Κύπρος: Τράπεζες-κυβέρνηση περιμένουν την Pimco

Τα παράπονα των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση και τα αιτήματα εν όψει του πορίσματος του διεθνούς οίκου Pimco. Κλειδί η έκθεση για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του κυπριακού κράτους με την τρόικα.

Κύπρος: Τράπεζες-κυβέρνηση περιμένουν την Pimco
Η τρόικα μπορεί να έφτασε την περασμένη Πέμπτη στο Νησί της Αφροδίτης και το πολυμελές της επιτελείο να μη σταμάτησε να συζητά με τοπικούς αξιωματούχους, ωστόσο τίποτε δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν ο διεθνής οίκος Pimco ολοκληρώσει την έρευνά του για το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών ή έστω προχωρήσει σε μια πρώτη εκτίμηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι η βιωσιμότητα ή μη του κυπριακού χρέους θα εξαρτηθεί από το ύψος του ανοίγματος των τραπεζών και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τουλάχιστον από μια πρώτη εκτίμηση του διεθνούς οίκου.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της τοπικής αγοράς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να στηριχτούν έγκαιρα οι κυπριακές τράπεζες μετά το ελληνικό PSI (κάτι που η Ελλάδα έκανε για τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), καθώς και για το ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αναθέσει την αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων σε έναν αναγνωρισμένο διεθνή οίκο, όπως για παράδειγμα έκανε η Ελλάδα επιλέγοντας την BlackRock.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα να τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τι υποστηρίζουν οι τραπεζίτες

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο πρώτο που υποστηρίζουν οι τραπεζίτες είναι πως το ύψος τους ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών εξαρτάται από την οπτική από την οποία θα το δει κανείς.

«Εμείς ζητούμε η απαίτηση για δείκτη Core Tier 1 να μην εφαρμοστεί άμεσα και να δοθεί έτσι μια περίοδος χάριτος γύρω στα δύο - τρία χρόνια», ενώ για το ζήτημα της ένταξης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των στεγαστικών δανείων από την τρίτη κιόλας δόση που δεν εξυπηρετείται υποστηρίζουν:

«Τα στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο δεν μοιάζουν με τα αντίστοιχα πολλών άλλων χωρών. Στην Κύπρο εφαρμόστηκαν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια και σπάνια το δάνειο ανερχόταν πάνω από το 70% ή το 80% της επένδυσης. Αν ελέγξει κάποιος ιστορικά δεδομένα, θα διαπιστώσει πως οι κυπριακές τράπεζες δεν ζημιώθηκαν ποτέ από τα στεγαστικά δάνεια.

Η σχέση άλλωστε του Κύπριου με το ακίνητό του είναι ξεχωριστή, με τον Κύπριο να ντρέπεται να χάσει το σπίτι του. Επίσης, δεν είναι εύκολο για έναν ξένο να αντιληφθεί τη σημασία που έχει σε τέτοιες περιπτώσεις η συνεκτική σχέση μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα».

Ρωτήσαμε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος ποια είναι η αντίδραση των στελεχών της Pimco απέναντι στα επιχειρήματα των κυπριακών τραπεζών και λάβαμε την απάντηση ότι «τα ακούν προσεκτικά, ωστόσο είναι μακρύς ο δρόμος έως το τέλος της διαπραγμάτευσης».

Το άνοιγμα και η επόμενη μέρα

Μεγάλη διαφορά εκτιμήσεων υπάρχει σχετικά με το ύψος του κεφαλαιακού ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών. Άλλοι ξεκινούν από τα 4-5 δισ. ευρώ και άλλοι φτάνουν έως τα 10 ή ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ!

Κύκλοι προσκείμενοι στις κυπριακές τράπεζες μιλούν για νούμερο μεταξύ των 5 και των 9 δισ. ευρώ και υποστηρίζουν πως από το ύψος του ανοίγματος θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η τελική λύση επανακεφαλαιοποίησης που θα δοθεί.

Οι κυπριακές τράπεζες, πάντως, επιμένουν πως, αν όχι όλο, τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων θα πρέπει να δοθεί όχι μέσα από αύξηση κεφαλαίου και διανομή νέων μετοχών, αλλά από μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos), τα οποία μπορούν να αποπληρωθούν σε μία πενταετία από τη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών.

Βέβαια, σε περίπτωση όπου τελικά το ύψος του κεφαλαιακού ανοίγματος οριστεί σε μεγάλα νούμερα, τότε μια αύξηση κεφαλαίου δεν θα μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η αύξηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

«Αν το ύψος του ανοίγματος δεν είναι μεγάλο, τότε από την πώληση κάποιων θυγατρικών σε βάθος χρόνου, από την έκδοση CoCos που θα καλύψει το EFSF και μέσα από περικοπές δαπανών θα μπορούσαμε είτε να αποφύγουμε πλήρως το σενάριο της ΑΜΚ, είτε να το περιορίσουμε δραστικά», δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας.

Τέλος, από το ύψος του ανοίγματος θα κριθεί και το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι στο λειτουργικό κόστος των τραπεζών.

«Το κεφαλαιακό άνοιγμα συνδέεται με το ύψος του λειτουργικού κόστους», ανέφερε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος συμπληρώνοντας: «Αρχικά η Pimco θα παραθέσει ένα ύψος κεφαλαιακού ανοίγματος για κάθε τράπεζα. Στη συνέχεια, οι διοικήσεις των τραπεζών θα απαντήσουν -ανάλογα και με το μέγεθος του ανοίγματος- με ένα νέο business plan, το οποίο προφανώς θα επηρεάζει τα λειτουργικά έξοδα προς τα κάτω, άρα θα ανεβάζει τη λειτουργική κερδοφορία των επόμενων ετών και θα μειώνει την ανάγκη για την άντληση νέων κεφαλαίων».

Κατά συνέπεια, τους πρώτους μήνες του 2013, μετά την κατάθεση του πορίσματος της Pimco, θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το αν τελικά:

• Θα υπάρξει μείωση προσωπικού, πόση θα είναι και με ποιον τρόπο θα γίνει.
• Θα αποφασιστούν περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων και πόσες θα είναι.

Επί του παρόντος, πάντως, διαφωνίες υπάρχουν στη Λαϊκή Τράπεζα μεταξύ της διοίκησης του Συγκροτήματος και της Συντεχνίας (ΕΤΥΚ) σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νόμου που επιβάλλει μειώσεις αποδοχών στο προσωπικό του Συγκροτήματος στην Κύπρο, μετά την πρόσφατη επανακεφαλαιοποίησή του.

Ειδικότερα, η διοίκηση υποστηρίζει πως ο νόμος επιβάλλει συγκεκριμένο μέσο ποσοστό μείωσης στο επίπεδο των μισθών των εργαζομένων της τράπεζας στο νησί.

Αντίθετα, η πλευρά της ΕΤΥΚ ερμηνεύει διαφορετικά τον νόμο, υποστηρίζοντας πως το ποσοστό μείωσης το οποίο αναφέρεται σε αυτόν αφορά το συνολικό μισθολογικό κόστος, οπότε με δεδομένες τις τελευταίες αποχωρήσεις εργαζομένων το ποσοστό μείωσης στις αποδοχές των σημερινών εργαζομένων πρέπει να είναι πολύ μικρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v