Weidmann: Να είναι ειλικρινής η έκθεση της τρόικα

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται πως έχουν ήδη αποφασίσει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, δήλωσε ο Weidmann. Ζητά "ειλικρινή και απέριττη" έκθεση της τρόικα. "Όχι" σε νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Weidmann: Να είναι ειλικρινής η έκθεση της τρόικα
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται πως έχουν ήδη αποφασίσει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Rheinishe Post ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann. Όμως, οι διεθνείς πιστωτές πρέπει να κάνουν μια «απέριττη και ειλικρινή» αποτίμηση των οικονομικών της χώρας.

«Οι πολιτικοί προφανώς έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως πως αυτό έχει νόημα, αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της. Επισήμανε παράλληλα ότι οι μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας χωρίς την ουσιαστική βοήθεια που λαμβάνει θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Ερωτηθείς αν η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα
θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη, ο κ. Weidmann είπε πως αυτό είναι προβληματικό. «Πως μπορείς να αποτιμήσεις αντικειμενικά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος, αν φοβάσαι τις συνέπειες ενός αρνητικού συμπεράσματος;». «Βασίζομαι στο γεγονός ότι η τρόικα θα δώσει μια απέριττη και ειλικρινή αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα προτού εκταμιευθούν οι δόσεις», τόνισε.

Ο κ. Weidmann δήλωσε πως η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αγοράσει ένα αξιοσημείωτο ποσό ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου έχουν καταστεί από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, όμως δεν μπορούν να δεχθούν «κούρεμα» στο χρέος αυτό.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
«Μια διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα. Σε ποιον θα χρησιμεύσει η διαγραφή του χρέους των Αθηνών, εάν η χώρα σε 10 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα;»

Όπως τόνισε, «οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην παραιτηθούν από το ελληνικό χρέος, αυτό θα ήταν άμεση μεταφορά και ως εκ τούτου θα ισοδυναμούσε με μια απαγορευμένη νομισματική χρηματοδότηση κράτους».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να βοηθήσει περισσότερο στη διάσωση της Ελλάδας, διότι της απαγορεύεται να χορηγήσει άμεση βοήθεια.

Ο κ. Weidmann επανέλαβε τις επικρίσεις του στο σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει το χρέος προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει και σε δέκα χρόνια. «Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Υπάρξει ξεκάθαρα η πολιτική βούληση να διατηρηθεί η ευρωζώνη στο σύνολό της».

Ο κ. Weidmann στη συνέντευξή του απέρριψε επίσης τις φωνές ορισμένων γερμανών πολιτικών που ζητούν η Γερμανία να έχει μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου στην ΕΚΤ προκειμένου να αντανακλά καλύτερα το βάρος που επωμίζεται η χώρα στους κινδύνους της ΕΚΤ. Όπως επισήμανε, οι φωνές αυτές έχουν αυξηθεί λόγω του αυξανόμενου φόβου αναφορικά με τα ρίσκα που λαμβάνει η ΕΚΤ, όμως υπογράμμισε πως οι υφιστάμενοι κανονισμοί για τα δικαιώματα ψήφου έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι νομοθέτες της ΕΚΤ να μην προωθούν τα εθνικά τους συμφέροντα.


H EKT πρέπει να είναι σε εγρήγορση για απόσυρση έκτακτων μέτρων

Η ΕΚΤ διαθέτει τα τεχνικά μέσα να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα όταν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, προσθέτοντας ότι πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και την ετοιμότητα να τα χρησιμοποιήσει.

"Μακροπρόθεσμα, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Τεχνικά το συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ανά πάσα στιγμή τα μέσα να αποσύρει την επεκτετατική νομισματική πολιτική" ανέφερε στη συνέντευξή του.

"Αλλά πρέπει να έχουμε και την πολιτική βούληση να το κάνουμε" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v