Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ.Βενιζέλος: Πιέζουν για επαναδιαπραγμάτευση

Η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος, ώστε να μειωθούν τα κόστη για τις αεροπορικές εταιρείες, που παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, επισημαίνεται από παράγοντες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ελ.Βενιζέλος: Πιέζουν για επαναδιαπραγμάτευση
Η ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, ώστε να μειωθούν και τα κόστη για τις αεροπορικές εταιρείες, που παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, επισημαίνεται από όλο και περισσότερους παράγοντες της αγοράς αερομεταφορών, που επιμένουν ότι ανάκαμψη του κλάδου με ακριβό αεροδρόμιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς, όπως έχει πολλές φορές διατυπωθεί, είναι να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με χρονική επέκτασή της ώστε να καταστεί δυνατή και η μείωση των χρεώσεων. Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές καθόλου δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα, με αποτέλεσμα όλη η αεροπορική κοινότητα να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" παραμένει ακριβό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της διοίκησης με μείωση των χρεώσεων μέσω προγραμμάτων κινήτρων. Το αποτέλεσμα είναι η ανταγωνιστικότητά του να πλήττεται συνεχώς έναντι των πολύ φθηνότερων αεροδρομίων της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, πολλές είναι οι αεροπορικές που, επικαλούμενες την κρίση, αποχωρούν από την Ελλάδα και την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα δεν θα διαθέτει απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Αμερική και τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται με ενδιάμεσο σταθμό κάποια από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό των υψηλών χρεώσεων του αεροδρομίου της Αθήνας είναι ότι για ένα αεροσκάφος Α320 με 100 επιβάτες η χρέωση ανά επιβάτη φτάνει στα 42 ευρώ στην Αθήνα
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, στα 18 ευρώ στη Λισαβόνα, στα 17 στην Κωνσταντινούπολη, στα 20 ευρώ στη Ρώμη και στο Μιλάνο, στα 28 στη Μαδρίτη και στα 26 στη Βαρκελώνη. Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι δηλαδή κατά πολύ ακριβότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα της ευρύτερης περιοχής, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανταγωνιστικά.

Η Αθήνα χάνει μέσα - έξω

Την ίδια ώρα, οι χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας ανέρχονται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική πρωτεύουσα να είναι λιγότερο ανταγωνιστική, χάνοντας μερίδιο αγοράς όχι μόνο προς ξένους αερολιμένες αλλά και από άλλα αεροδρόμια της χώρας που προσελκύουν απευθείας κίνηση από το εξωτερικό.

Ενδεικτικό είναι ότι η μείωση της κίνησης του εξωτερικού προς την Αθήνα φτάνει στο 22% σε σχέση με το 2009, ενώ το ίδιο διάστημα η κίνηση προς τα περιφερειακά ενισχύθηκε κατά 10%.

Να σημειώσουμε ότι το 2009 οι αφίξεις μη κατοίκων στο αεροδρόμιο της Αθήνας έφταναν τα 3,1 εκατ., ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι 2,4 εκατ., μείωση 22%. Ταυτόχρονα, στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι αφίξεις μη κατοίκων ήταν 7,54 εκατ., ενώ φέτος αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 8,46 εκατομμύρια. Καθ' όλη τη διάρκεια της τριετίας οι αφίξεις μη κατοίκων στην Αθήνα μειώνονταν, ενώ αντίθετα στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας αυξάνονταν.

Πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης

Πάντως, ως πρώτη ένδειξη ανάκαμψης ερμηνεύεται από την εταιρεία του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος»» η ανακοπή του ρυθμού πτώσης της επιβατικής κίνησης που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι και συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο.

Μετά τη μείωση ρεκόρ κατά 15,8% που καταγράφηκε στην επιβατική κίνηση τον περασμένο Μάρτιο, οι επιδόσεις βαίνουν βελτιούμενες και, από μήνα σε μήνα, οι απώλειες περιορίζονται. Έτσι, τον Ιούλιο η μείωση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι ήταν 11,6%, τον Αύγουστο 10,5%, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον Σεπτέμβριο προκύπτει ότι η μείωση διαμορφώθηκε στο 8,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος για αντιστροφή της τάσης καθώς και τον Σεπτέμβριο οι επιβάτες του αεροδρομίου της Αθήνας μειώθηκαν κατά 110.000 περίπου. Από 1,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2011 έφτασαν στο 1,3 εκατ. φέτος. Η μείωση προήλθε κυρίως από την κίνηση εξωτερικού που μειώθηκε κατά 9,9%, ενώ καλύτερα, με μικρότερη μείωση κατά 6,5%, κινήθηκε ο τομέας εσωτερικών πτήσεων.

Μείωση 11,2% στο 9μηνο

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν μειωμένη κατά 11,2% σε σύγκριση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σε απόλυτους αριθμούς μέσω του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο φετινό 9μηνο ταξίδεψαν 1,3 εκατομμύριο λιγότεροι επιβάτες με τη συνολική κίνηση να φτάνει τα 10,2 εκατ. έναντι 11,5 εκατο. πέρυσι.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης αντανακλούν την αρνητική επίδραση της κρίσιμης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας στην ταξιδιωτική ζήτηση. Στο 9μηνο η κίνηση εσωτερικού παρουσίασε πτώση της τάξης του 8,4%, κυρίως ως αποτέλεσμα της μειωμένης ταξιδιωτικής ζήτησης των Ελλήνων.

Παράλληλα, όμως, μειωμένη κατά 12,7% ήταν η κίνηση και στην κατηγορία εξωτερικού, αντανακλώντας -εκτός από τη μείωση των Ελλήνων ταξιδιωτών- και την πτώση των ξένων επισκεπτών, ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα εύθραυστης εικόνας της πόλης και της χώρας, καθώς και της επιβράδυνσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πτήσεις

Αντίστοιχη ήταν στο 9μηνο η εξέλιξη των στοιχείων που αφορούν τον αριθμό των πτήσεων, που ανήλθε σε 121,3 χιλιάδες, μειωμένος κατά 11,2% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2011.
 
Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν υψηλά επίπεδα πτώσης, αντανακλώντας τη μείωση των προσφερόμενων συχνοτήτων, τόσο από τους ελληνικούς όσο και από τους ξένους αερομεταφορείς. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην πολύ δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας. Οι πτήσεις εσωτερικού κατέγραψαν μικρότερες απώλειες (-9,3%) σε σύγκριση με τις διεθνείς πτήσεις (-12,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v