Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel:Πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους

Ενώ ο μέσος Έλληνας παραπαίει από τη λιτότητα, τα μεγαλύτερα εισοδήματα εξακολουθούν να αποφεύγουν τον φοροεισπράκτορα, αναφέρει το Spiegel. Κάνει ειδική αναφορά στους εφοπλιστές και θυμίζει παλαιότερες δηλώσεις Στουρνάρα.

Spiegel:Πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους
«Ο μέσος Έλληνας παραπαίει κάτω από αυστηρά μέτρα λιτότητας που πέρασαν για να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός της χώρας. Τα μεγαλύτερα εισοδήματα, όμως, εξακολουθούν να αποφεύγουν τον φοροεισπράκτορα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά, ενώ οι μεγιστάνες της ναυτιλίας απολαμβάνουν γενναιόδωρες απαλλαγές».

«Η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνη μπορεί να διαφυλλάσσεται από το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι δεν είναι ισότιμος ο φορολογικός χειρισμός όλων των Ελλήνων».

Το δημοσίευμα μάλιστα θυμίζει δήλωση του νυν υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όταν ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Η Ελλάδα είναι μία φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους, που δεν πληρώνουν φόρους» είχε πεί πριν από 8 μήνες ο Γ. Στουρνάρας.

«Ο κ. Στουρνάρας, όμως, διαπιστώνει τώρα ότι ως προς τη φορολόγηση των πλουσίων τα λόγια είναι εύκολα, αλλά όχι και οι πράξεις», αναφέρει το Spiegel συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα γι' αυτό από τους πλοιοκτήτες οι οποίοι ευνοούνται από δεκάδες φοροαπαλλαγές ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Το Spiegel επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσφάτως ζήτησε από τους εφοπλιστές να συνεισφέρουν περισσότερο. «Η λέξι-κλειδί, όμως, είναι ότι 'ζήτησε' αφού η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά γιατί δεν θέλει να προκαλέσει μετακίνηση αυτής τάξης εκτός χώρας».

Το γερμανικό περιοδικό, πάντως, επισημαίνει ότι ακόμη και στη Γερμανία οι πλοιοκτήτες υπόκεινται μόνο στη «φορολογία του τονάζ», βάσει της οποίας οι εταιρείες του κλάδου φορολογούνται σύμφωνα με το βάρος του φορτίου και όχι με τα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v