ρευστότητας.
- 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
- 6 στους 10 είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους.
- 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση της απασχόλησης.
- 4 στους 10 προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς.
- 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά, χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.

Για το 2013 δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον, με 7 στις 10 ΜμΕ και 4 στις 10 μεγάλες να θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Πάντως, τα λουκέτα φαίνεται να έχουν φθάσει στα όριά τους, παρά το γεγονός ότι 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2013, τη λύση της διακοπής λειτουργίας της δραστηριότητάς τους «βλέπουν»  λιγότερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 20%σε σχέση με πέρυσι.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, στην αύξηση των παροχών - προσφορών, στην αλλαγή προμηθευτή, στην επέκταση σε άλλες δραστηριότητες και μόλις 10% θα μειώσει τις τιμές.

Από την άλλη πλευρά, οι ΜμΕ προκρίνουν ως λύση την αύξηση των παροχών - προσφορών, τον περιορισμό του κόστους, αλλαγή προμηθευτών, τη μείωση των τιμών προκρίνει το 13%, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό που σκέφτεται να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες.


Τι ζητά η ΕΣΕΕ

1. Φορολογία: Καμία αύξηση, καμία αναδρομική επιβολή φόρου και κατάργηση του ΚΒΣ.
2. Χρηματοδότηση ΜμΕ: Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο με τη δέσμευση ότι τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.
3. Ασφάλιση και υγεία: Γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις.
4. Πάταξη παραεμπορίου: Αποτελεσματικός έλεγχος στα τελωνεία με εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων (x-ray scanners) στα μεγάλα λιμάνια και σε όλες τις συνοριακές πύλες.
5. Προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»: Θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» με τρία κριτήρια, τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Χατζηδάκης: Νέο πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση ΜμΕ

Νέο πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΣΕΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και θα διοχετευθούν στις ΜμΕ μέσω του ΠΕΠ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εκτός από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πραγματοποιούνται τις ημέρες αυτές συνεχείς επαφές και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα ενίσχυσης των ΜμΕ.

Ήδη, έχουν προγραμματισθεί νέες επαφές με εκπροσώπους της τράπεζας τις επόμενες ημέρες για να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD για την ενίσχυση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Βασικό βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό η συμφωνία με την τρόικα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, για τον λόγο αυτό σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, να την απενοχοποιήσουμε και να τη στηρίξουμε πραγματικά».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα υπογράψει η χώρα συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για τον εντοπισμό των στρεβλώσεων στην αγορά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επενδύσεις της HP και της Unilever, σημειώνοντας ότι «στο επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλα τέτοια δείγματα», σημειώνοντας: «Είμαστε ακόμη μέσα στο τούνελ, όμως έχουμε διανύσει μεγάλο κομμάτι της διαδρομής και σύντομα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσω αυτών των κινήσεων αλλά και των μέτρων που ψηφίστηκαν θα ξεκινήσει από το 2013 η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v