Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεσοπρόθεσμο: Στο 184,9% του ΑΕΠ το χρέος το 2016

Νέο γύρο μέτρων έως το 2016 προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προσαρμογής. Πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 (0,2%). Στο 17,1% η ανεργία το 2016 με πληθωρισμό 1,1% και άνοδο ΑΕΠ 3,5%.  ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

Μεσοπρόθεσμο: Στο 184,9% του ΑΕΠ το χρέος το 2016
Πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και διατήρηση του χρέους σε υψηλά επίπεδα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, το χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης θα έφτανε στο 220,4% του ΑΕΠ το 2016. Ακόμα και μετά το πακέτο μέτρων όμως το πρόβλημα παραμένει. Όπως εκτιμάται στο μακροπρόθεσμο, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μετά από ανοδική πορεία μέχρι το 2014 έως το 191,6% του ΑΕΠ, θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται, αλλά θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (184,9% του ΑΕΠ) το 2016.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις

Το 2013 θεωρείται έτος καμπής στο βαθμό που για τα επόμενα έτη προβλέπεται σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης μέχρι το 2016 (+3,5%). Για το 2014 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη της τάξεως του 0,2%, ενώ για το 2015 η πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,5%.

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2016 (-3,8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2013-2016), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να παραμείνει σε περιορισμένα επίπεδα (από -7% το 2013 και -1,6% το 2014 σε 1,3% το 2015 και 2,3% το 2016).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου προβλέπεται να ανακάμψουν σταδιακά (σημειώνοντας αύξηση το 2014 και επιταχύνοντας στο 10% το 2016).

Η συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει θετική για όλη την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνονται σημαντικά (4,6% κατά μέσο όρο το χρόνο για την περίοδο 2013-2016) και τις εισαγωγές να σημειώνουν μείωση το 2013 (-5,2%) και το 2014 (-0,4%), αλλά να αυξάνονται 2,6% κατά μέσο όρο τη διετία 2015-16.

Ο πληθωρισμός, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να μειωθεί στο -0,8% το 2013 και στο -0,4% το 2014 για να αυξηθεί στο 0,6% το 2015 και στο 1,1% το 2016. Βραχυχρόνια, οι τιμές το 2013 αναμένεται να επηρεαστούν ανοδικά από τις αυξήσεις του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την τιμολογιακή πολιτική των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που αποσκοπούν στη μείωση των δανειακών αναγκών τους. Μετά την εξάλειψη της επίδρασης της φορολογίας στον πληθωρισμό, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.

Η απασχόληση προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,1% το 2013, ανακάμπτοντας σταδιακά από το 2014. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013 (22,8%), πριν αρχίσει να μειώνεται σταθερά μέχρι το 17,9% το 2016. Η αγορά εργασίας αναμένεται να επηρεαστεί ευνοϊκά από τις ανάλογες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοσθεί ή έχουν προγραμματισθεί, αλλά και από τη συγκράτηση των μισθών.




Παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί υπόψη στο σενάριο βάσης

Το βασικό σενάριο ενσωματώνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν αναληφθεί στο ΜΠΔΣ 2012-2015 (Ιούνιος 2011), στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ (Νοέμβριος 2011) και στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό (Φεβρουάριος 2012).

Οι επικαιροποιημένες συνολικές καθαρές αποδόσεις των ανωτέρω μέτρων που ανέρχονται σε 27,9 δισ. ευρώ (σε σύγκριση με τις αρχικές συνολικές καθαρές αποδόσεις ύψους 35,5 δισ. ευρώ) έχουν ληφθεί υπόψη για την κατάρτιση του βασικού σεναρίου. Τα μέτρα εσόδων και δαπανών αφορούν τις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:

Έσοδα

Φορολογική διοίκηση: παρεμβάσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, αύξηση των δικαστικών παραβόλων, σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιτάχυνση της είσπραξης φορολογικών προστίμων.

ΦΠΑ: αύξηση συντελεστών, αναδιάρθρωση κατηγοριών, διεύρυνση φορολογικής βάσης.

Φόροι κατανάλωσης: αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας: αναδιάρθρωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις εμπορικές, αύξηση των φόρων μεταβίβασης ακινήτων και των γονικών παροχών.

• Φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα).

• Επέκταση τεκμηρίων φορολόγησης βάσει δαπανών διαβίωσης.

• Δικαιώματα από άδειες τυχερών παιγνίων.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα.

• Έσοδα από εγγυήσεις.

• Παρεμβάσεις για την τακτοποίηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΚΑ, καθιέρωση εργοσήμου.

Δαπάνες

Εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, της μείωσης των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, της αναστολής της ωρίμανσης, της μείωσης των υπερωριών, συμβουλίων και επιτροπών, της εισαγωγής της μερικής απασχόλησης και της άδειας άνευ αποδοχών.

Εξορθολογισμός δαπανών για συντάξεις με τη μείωση των εφάπαξ και τη διόρθωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Μείωση των λειτουργικών δαπανών με μείωση των αντίστοιχων οροφών των υπουργείων και εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών.

• Εξορθολογισμός των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μέσω της μείωσης των επιχορηγήσεων και εκπόνησης σχεδίου δράσης για κλείσιμο-συγχώνευση φορέων.

• Βελτίωση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ μέσω της μείωσης του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους και της αύξησης των εσόδων.

• Εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με μείωση του εθνικού σκέλους και περιορισμό του διοικητικού κόστους του ΕΣΠΑ.

• Βελτίωση του τομέα Υγείας και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από δράσεις, όπως σύστημα κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, εισαγωγή νέου χάρτη υγείας, με πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, νέα τιμολόγηση φαρμάκων κ.λπ.

• Εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων με επανεκτίμηση των κοινωνικών προγραμμάτων, με αναμόρφωση του συστήματος αναπηρικών συντάξεων, αυστηρότερο έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων, εξορθολογισμό των δικαιούχων ΟΕΕ-ΟΕΚ-ΟΑΕΔ κ.λπ.


* Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v